Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în CODUL RUTIER: Transportul copiilor până la 3 ani, fără echipament de siguranţă INTERZIS. Recoltarea probelor biologice s-ar putea face în ambulanţă

Publicat

politie

Din 28 septembrie, transportul copiilor în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sistem de siguranţă va fi interzis. Astfel, şoferii vor avea obligaţia să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Excepţie de la această regulă vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Citește și Noul COD RUTIER 2015: De vineri, vorbitul la telefon „costă” cât un smartphone. Ce trebuie să respecte şoferii şi pasagerii

Şoferii care nu se vor asigura că minorii până la 3 ani poartă centuri de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate vor primi 3 puncte de penalizare.

Una dintre modificarile cu care noul Cod Rutier vine face referire la centurile de siguranta. Astfel, incepand cu 28 septembrie 2014, va fi interzis transportul copiilor in varsta de pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sistem de siguranta.

Este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic.

“Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, se mai arată în OG nr.21/2014.

O alta modificare a Codului Rutier consta în posibilitatea recoltărilor probelor biologice în ambulanţă sau în autospeciala aparţinând Serviciului mobil de urgenţă. În prezent, de recoltarea probelor biologice se ocupau doar unităţile de asistenţă medicale autorizate şi cele medico-legale.

În urma acestei modificări, probele vor fi recoltate mult mai rapid, iar rezultatele vor fi ţi mai aproape de adevar.

Ultima modificare importantă constă în posibilitatea de recuperare a permisului anulat în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive. Astfel, cei care aveau permisul de conducere anulat pentru o faptă care nu mai este prevăzută de legea penală pot merge la examen pentru obţinerea unui carnet nou.

Citeşte şi Noi modificări în CODUL RUTIER: Propuneri de reguli noi pentru circulaţia pe drumurile publice. Ce ai mai putea conduce cu permis categoria B

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax