Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mobila de bucătărie: PAL, lemn sau MDF? Avantaje și dezavantaje, în funcție de materialul folosit

Publicat

m

Mobila de bucătărie poate fi realizată din lemn masiv, panouri furniruite, MDF sau PAL. În funcție de buget și de gusturi, fiecare dintre noi putem face alegeri variate, însă este foarte important să știm ce ne dorim, încă de la început.

Avantaje și dezavantaje sunt și de o parte, și de alta. Dar să vedem.

Mobila din PAL are avantajul unui preț accesibil. Există o ofertă foarte bogată de PAL care imită esențele lemnoase, piatra, marmura și este în diverse culori, așa că poate fi “asortat” ușor cu decorul. Este simplu de făcut și de adaptat unui spațiu atipic.

Nu excelează însă la personalitate, panourile sunt plane, fără posibilitatea de fi prelucrate mecanic pe suprafață și mai are un cusur: mirosul specific, înțepător și cam neplăcut, emanat de aceste plăci și care persistă destul de mult în timp.

Mobila din lemn masiv, pentru cei pasionați de lemn, este un vis. Există mobilă “de serie”,  dar și posibilitatea de a o face la comandă. Sunt firme de design care se ocupă atât de proiect, cât și de execuție.

Lucrul cu lemnul este infinit mai ofertant pentru un designer, atât din perspectiva alegerii esențelor, a combinațiilor care se pot face, cât și din cea a designului și personalizării locului mult mai bine.

În cazul folosirii lemnului apare și problema finisării lui. Cum mediul din bucătărie este destul de agresiv, cu multă umiditate, materiale de curățare agresive, abur, este foarte important ca materialele de finisare să fie rezistente la astfel de condiții.

În plus, lemnul trebuie foarte bine “sigilat” cu aceste materiale, eliminând orice posibilitate ca apa să ajungă la lemn. Uneori lemnul este combinat cu panori furniruite. Avantajul folosirii panourilor este, pe lângă stabilitatea dimensională, reducerea costurilor.

Mobila din MDF se situează calitativ între cea din PAL și cea din masiv. Mobila de bucătărie din MDF nu este atât de scumpă ca mobila de masiv, dar poate fi finisată în așa fel încât să semene cu ea.

Se pot face prelucrări mecanice ale plăcilor de MDF ca să arate ca cele făcute pe masiv. Finisajul va contribui și el la iluzia de lemn masiv.

Un grund colorat aplicat ca prim strat va ascunde culoarea și structura MDF-ului. Apoi, se pot folosi materiale sau tehnici în așa fel încât mobila să pară mai veche sau mai prețioasă, aparținând unui stil sau altuia. Important este ca materialele folosite să fie în armonie, iar totul să pară cât mai natural.

MDF-ul se poate finisa și modern, în diferite culori, uni sau combinate. Este un material ofertant, ușor de finisat și stabil dimensional. Și în cazul lui este absolut necesară folosirea materialelor de finisare rezistente la condițiile din bucătării.

Sursă: revistadinlemn.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax