Blaj
Modernizarea DN 14B – drumul TransRegio ce va lega Blaj de Teiuș și Autostrada A10. Licitația pentru proiectare, lansată în SEAP
Primăria municipiului Blaj a lansat recent o licitație pentru elaboarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru modernizarea a 23 de kilometri din DN 14B – drumul TransRegio ce va lega Blajul de orașul Teiuș și Autostrada A10 Sebeș – Turda. Valoarea contractului este de peste 5,7 milioane de lei.
Primăria Blaj a lansat în 27 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de elaborare studiu de fezabilitate, PAC și proiect tehnic de execuție pentru modernizarea DN 14B + poduri (peste CF M200 Teiuș și CF M300 Crăciunel), pentru realizarea obiectivului de investiție „Drum TransRegio Blaj – Teiuș – A10”.
Valoarea totală estimată a contractului este de 5.781.230 de lei, fără TVA.
Proiectul are ca scop modernizarea DN 14B cu o lungime de aproximativ 24 km, în vederea asigurării conectivității dintre dintre municipiul Blaj și E81 și Autostrada A10 Sebeș – Turda.
Citește și Proiectul variantei ocolitoare a municipiului Blaj: Viaduct de 327 de metri, pasaje și podețe. Acord de mediu, solicitat la APM
Reamintim faptul că municipiul Blaj ar putea avea în curând și o centură ocolitoare. Șoseaua va 6,8 kilometri lungime și va include un viaduct de 327 de metri lungime și mai multe pasaje rutiere și podețe, valoarea totală a proiectului fiind estimată la peste 190 de milioane de lei.
Prin modernizarea DN 14B, se asigură următoarele rezultate și efecte pozitive așteptate:
- îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
- reducerea numărului de accidente precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei; gestionând în acelasi timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, deviat pe varianta ocolitoare, cât și a traficului rămas în zona urbană, de a reduce poluarea sonoră în zona nodului rutier și a municipiului Blaj și a orașului Teiuș.
Pentru aceasta este necesară elaborarea documentațiilor aferente, în conformitate cu reglementările tehnice și legislația în vigoare și a cerințelor din caietul de sarcini, în vederea utilizării în accesarea fondurilor externe nerambursabile precum și elaborarea documentațiilor de atribuire pentru promovarea obiectivului de investiții spre execuție. Potrivit documentației, investiția „Drum TransRegio Blaj – Teiuș – A10” se dorește a fi finanțată prin POIM.
Obiectivul general al proiectului este de a spori eficiența tehnico-economică a rețelei de transport din România și de a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește viteza de călătorie, îmbunătățind de asemenea conectivitatea la nivel regional și condițiile traficului de mărfuri ce va fi asigurat prin drumul național DN 14B.
Pe lângă importanța sa națională, proiectul „Modernizare DN 14B (Km 0+000 – Km 23+700)” va deservi în condiții bune traficul de tranzit intern și internațional, de mărfuri și persoane de pe teritoriul României prin accesibilitatea la Autostrada A10 Sebeș – Turda.
Prin modernizarea rețelei existente, DN 14B (km 0+000 – km 23+700) ce face legătura între localitatea Teiuș respectiv E81 și Autostrada A10 Sebeș – Turda și municipiul Blaj, se va asigura capacitatea de circulație necesară pentru traficul generat de conexiunea cu Autostrada A10 a Văii Târnavelor, de dezvoltarea industrială a zonei municipiului Blaj, ținând cont și de cererea de transport în creștere, asigurarea unui grad ridicat de siguranță a traficului rutier cu următoarele rezultate și efecte pozitive așteptate:
- reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare între localitățile – nodul rutier de la Teiuș și municipiul Blaj;
- îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
- reducerea numărului de accidente precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei; gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, deviat pe autostrăzi, cât și a traficului rămas în zona urbană, de a reduce poluarea sonoră în zona localitățiilor urbane aferente localităților Teiuș, Crăciunelu de Jos și Blaj.
- zona care va fi deservită de viitorul drum modernizat DN 14 B între Teiuș – (legătura A 10) – Blaj (zona industrială) cuprinde în mod direct municipiul Blaj și orașul Teiuș însă are capabilitatea de a crea plus-valoare economică și pentru alte municipii din apropriere – Sebeș, Alba Iulia, Aiud, Turda, Târnăveni, alte orașe ca: Dumbrăveni, Copșa Mică, și pentru comunele situate administrativ în zona acestui drum expres. Populația vizată direct de această investiție este de peste 100.000 de locuitori din care peste 65% provine din mediul urban.
- realizarea acestui obiectiv de infrastructură rutieră vizează – zona mediană a Regiunii de Dezvoltare Centru cuprinde o parte importantă din bazinul hidrografic al Târnavelor în zona estică a județului Alba.
- realizarea acestui obiectiv de investiții va constitui un semnal important de dezvoltare pentru județul Alba și pentru comunitățile locale din județele învecinate: Mureș și Sibiu
- acest obiectiv de investiții, odată finalizat, ar completa în mod fericit rețeaua de transport feroviar – zona fiind traversată de culoarul IV Pan-European București – Curtici, cât și va facilita o legătură rapidă între aeroporturile din zonă – Sibiu, Târgu Mureș și Cluj-Napoca – realizându-se o conectivitate complexă și rapidă între această zonă cu celelalte zone învecinate din România cât și cu Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News