Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Modificări la Codul Muncii. Ce drepturi vor avea unii salariați și ce obligații vor avea angajatorii

Publicat

Modificări la Codul Muncii. O inițiativă legislativă depusă la Senat introduce noi drepturi pentru persoanele angajate care au în întreținere copii cu handicap. Acestea se referă la munca la domiciliu sau la telemuncă.

Codul Muncii prevede în prezent că salariații care au în întreținere copii în vârstă până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Însă nu sunt reglementate situațiile special în care copilul aflat în întreținere suferă de un handicap, se arată în expunerea de motive a proiectului.

”Copiii cu handicap au nevoi special atât din punct de vedere fizic cât și psihic, ceea ce implică o îngrijire suplimentară din partea părinților. Timpul necesar pentru îngrijirea unui copil cu handicap este semnificativ mai mare comparative cu cel necesar pentru îngrijirea unui copil fără handicap”, potrivit sursei citate.

Modificări la Codul Muncii. Care sunt propunerile

Se propune:

  • extinderea vârstei de la 11 ani până la 18 ani în mod excepțional pentru copii aflați în întreținere, care suferă de un handicap
  • dublarea zilelor de muncă la domiciliu/telemuncă de la 4 la 8 zile pe lună pentru părinții copiilor cu handicap
    • timpul necesar pentru supravegherea acestora este considerabil mai mare
    • această măsură va oferi sprijin suplimentar părinților; le va permite să răspundă mai eficient nevoilor fiecărui copil
  • interzicerea suprimării prin norme interne a prevederilor legale: introducerea unei interdicții pentru angajatori de a suprima prin norme interne prevederile legale referitoare la zilele de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă pentru părinții copiilor cu handicap.

Modificări la Codul Muncii. Schimbarea din lege

Legea este inițiată de parlamentari PSD. Prin aceasta se propune modificarea art. 118.1 din Legea 53/2003 – Codul Muncii.

Se introduc patru noi alineate:

”(4) Prin derogare de la alin (1) salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 18 ani, în cadrați în grad de handicap, beneficiază de un număr de 8 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 (…), cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.

(5) În cazul salariaților care au în întreținere copii gemeni sau tripleți, precum și în situația familiilor cu 2 sau mai mulți copii încadrați în grad de handicap, se acordă 2 zile în plus pe lună pentru fiecare copil (al doilea, al treilea etc), față de cele menționate la alin 4.

(6) Cererea prevăzută la alin 1 va fi însoțită de certificatul de încadrare al copilului într-un grad de handicap, eliberat în condițiile legii.

(7) Angajatorii nu pot, prin norme interne, să aducă modificări sau completări prezentelor prevederi legale sau să interzică ori să restricționeze munca la domiciliu sau telemunca pentru anumite zile ale săptămânii, în cazul salariaților care au în întreținere copii încardați într-un grad de handicap, în vârstă de până la 18 ani.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Tudosie Violeta

    joi, 13.06.2024 at 15:41

    Un asistent maternal care are în plasament un copil de 9 ani cu handicap grav poate să lucreze până la Vârsta de 65 ani?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax