Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vizită de-o zi în Alba. S-a întâlnit cu crescătorii de ovine de la Loman și cu viticultorii de la Jidvei

Publicat

daea la loman Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat, duminică, în județul Alba, la Loman și la Jidvei. Dimineața, ministrul s-a întâlnit cu  crescătorii de ovine din Munții Sebeșului, prilej cu care a făcut ”o baie de mulțime” și a avut ”dialoguri sincere” în localitatea din Alba cu cel mai mare număr de oi, respectiv 15.000.

”Mereu mă puneți în dialog cu imaginea și dacă puteți să stăruiți tot timpul. Pe mine nu mă deranjează. Îmi face o deosebită plăcere să vorbesc despre o specie care își găsește rolul și rostul aici și care trebuie susținută pentru a putea mobila muntele cu ceea ce este necesar în așa fel încât el să fie stăpânit și de om și de animal”, a declarat presei ministrul Agriculturii, care a adăugat că a petrecut ”o zi excepțională” la Loman alături de ciobanii din zonă.

daea la Loman2 Petre Daea a spus că a venit la Loman ”dintr-un interes legitim și un interes care mă poartă prin țară, acela de a lua contact cu oamenii, cu activitatea, pur și simplu, a lor, pentru a găsi soluții. Eu nu sunt căutător de greșeli, sunt căutător de soluții. Cred că și azi am găsit soluții prin dialogul pe care l-am purtat cu crescătorii din această zonă”, a declarat ministrul.

Petre Daea le-a spus ciobanilor că au voie să aibă câți câini doresc la stână.

”Noi am stabilit să nu existe un anumit număr. Numărul este stabilit de fiecare cioban în parte, în așa fel încât el știe câți câini îi trebuie, unde îi trebuie și cum. Nu câinii sunt dușmanii naturii. Sub nicio formă. Fiecare dintre oieri își cunoaște interesul. Nu cred că trebuie noi să-i învățăm câți câini trebuie să aibă. Dimpotrivă. Trebuie să îi lăsăm pe ei în liniștea lor, în arealul lor, în gândirea lor corectă, puternică și extrem de necesară pentru că, în lupta cu natura, câștigătorii, de regulă, sunt cei care sunt puternici și echilibrați”, a susținut ministrul.

DaeaO altă problemă pe care au ridicat-o ciobanii a fost aceea că le este interzis să intre cu turmele prin pădure.

”Sunt lucruri pe care trebuie să le reglăm, pentru că sunt situații deosebite când oaia, chiar dacă i-am arăta pistolul, ea tot intră în pădure, după umbră sau uneori de teamă sau după apă. Aici lucrurile trebuie să fie înțelese în profunzimea lor și, cu siguranță, ele vor fi înțelese și aplicate cum se cuvine”, a declarat Daea.

Ministrului Agriculturii i s-a solicitat sprijin și pentru omologarea unei rase locale de oi, respectiv oaia țurcană varietatea oacheșă de Loman.

Petre Daea a asistat și la punerea în scenă a coborârii oilor de la munte și a vizitat mai multe țarcuri cu ovine. Referindu-se la excrementele provenite de la oi, ministrul a opinat că acestea reprezintă ”aur negru”. Ministrul a explicat jurnaliștilor că acestea sunt bune pentru pășuni, fiind hrană pentru plante. ”Este îngrășământul cel mai bun pentru plante. Se lasă în zone greu accesibile.

YouTube video

daea oi loman Pe unde umblă oaia nu poate să intre tractorul sau un alt utilaj care ar putea să împrăștie un asemenea îngrășământ. Iar îngrășământul natural este excepțional pentru plante, pentru sol. De aceea prețuiesc acest animal, și nu numai, ci toate animalele, pentru că ele se integrează foarte bine în ciclul acesta biologic pe care îl vedem. Unii îl înțeleg, alții nu, dar trebuie să-l respectăm toți”, a explicat Daea.

Ministrul a vizitat și o reconstituire a unei stâne tradiționale, prilej cu care interiorul acesteia i-a stârnit amintiri despre copilărie și despre mama sa. De asemenea, Petre Daea a achiziționat, contra cost, mai multe produse specifice zonei, cum ar fi sloi de oaie, cașcaval de oaie sau ceapă roșie.

Petre Daea a promis că se va implica și în dotarea cu costume pentru un grup de mici călușari din Loman.

Câinii de la stănă au fost un alt subiect de interes pentru ministrul Agriculturii: ”Sigur că au voie, după cum vedeţi, noi am stabilit să nu existe un anumit număr (n.r. de câini la o stână). Numărul este stabilit de fiecare cioban în parte pentru că el ştie câţi câini îi trebuie, unde îi trebuie. Nu câinii sunt duşmanii naturii. Fiecare oier îşi cunoaşte interesul. Nu cred că trebuie noi să-i învăţăm câţi câini să aibă şi câţi să-i apere. Dimpotrivă, trebuie să-i lăsăm pe ei în liniştea lor, în arealul lor, în gândirea lor corectă, puternică şi extrem de necesară, pentru că în lupta cu natura câştigătorii, de regulă, sunt cei puternici şi bine echilibraţi. Mă bucur că această categorie de oameni, aceşti bravi stăpâni ai muntelui sunt la ei acasă şi ştiu cum să se gospodărească, iar astăzi au fost secvenţe excepţionale”, a spus Petre Daea, fiind întrebat de situaţia câinilor de la stâne, după ce a stat de vorbă cu ciobanii din localitatea Loman, judeţul Alba.

Ministrul Agriculturii a adăugat că prietenul numărul unu al ciobanilor este câinele, patrupedul fiind şi „sprijinul imediat în condiţii grele”.

”Trebuie să le dăm crezare, să-i sprijinim, pentru că e (nr. câinele) prietenul numărul unu, sprijinul imediat în condiţii grele şi după cum cunoaşteţi au început să se multiplice aceste situaţii grele, urşii au început să-şi părăsească arealul, sunt o serie întreagă de evenimente neplăcute. Nu cred că am ajuns să alegem între om şi animal. Dimpotrivă, trebuie să avem grijă de toţi, dar în primul rând de om”, a spus Daea.

IMG_1219 După plecarea de la Festivalul „Coborâtul oilor” de la Loman, Petre Daea s-a deplasat la Jidvei, unde a vizitat crama și podgoriile celei mai renumite companii în domeniul viniviticol din țară.

Ministrul, însoțit de deputatul PSD Ioan Dârzu și un grup de lideri locali ai partidului au făcut și o ”baie de mulțime” la Festivalul de Folclor Strugurele de Aur, care se desfășura în centrul comunei Jidvei. De la Jidvei ministrul a spus că pleacă spre Sfântul Gheorghe ” la românii de pretutindeni”.

„România a făcut pași enormi, s-a ridicat mult în ultimii ani. Reconversia în viticultură a fost un succes, iar aici (la Jidvei — n.r.) și în altă parte lucrurile stau foarte bine. România are acum o piață bună de desfacere și are cu ce să participe pe această piață extrem de pretențioasă”, a declarat presei ministrul Agriculturii.

 

IMG_1212 Prezent la Ecoul Galei Laureaților Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, desfășurată duminică la Jidvei, Petre Daea a vizitat și plantația și crama companiei care deține podgoriile de pe Valea Târnavei Mici.

„Am vrut să văd la fața locului ce se întâmplă, dacă s-a început recoltatul. S-a recoltat aproape o treime din suprafață. (…) ce se face aici este un exemplu de urmat pentru mulți”, a declarat ministrul Agriculturii.

Daea a opinat că acest sector este unul extrem de important și bine pus la punct, atât în câmp, cât și în vinificație.

Întrebat dacă viticultorii sunt sprijiniți suficient, ministrul a răspuns afirmativ, susținând și că aceștia „se află la un nivel în care pot să trăiască pe picioarele proprii”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement