Actualitate
Modificări fără precedent la regulamentul de funcţionare a pieţei din Aiud. Spaţiile vor fi închiriate prin licitaţie cu strigare
Consilierii locali din Aiud vor vota, miercuri, actualizarea Regulamentului pentru funcţionarea Pieţei Agroalimentare „Dr. Constantin Hagea” Aiud. Modificările prevăd organizarea unui sector de piaţă pentru păsări şi animale mici, având în vedere interesul crescătorilor din domeniu în acest sens, accesul autovehiculelor de aprovizionare, al celor ale consumatorilor şi utilizatorilor şi închirierea locurilor de vânzare pentru comerţul ambulant, prin procedură de licitaţie publică cu strigare.
În documentaţia proiectului, se arată că, în prezent, este interzisă circulaţia în ambele sensuri pe strada Protopop Iosif Pop, între orele 7.00-14.00, iar pe segmentul străzii Iuliu Maniu între supermarketul „Cocoşul de Aur” şi strada Stadionului, precum şi pe cele două alei din incinta pieţei (corpurile A, B, C), circulaţia este cu sens unic dinspre supermarket spre strada Stadionului. Astfel, singura posibilitate de acces al maşinilor de marfă este dinspre strada Transilvaniei. Se propune eliminarea restricţiei de circulaţie impusă prin HCL 61/2010. Se propune eliminarea restricţiei de circulaţie impusă prin HCL 61/2010, prin care se interzice circulaţia pe ambele sensuri pe strada Protopop Iosif Pop.
Se propune organizarea şi desfăşurarea comerţului ambulant pe strada Protopop Iosif Pop, în zilele de luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă doar pe partea dreaptă a părţii carosabile, în sensul de circulaţie dispre strada Iulia Maniu spre strada Ion Creangă. Pe această parte a străzii pot fi amenajate 15 locuri de vânzare cu dimensiuni de 3×3 metri, fiind 13 comercianţi din Aiud care utilizează ocazional aceste locuri. Pentru a evita situaţiile conflictuale legate de atribuirea locurilor se vânzare, se propune închirierea acestora prin licitaţie publică cu strigare.
De asemenea, se propune modificarea orarului târgului de animale, care în prezent este de 6.30 – 14.00, pentru intervalul 6.00 – 13.00, pentru a se apropia de programul real în care se desfăşoară târgul şi a prevedea posibilitatea de depozitare a mărfurilor în compartimentele meselor din piaţa agroalimentară doar pe durata de funcţionare, având în vedere cazurile de furt înregistrate de pe timpul nopţii.
În regulamentul pieţei, orarul de funcţionare este următorul:
Piaţa agroalimentară, luni – sâmbătă: orele 6.00 – 18.00; duminică, orele 6.00 – 14-.00
Hala de produse lactate: marţi, joi, sâmbătă orele 6.00 – 14.00; duminică, orele 6.00 – 10.00
Piaţa de comerţ abulant: pentru sectoarele din străzile Protopop Iosif Pop şi Ostaşilor (luni, marţi, miercuri, vineri, sâmbătă), orele 7.00 – 14.00; pentru sectorul de pe străzile Iuliu Maniu şi Protopop Iosif Pop, joi, orele 7.00 – 14.00
Târgul de animale, joia şi în timpul târgurilor tradiţionale, orele 6.00 – 13.00; sectorul animale mici şi păsări, pe strada Protopop Iosif Pop: în ultima zi de duminică din fiecare lună: 7.00-14.00.
Suprafaţa pieţei:
Suprafaţa totală a platourilor şi halelor pieţei este de 1.069 mp, din care spaţiul acoperit este de 949 mp. Târgul de animale şi sectorul de comerţ ambulant se desfăşoară pe o suprafaţă de 1.572 mp, pe strada Ostaşilor.
Piaţa agroalimentară (de comercializare fructe, flori, cereale în cantităţi mici, seminţe, miere, produse apicole, ouă, produse conservată) se află în imobil corp C, platou acoperit – 793 mp, cu 181 locuri de vânzare şi platoul descoperit, de 120 mp, cu copertine pentru 8 locuri de vânzare pentru legume şi fructe.
Pe trotuarul aleii dintre platoul acoperit şi sediul administraţiei pieţei, cele 51 de locuri de vânzare se închiriază pentru zilele de marţi, joi, sâmbătă, în perioada 1 mai – 31 octombrie, iar în perioada 1 noiembrie – 30 aprilie ocazional, joia.
În hala de produse lactate, pe o suprafaţă amenajată pe 156 mp, sunt disponibile 31 de locuri de vânzare.
În piaţa de comerţ ambulant (comericalizarea articolelor de uz gospodăresc, produse industriale şi servicii de alimentaţie publică), pe sectorul de pe străzile Iuliu Maniu şi Protopop Iosif Pop, activitatea se desfăşoară joia, pe o suprafaţă de 4.500 mp, cu 183 locuri de vânzare pe strada Iuliu Maniu, care se închiriază şi 20 de locuri pe strada P. Iosif Pop, care se utilizează ocazional. Pe sectorul de pe strada Protopop Iosif Pop, luni marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă, sunt 15 locuri de vânzare cu dimensiune de 3×3 metri, care se închiriază, pe partea dreapă a părţii carosabile în sensul de circulaţie dinspre strada Iuliu Maniu spre Ion Creangă. Pe sectorul pe strada Ostaşilor, sunt 50 locuri de vânzare, pe o suprafaţă totală de 1.300 mp.
Târgul de animale pe strada Ostaşilor este amenajat pe un teren de 14.272 mp, iar sectorul animale mici şi păsări, pe strada Iosif Pop, este deschis în ultima duminică din fiecare lună.
Ce oferă administraţia pieţei:
Administraţia pieţei asigură mesele cu spaţii pentru păstrarea mărfurilor şi a ambalajelor în timpul programului de funcţionare a pieţei, spaţiu pentru păstrarea şi închirierea cântarelor, pentru cântarul de control, spaţiu dotat cu cântar de 500 kg pentru mărfurile vândute în cantitate mare, bazin comprtimentat pentru spălarea legumelor şi fructelor, chiuvete pentru spălarea produselor lactate (apă rece şi caldă), surse de apă potabilă, birouri administrative şi sanitar-veterinar, spaţii pentru materialele de întreţinere şi curăţenie, locuri de parcare, punct de colectare a deşeurilor, toaletă publică, cântar 1000 kg pentru animale. Piaţa este racordată la reţeaua de utilităţi a oraşului.
Reguli de închiriere a locurilor de vânzare:
Comercianţii şi producătorii agricoli pot închiria pe perioade determinate sau utiliza ocazional locurile de vânzare. Pentru a utiliza ocazional locurile de vânzare, se plăteşte o taxă zilnic. Ocuparea locurilor de vânzare neînchiriate se face în ordinea sosirii cu mărfurile în piaţă.
Pentru închiriere, se depune o cerere la administraţia pieţei şi se prezintă documentele ce atestă calitatea de comerciant sau producător agricol. Închirierea se face în ordinea solicitărilor. După achitarea taxei, pe chitanţă se trece numărul locului de vânzare şi durata închirierii.
Închirierea locurilor de vânzare:
În piaţa agroalimentară: pentru o perioadă de o lună; plata taxei este necesară până în ultima zi lucrătoare a lunii în curs, pentru luna următoare, nu poate fi închiriată o suprafaţă mai mică de 1 mp sau mai mare de 6 mp.
În piaţa agroalimentară, pentru producătorii agricoli, în perioada 1 mai – 31 octombrie: închirierea se face prin licitaţie publică cu strigare, organizată în aprilie, de o comisie numită de primar. Consiliul local stabileşte taxa. Închirierea este adjudecată celui care oferă cel mai mare preţ de închiriere, cu prag de strigare 5 lei. Câştigătorul se angajează să plătească taxa petru locul închiriat, în fiecare lună din perioadă.
Locurile de vânzare pentru comercializarea pepenilor se închiriază pentru perioada 1 iunie – 31 august, exclusiv în locaţiile prevăzute.
În piaţa agroalimentară, pentru comercianţi: spaţiile se închiriază odată cu cu cele pentru producătorii agricoli, prin licitaţie publică cu strigare, pe un an, începând cu 1 mai.
În hala de lactate: pe perioade de o lună, pentru zilele de marţi, joi şi sâmbătă, minim 0,5 mp.
În sectorul de comerţ ambulant: pe strada Iuliu Maniu se închiriază trimestrial, pentru zilele de joi. Plata taxei se face pe tot trimestrul, pentru parcele de teren 3×3, cu maxim 3 locuri; pe strada Iosif Pop (luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă), închirierea se face pe un an, prin licitaţie publică cu strigare; un comerciant poate licita pentru un singur loc de vânzare.
Sancţiuni:
Se consideră contravenţii şi se sancţionează:
– neefectuarea şi neîntreţinerea curăţeniei la locul de vânzare şi în jurul acestuia, expunerea mărfurilor în afara suprafeţei alocate sau în alte zone faţă de cele prevăzute, oferirea spre vânzare a mărfurilor din mers sau înainte ori după închiderea pieţei, nepăstrarea talonului de identificare afişat: amendă de la 50 de le la 200 de lei
– nerespectarea sectorizării pieţei: amendă de la 100 lei la 300 lei
– mutarea, deteriorarea sau distrugerea meselor, refuzul de a plăti taxa: amendă de la 200 la 500 de lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News