Connect with us
Advertisement

Eveniment

Minorii agresori, obligați să participe la consiliere psihologică, împreună cu părinții. Legea se aplică din 28 octombrie

Publicat

Minorii agresori, obligați să participe la consiliere psihologică. Minorii implicați în acte de agresiune asupra altor minori sau chiar a unor persoane adulte vor putea fi obligați să participe, împreună cu părinții lor, la programe de consiliere psihologică specializată. Legea se aplică începând de sâmbătă, 28 octombrie. 

Măsurile sunt prevăzute în Legea nr. 291/2023 care modifică și completează Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și completează Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Noile prevederi urmăresc să ofere suportul necesar pentru a preîntâmpina participarea minorului agresor la noi fapte de agresiune.

Proiectul a fost votat în Camera Deputaților, pe 26 septembrie. Au fost înregistrate 228 de voturi „pentru”. Toți parlamentarii AUR prezenți (n.r. – 27) s-au abținut.

Protecția copilului care a săvârșit o faptă penală și nu răspunde penal

Potrivit legii, în prezent, pentru copilul care a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală și care nu răspunde penal, la propunerea DGASPC, se va lua una dintre măsurile de protecție specială:

  • plasamentul
  • supravegherea specializată

În dispunerea uneia dintre aceste măsuri, comisia pentru protecția copilului, atunci când există acordul părinților sau al altui reprezentant legal al copilului, ori, după caz, instanța judecătorească, atunci când acest acord lipsește, va ține seama de:

  • condițiile care au favorizat săvârșirea faptei;
  • gradul de pericol social al faptei;
  • mediul în care a crescut și a trăit copilul;
  • riscul săvârșirii din nou de către copil a unei fapte prevăzute de legea penală;
  • orice alte elemente de natură a caracteriza situația copilului.

Minorii agresori, obligați să participe la consiliere psihologică

Conform noilor reglementări, părinții copilului care săvârșește fapte penale și nu răspunde penal au obligația de a participa la programele speciale de consiliere psihologică. Acestea pot fi organizate de DGASPC sau de alte instituții de specialitate publice sau private.

Copilul va participa la programele speciale de consiliere psihologică, cu acordul părinților sau al altui reprezentant legal, dacă instanța judecătorească nu dispune altfel. În lipsa acordului părinților, măsura poate fi dispusă de către instanța judecătorească.

Până în prezent minorii agresori puteau beneficia de consiliere psihologică doar cu acordul ambilor părinți.

Ce alte obligații pot fi impuse minorilor care au comis fapte penale

În prezent, potrivit Codului penal, pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa poate impune minorului una sau mai multe dintre următoarele obligaţii:

  • să urmeze un curs de pregătire şcolară sau formare profesională;
  • să nu depăşească, fără acordul serviciului de probaţiune, limita teritorială stabilită de instanţă;
  • să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
  • să nu se apropie şi să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii ori cu alte persoane stabilite de instanţă;
  • să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta;
  • să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală.

Conform noilor reglementări, instanța va putea impune minorului să participe, singur sau, după caz, împreună cu părinții sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică organizate de direcția generală de asistență socială și protecția copilului sau de alte instituții de specialitate publice sau private.

Potrivit Codului penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ. De asemenea, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement