Connect with us

Eveniment

Modificări în criteriile pe baza cărora se repartizează locuințele sociale din Alba Iulia. Proiect, în Consiliul Local

Publicat

Modificări în criteriile pe baza cărora se repartizează locuințele sociale din Alba Iulia. Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de votat, în ședința din 16 iulie, un proiect privind aprobarea criteriilor de repartizare a locuințelor sociale din municipiu, pentru lista de priorități pentru anul 2026.

Printre modificări se numără creșterea punctajului pentru familia monoparentală și apartenența la un grup vulnerabil. De asemenea, solicitanții vor fi informați, încă de la depunerea cererii, că până la momentul încheierii contractului trebuie să-și achite datoriile față de bugetul local.  

Potrivit proiectului, cererile privind repartizarea unei locuințe sociale se depun anual în decursul lunii septembrie al fiecărui an.

Atât la momentul semnării contractului de închiriere pentru locuința socială, care are o valabilitate de 5 ani, fără posibilitate de prelungire, cât și anual, la momentul reanalizării situației locative în vederea recalculării chiriei, titularul contractului și membrii majori din familie, trebuie să facă dovada achitării la zi a tuturor obligațiilor de plată față de bugetul local, în caz contrar contractul nu va putea fi încheiat, sau încetează de drept, după caz.

Ce prevede legea

Potrivit art. 43 din Legea locuinţei nr. 114/1996, locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual de acestea, în condiţiile prevederilor prezentului capitol, şi de ele pot beneficia, în ordinea de prioritate stabilită potrivit legii, următoarele categorii de persoane:

  • persoanele şi familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari,
  • tinerii care au vârsta de până la 35 de ani,
  • tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani,
  • invalizii de gradul I şi II,
  • persoanele cu handicap,
  • pensionarii,
  • veteranii şi văduvele de război,
  • beneficiarii prevederilor Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ai prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare,
  • alte persoane sau familii îndreptăţite.

De asemenea, potrivit legii, au acces la locuinţă socială, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa. În ultimul buletin publicat de către INS, câștigul salarial mediu brut pe economie în luna aprilie 2025 a fost de 9.415 lei și cel net 5.647 lei.

Conform HG nr. 1275/2000 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, în cadrul fiecărui criteriu, la stabilirea ordinii de prioritate se vor avea în vedere:

  • a) condiţiile de locuit ale solicitanţilor;
  • b) numărul copiilor şi al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitanţii;
  • c) starea sănătăţii solicitanţilor sau a unor membri ai familiilor acestora;
  • d) apartenenţa solicitanţilor la un grup vulnerabil, definit potrivit Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, expuşi riscului de excluziune socială şi marginalizare;
  • e) vechimea cererilor.

Modificări în criteriile pe baza cărora se repartizează locuințele sociale din Alba Iulia

Având în vedere aceste prevederi legale, se propun următoarele modificări ale criteriilor stabilite în anul anterior, pentru repartizarea locuinţelor sociale din lista de priorități pe anul 2025, respectiv:

  • se propune creșterea punctajului pentru familia monoparentală (criteriul 2), a apartenței la un grup vulnerabil (criteriul 4), astfel încât ponderea criteriilor să fie conform ordinii din legislație
  • la criteriul 5 ”vechimea cererilor” se propune punctarea și a acelor cereri care au fost depuse în timp, fără acte justificative
  • la punctul ”departajare” s-a adăugat deținerea a mai mult de un autoturism

De asemenea, pe cererea din Anexa 2, s-a adăugat o notă prin care solicitanții sunt informați, încă de la depunerea cererii, că până la momentul încheierii contractului trebuie să-și achite datoriile față de bugetul local.

Vezi AICI – Anexa 1 –  Criterii în baza cărora se repartizează locuințele sociale din municipiul Alba Iulia pentru categoriile de persoane cu domiciliul/reşedința/carte identitate provizorie în municipiul Alba Iulia, pentru lista de priorități 2026 (în format .PDF).

Vezi AICI – Anexa 2 – Cerere de atribuire a unei locuințe sociale (în format .PDF)

Vezi AICI – Anexa 3 – Acte justificative pe care solicitanții de locuințe sociale trebuie să le prezinte în vederea evaluării cererilor (în format .PDF)

Cererea și actele justificative se depun la sediul Direcției de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, str. Bulevardul Republicii, nr. 26.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.