Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mocăniţa „Crăiţa” ajunge la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Cursă inaugurală cu trenul de epocă, de la Zlatna

Publicat

Craita2 Mocănița „Crăița” ajunge marţi, de 1 Decembrie, la Alba Iulia. După cursele “de probă” de luna trecută, trenul de epocă va parcurge traseul de la Zlatna, din Munţii Apuseni, până în Capitala Marii Uniri, de Ziua Naţională.

Este pentru prima dată când Mocăniţa revine la Alba Iulia, după ce a fost recondiţionată. Va ajunge în Gara din Alba Iulia marţi, 1 Decembrie, la ora 13.34 şi pleacă înapoi spre Zlatna la ora 16.15.

Reamintim că primul drum, după recondiţionarea locomotivei şi a vagonului, a fost făcut în 17 octombrie, de la Zlatna până în Bărăbanţ (Alba Iulia). A urmat apoi o cursă de tracţiune: a tractat un automotor de 70 de tone pe traseul Zlatna – Tăuți.

Trenul nu poate atinge o viteză mai mare de 15 km, astfel că timpul de parcurgere al traseului este considerabil.

Locomotiva „Mocăniţei”, fabricată în 1906, lângă Berlin şi aflată la categoria tezaur în patrimoniul naţional, a fost restaurată prin grija Primăriei Zlatna în colaborare cu Consiliul Judeţean. Investiţia pentru această atracţie turistică a fost de 150.000 de euro, potrivit primarului Silviu Ponoran şi a fost restaurat şi un vagon, fabricat în 1909, pentru a completa garnitura trenului de epocă.

(P)  Căciuli, mănusi și fulare , ghete, bocanci sau geci și jachete pe FashionSport.ro.  Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii de la 900 branduri : Nike, Adidas, Puma, Salomon, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Under Armour,  Everlast etc. La FashionSport.ro este Black Friday în fiecare zi.

Trenul a fost restaurat la Uzinele „16 Februarie” din Cluj. Locomotiva a fost găsită într-un depozit la Sibiu, unde „zăcea” de 19 ani. „Crescuse şi un copac în ea”, spune Ponoran. Primăria a cumpărat locomotiva la începutul anului 2013, de la un lichidator din Braşov. Locomotiva este singura din România autorizată să circule pe ecartament normal, potrivit lui Ponoran. Trenul de epocă urmează să fie completat cu un vagon restaurant şi încă unul de călători, fabricate în 1902 şi 1889, ce vor fi, de asemenea, recondiţionate.

Astfel de atracţii turistice sunt şi la Alba Iulia, unde este expusă o locomotivă restaurată a Mocăniţei, trenul care circula pe linia îngustă înainte de 90, dar şi la intrarea în Cîmpeni.

“Mocănița” trecea prin mijlocul oraşului Alba Iulia și a fost o prezență îndrăgită, chiar un simbol pentru albaiulieni. Celebra “Mocăniță”, trenul cu aburi pe linie îngustă făcea legătura între Alba Iulia și Zlatna. A circulat până în anii 80.

În Apuseni, linia ferată cu ecartament îngust a fost construită la începutul anilor 1900, Mocăniţa circulând între Turda şi Abrud. Viteza acesteia ajungea până la 40 de km pe oră şi avea 21 de staţii. Mocăniţa a transportat, de-a lungul vremii, atât călători, cât şi mărfuri, precum lemnul exploatat din munţi. Trenul şi-a încheiat activitatea în anii ’90, acesta fiind lăsat de izbelişte, iar linia a fost descompusă pe tronsoane de hoţii care au vândut-o la fier vechi.

Segmentul de linie care nu a fost distrus în totalitate şi a putut fi repus în funcţiune a fost cel dintre Câmpeni şi Abrud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lavinia

    marți, 01.12.2015 at 16:40

    Am simtit ”Craita” din plin, asteptand un alt tren in cea mai dezorganizata gara din tara, am inhalat un miros de bitum ars emanat de aceasta Mocanita, un fum negru, dens acoperea gara cenusie din Alba Iulia, in asteptarea presedintelui de judet. A fost un chin pentru toti calatorii care asteptau trenurile sosite cu zeci de minute intarziere, inhaland fumul negru al vestitei Mocanite. Lasati-o piesa de muzeu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax