Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Modificări la Codul Rutier: ce se schimbă la numerele de înmatriculare ale autovehiculelor. Noutăți pentru șoferi

Publicat

Modificări ale Codului Rutier sunt aprobate de Guvern în ședința de vineri, 8 septembrie. Acestea se referă la modalitatea de înmatriculare a autovehiculelor, la numere de înregistrare pentru cele aflate în competența primăriilor și la modalitatea de eliberare a permisului de conducere internațional (PIC).

În ceea ce privește interdicții la înmatricularea autovehiculelor, se stabilesc următoarele reguli.

Modificări la Codul Rutier. Situații în care nu se poate înmatricula un autovehicul

În actualul Cod Rutier, în ceea ce privește interdicția înmatriculării autovehiculelor și a remorcilor se impune întrunirea, în mod cumulativ, a următoarelor condiții:

  • autovehiculele şi remorcile să fie reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate
  • autovehiculele şi remorcile să fie date în urmărire de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Astfel, această interdicție de înmatriculare nu se aplică și vehiculelor care se află doar în una dintre situațiile expuse.

Se propune ca interdicția să fie aplicată și doar dacă mașinile sunt doar furate sau doar date în urmărire.

”Având în vedere faptul că o mare parte a vehiculelor reclamate ca fiind furate provin din afara României, acestea nu sunt și nu ar putea fi date în urmărire de Inspectoratul General al Poliţiei Române, ceea ce ar putea conduce la concluzia că interdicția de înmatriculare nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state.

Pe de altă parte, unităţile teritoriale aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia generală de poliţie a municipiului Bucureşti şi inspectoratele judeţene de poliţie pot introduce mențiuni cu privire la vehiculele reclamate ca fiind furate sau cele date în urmărire, nu doar Inspectoratul General al Poliției Române”, se motivează în nota de fundamentare a proiectului.

Modificarea din Codul Rutier:

La articolul 21, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliţiei Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează.”

Cum se verifică autovehiculul înainte de înmatriculare

Potrivit sursei citate, în vederea înmatriculării unui vehicul, autoritatea de înmatriculare efectuează verificări cu privire la starea acestuia prin intermediul canalelor de comunicare stabilite la nivel național, european sau internațional.

Respectivele canale de comunicare pot fi reprezentate fie de registre constituite în baza unor tratate internaționale în care se găsesc date cu privire la vehiculele înmatriculate la nivelul statelor semnatare, fie de o corespondență punctuală purtată cu statul de proveniență al vehiculului.

Fără a se limita la acestea, verificările efectuate cu ocazia înmatriculării unui vehicul se realizează în Sistemul informatic național de semnalări, Sistemul informatic Shengen, Sistemul european de informaţii privind vehiculele şi permisele de conducere.

Înmatricularea nu poate fi realizată decât dacă în urma verificărilor respective nu rezultă mențiuni cu privire la furtul sau darea în urmărire a vehiculului respectiv.

Modificarea numerelor galbene

Numerele de înregistrare pentru mopede, mașini și utilaje utilizate în construcții, agricultură etc. sau tramvaie, troleibuze vor fi modificate.

Acestea vor conține, în locul denumirii localității, un indicativ, format din cifre, stabilit în cuprinsul ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 19 din Codul Rutier.

Codul Rutier prevede că ”numărul de înregistrare al vehiculelor înregistrate la consiliile locale se compune din denumirea localităţii şi denumirea abreviată a judeţului, scrise cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.”

În actuala reglementare, numărul de înregistrare trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, denumirea completă a localității pe raza căreia este înregistrat vehiculul.

Se constată că utilizarea unor abrevieri ale denumirilor localităților pe a căror rază sunt înregistrate vehiculele supuse acestei operațiuni, ca urmare a imposibilității înscrierii denumirii complete a acestora în cuprinsul plăcilor cu numere de înregistrare, este de natură a îngreuna identificarea în trafic a vehiculelor înregistrate, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București, anterior intrării în vigoare a modificărilor Codului Rutier, pot circula pe drumurile publice până la radierea lor, potrivit legii.

Numerele de înmatriculare ale mașinilor de la MAI, MApN, SRI

Pentru mașinile înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază şi, după caz, la Serviciul Român de Informaţii, în numerele de înmatriculare va fi introdusă abrevierea instituției.

Modificările din Codul Rutier

Articolul 22 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 22 – La înregistrare, vehiculelor li se atribuie plăcuţe cu un singur număr de înregistrare, care trebuie să aibă:

  • a) fondul reflectorizant de culoare galbenă, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru vehiculele înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București;
  • b) fondul reflectorizant de culoare albă, iar literele şi cifrele, în relief, de culoare neagră, pentru autovehiculele care se înregistrează la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază sau, după caz, la Serviciul Român de Informaţii.”

3. Articolul 25 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Numărul de înregistrare al vehiculelor înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București se compune din indicativul localităţii, format din cifre arabe, indicativul judeţului sau al municipiului București, scris cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.

2) Numărul de înregistrare al autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază şi, după caz, la Serviciul Român de Informaţii se compune din abrevierea denumirii instituţiei, scrisă cu litere cu caractere latine majuscule, precum şi dintr-un număr de ordine, format din cifre arabe.

(3) Indicativele localităților, prevăzute la alin. (1), se stabilesc prin ordinul ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

Permisul de conducere internațional

Permisul de conducere internațional (PIC) este un document solicitat conducătorilor auto în statele cu care nu există acorduri/convenții internaționale de recunoaștere a permiselor de conducere naționale.

Concret, PIC reprezintă o traducere legalizată a permisului național în 7 limbi de circulație internațională.

Potrivit art. 41 pct. 1 lit. c) din Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968, cu modificările și completările ulterioare, „Părțile contractante recunosc orice permis internațional (…), cu condiția ca permisele să fie încă valabile și ca acestea să fi fost eliberate de o altă parte contractantă sau de o altă subdiviziune a acesteia sau de o asociație autorizată în acest scop de către o astfel de o altă parte contractantă sau de una dintre subdiviziunile sale (…)”.

În prezent PIC este emis doar de către Automobil Club Român (ACR).

Se stabilesc condițiile emiterii de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări a permisului de conducere internațional (PIC).

Modificările din Codul Rutier:

După articolul 45, se introduce un nou capitol, Capitolul III1, alcătuit din articolele 451-453, cu următorul cuprins:

„Capitolul III1 – Eliberarea permisului de conducere internațional de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne Art. 451 – Prevederile prezentului capitol stabilesc condițiile emiterii permisului de conducere internațional de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Art. 452 – (1) Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poate elibera permise de conducere internaționale numai persoanelor care posedă un permis de conducere românesc aflat în termen de valabilitate administrativă și al căror drept de conducere nu este suspendat sau anulat.

(2) Verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute la alin. (1) se realizează de către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne prin consultarea Registrului național de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.

(3) Permisul de conducere internațional este valabil până la expirarea valabilității administrative a permisului de conducere românesc, dar nu mai mult de trei ani de la data emiterii acestuia.

Art. 453 – Forma, conţinutul și procedura emiterii permisului de conducere internațional se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate