Connect with us
Publicitate

BLAJ

Modernizarea DN 14B – drumul TransRegio ce va lega Blaj de Teiuș și Autostrada A10. Licitația pentru proiectare, lansată în SEAP

Publicat

Primăria municipiului Blaj a lansat recent o licitație pentru elaboarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru modernizarea a 23 de kilometri din DN 14B – drumul TransRegio ce va lega Blajul de orașul Teiuș și Autostrada A10 Sebeș – Turda. Valoarea contractului este de peste 5,7 milioane de lei.

Primăria Blaj a lansat în 27 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de elaborare studiu de fezabilitate, PAC și proiect tehnic de execuție pentru modernizarea DN 14B + poduri (peste CF M200 Teiuș și CF M300 Crăciunel), pentru realizarea obiectivului de investiție „Drum TransRegio Blaj – Teiuș – A10”.

Valoarea totală estimată a contractului este de 5.781.230 de lei, fără TVA. 

Proiectul are ca scop modernizarea DN 14B cu o lungime de aproximativ 24 km, în vederea asigurării conectivității dintre dintre municipiul Blaj și E81 și Autostrada A10 Sebeș – Turda.

Citește și Proiectul variantei ocolitoare a municipiului Blaj: Viaduct de 327 de metri, pasaje și podețe. Acord de mediu, solicitat la APM

Reamintim faptul că municipiul Blaj ar putea avea în curând și o centură ocolitoare. Șoseaua va 6,8 kilometri lungime și va include un viaduct de 327 de metri lungime și mai multe pasaje rutiere și podețe, valoarea totală a proiectului fiind estimată la peste 190 de milioane de lei.

Prin modernizarea DN 14B, se asigură următoarele rezultate și efecte pozitive așteptate:

 • îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
 • reducerea numărului de accidente precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei; gestionând în acelasi timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, deviat pe varianta ocolitoare, cât și a traficului rămas în zona urbană, de a reduce poluarea sonoră în zona nodului rutier și a municipiului Blaj și a orașului Teiuș.

Pentru aceasta este necesară elaborarea documentațiilor aferente, în conformitate cu reglementările tehnice și legislația în vigoare și a cerințelor din caietul de sarcini, în vederea utilizării în accesarea fondurilor externe nerambursabile precum și elaborarea documentațiilor de atribuire pentru promovarea obiectivului de investiții spre execuție. Potrivit documentației, investiția „Drum TransRegio Blaj – Teiuș – A10” se dorește a fi finanțată prin POIM.

Obiectivul general al proiectului este de a spori eficiența tehnico-economică a rețelei de transport din România și de a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește viteza de călătorie, îmbunătățind de asemenea conectivitatea la nivel regional și condițiile traficului de mărfuri ce va fi asigurat prin drumul național DN 14B.

Pe lângă importanța sa națională, proiectul „Modernizare DN 14B (Km 0+000 – Km 23+700)” va deservi în condiții bune traficul de tranzit intern și internațional, de mărfuri și persoane de pe teritoriul României prin accesibilitatea la Autostrada A10 Sebeș – Turda.

Prin modernizarea rețelei existente, DN 14B (km 0+000 – km 23+700) ce face legătura între localitatea Teiuș respectiv E81 și Autostrada A10 Sebeș – Turda și municipiul Blaj, se va asigura capacitatea de circulație necesară pentru traficul generat de conexiunea cu Autostrada A10 a Văii Târnavelor, de dezvoltarea industrială a zonei municipiului Blaj, ținând cont și de cererea de transport în creștere, asigurarea unui grad ridicat de siguranță a traficului rutier cu următoarele rezultate și efecte pozitive așteptate:

 • reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare între localitățile – nodul rutier de la Teiuș și municipiul Blaj;
 • îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier;
 • reducerea numărului de accidente precum și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei; gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului, prin creșterea fluenței atât a traficului de tranzit, deviat pe autostrăzi, cât și a traficului rămas în zona urbană, de a reduce poluarea sonoră în zona localitățiilor urbane aferente localităților Teiuș, Crăciunelu de Jos și Blaj.
 • zona care va fi deservită de viitorul drum modernizat DN 14 B între Teiuș – (legătura A 10) – Blaj (zona industrială) cuprinde în mod direct municipiul Blaj și orașul Teiuș însă are capabilitatea de a crea plus-valoare economică și pentru alte municipii din apropriere – Sebeș, Alba Iulia, Aiud, Turda, Târnăveni, alte orașe ca: Dumbrăveni, Copșa Mică, și pentru comunele situate administrativ în zona acestui drum expres. Populația vizată direct de această investiție este de peste 100.000 de locuitori din care peste 65% provine din mediul urban.
 • realizarea acestui obiectiv de infrastructură rutieră vizează – zona mediană a Regiunii de Dezvoltare Centru cuprinde o parte importantă din bazinul hidrografic al Târnavelor în zona estică a județului Alba.
 • realizarea acestui obiectiv de investiții va constitui un semnal important de dezvoltare pentru județul Alba și pentru comunitățile locale din județele învecinate: Mureș și Sibiu
 • acest obiectiv de investiții, odată finalizat, ar completa în mod fericit rețeaua de transport feroviar – zona fiind traversată de culoarul IV Pan-European București – Curtici, cât și va facilita o legătură rapidă între aeroporturile din zonă – Sibiu, Târgu Mureș și Cluj-Napoca – realizându-se o conectivitate complexă și rapidă între această zonă cu celelalte zone învecinate din România cât și cu Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia caută diriginte de șantier pentru urmărirea lucrărilor de restaurare la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina

Publicat

Primăria Alba Iulia caută diriginte de șantier pentru urmărirea lucrărilor de consolidare, restaurare și conservare de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

Primăria Alba Iulia a reluat miercuri, 17 august, procedura de atribuire a contractului de achiziție de servicii de supraveghere a lucrărilor – dirigenție de șantier, pentru urmărirea lucrărilor la obiectivul de investiții „Consolidare, restaurare și conservare a componentelor artistice din piatră la Poarta a III-a a Cetății Bastionare de tip Vauban Alba Carolina – Alba Iulia”. Valoarea estimată a serviciilor este de 5.000 de lei.

Reamintim faptul că reprezentanții administrației locale au lansat, în 15 iulie, o procedură de atribuire a contractului de achiziție de lucrări ce vizează consolidarea, restaurarea și conservarea componentelor artistice la Poarta a III-a a Cetății Bastionare de tip Vauban „Alba Carolina”, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 447.721,51 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, primele lucrări de intervenție asupra Porții a III-a au fost efectuate 1974-1975 prin amplasarea unui cap de roman pe trupul lui Carol din ansamblul statuar ecvestru Carol al VI-lea și prin spălarea fațadei cu jeturi puternice de apă, lucrări care au deteriorat monumentul istoric.

În anul 1998 s-a realizat un prim proiect de intervenție asupra Porții iar în decembrie 1998 au fost începute lucrările de consolidare, restaurare, conservare și punere în valoare, care au continuat pe parcursul a 10 ani, lucrări care s-au recepționat în anul 2009.

În urma analizelor de laborat efectuate, pe elementele artistice ale Porții a III-a au fost identificate următorii factori de deteriorare:

 • două specii de licheni
 • două specii de mușchi
 • săruri calcitice recristalizate, nitrați

Actualul proiect vizează efectuarea măsurilor minimale, de maximă urgență, pentru materialul litic la Poarta a III-a a Cetății, între care enumerăm:

 • lucrări de biocidare a suprafețelor ce conțin atac biologic
 • lucrări de extragere a sărurilor de pe suprafețele afectate ale materialului litic
 • lucrări de hidrofugare în întregime a suprafețelor materialului litic în vederea conservării lor
 • unde se impun, executare lucrări de refacere a hidroizolațiilor la coronamentul monumentelor

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Mediului lucrează la un program Rabla Plus pentru flotele comerciale auto. Când urmează să fie lansat

Publicat

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunțat joi că se lucrează la un nou program de stimulare a achiziției mașinilor electrice, destinat automobilelor din sectorul comercial.

Programul Rabla Plus pentru flote comerciale ar urma să fie lansat în 2023 și va permite achiziția de autovehicule destinate transportului de persoane și marfă.

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci şi autovehiculele destinate transportului de persoane şi marfă. De aceea, venim în sprijinul agenţilor economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice şi hybrid plug-in din sectorul comercial.

Lucrăm la studiile de impact şi la analiza pieţei împreună cu reprezentanţii producătorilor şi ai importatorilor auto şi vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a transmis ministrul Mediului, într-un comunicat de presă.

Potrivit demnitarului, programul Rabla Plus pentru flote comerciale urmează să fie lansat în 2023.

Vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, creștere datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, aceste date au fost prezentate joi, la o întâlnire a ministrului mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în care s-a discutat despre evoluția pieței auto din România, din perspectiva posibilităților de îmbunătățire a programelor de stimulare a pieței autoturismelor nepoluante.

Citește și Premieră în piaţa auto: vânzările de maşini noi electrice şi hybrid au depăşit vânzările de maşini diesel

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Artista Oana Bozga-Pintea, interpretare de excepție în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Filmarea a devenit virală

Publicat

Artista Oana Bozga-Pintea a postat pe pagina ei de Facebook o interpretare de excepție a unui imn bisericesc, iar filmarea a adunat în doar câteva zile peste un milion de vizualizări și mii de comentarii.

”În această seară, după Slujba Prohodului Preasfintei Fecioare Maria, am înălțat din Catedrala Reîntregirii Neamului imnul Adormirii Maicii Domnului, o priceasnă profundă, o rugăciune sfântă…

Sărbătoare binecuvântată vă doresc, cu inimile lipite de Cer! Măicuța Sfântă să ne ocrotească pe toți!” a scris artista pe contul ei oficial de Facebook, în data de 14 august.

”I-am cântat Maicii Sfinte din inimă, nașa Alina m-a filmat ca așa a simțit, fără să o rog asta, apoi m-am gândit să postez filmarea pe pagina mea oficiala ca o rugăciune înălțată către ea, împreună cu fiecare persoană care va asculta sau urmări” a completat artista.

Oana Bozga-Pintea este o interpreta de folclor din tânăra generați, care s-a făcut remarcată și cunoscută.

Oana a crescut la Satu Mare, într-o casă unde se ascultau cântece de muzică populară însă acum locuiește împreuna cu familia. la Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veteranul de război Gheorghe Hațegan din Oarda de Jos a fost înmormântat cu onoruri militare

Publicat

Veteranul de război, colonel (rtg) Gheorghe Hațegan, de 99 de ani, din Oarda de Jos, a fost înmormântat cu onoruri militare de către un pluton de militari cu Gardă de Onoare din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

Salvele de foc au fost trase de către un efectiv de jandarmi din cadrul Inspectoratului pentru Jandarmi Județean Alba, iar slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoți format din părintele paroh profesor Mihail Dan și preoții militari Constantin Bratu și Dorin Ursu.

Un public numeros prezent la capela din Oarda de Jos a dorit să îl conducă pe ultimul drum pe eroul drag al satului lor.

S-au rostit și alocuțiuni din partea Cercului Militar Alba Iulia, astfel că cei prezenți au putut afla despre exemplul moral, spiritual, militar și patriotic al consăteanului lor, participant în cel de al Doilea Război Mondial.

Gheorghe Hategan rămâne în memoria celor care l-au vizitat și l-au cunoscut ca un deosebit povestitor, cu o memorie rar întâlnită și ancorat în actualitate.

Dumnezeu să-l ierte și să-i odihnească sufletul alături de toți sfinții!

Veșnică recunoștință bravului erou!

sursa, foto: Cercul Militar Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax