Eveniment
Modificări în legislaţia rutieră: Cum se depăşeşte CORECT o bicicletă sau o trotinetă în trafic
S-a modificat legislaţia rutieră în ceea ce priveşte depăşirea bicicletelor sau a trotinetelor electrice în trafic. Noile reglementări stabilesc distanța la care se poate realiza o astfel de manevră.
Potrivit DCNews, care citează din HG 1075/ 4 octombrie „Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h”, scrie acum în lege, conform Hotărârii de Guvern 1075 din 4 octombrie 2021.
Ce s-a modificat
Anterior, articolul 118 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stipula altceva în ceea ce priveşte bicicletele.
„(1) Conducătorul de vehicul care efectuează depășirea este obligat:
a) să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenția începerii unei manevre similare și că poate depăși fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulația din sens opus;
b) să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
c) să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficienta față de vehiculul depășit;
d) să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță pentru vehiculul depășit și pentru ceilalți participanți la trafic.
(2) Se recomandă ca la depășirea unei biciclete distanța laterală să fie de minimum 1,5 m”, se arăta în lege.
Circulaţia trotinetelor electrice, modificată prin lege
Conducătorii de trotinete electrice vor trebui să respecte anumite reguli în trafic. Iată despre ce este vorba:
„În ședința de Guvern a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.
Reamintim faptul că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice.
Prin hotărârea 1075 se reglementează în concret normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete.
Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.
Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.
De asemenea, este menționată interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.
Totodată, este interzisă circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.”
Condițiile tehnice pentru trotinetele electrice
În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.
De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News