Connect with us
Publicitate

Actualitate

Modificări la Codul Rutier: Perioada în care se suspendă permisul ar putea fi redusă la jumătate

la volan

Publicat

la volan1 Perioada de suspendare a permisului de coducere va fi redusă la jumătate, dacă amenda este plătită în termenul legal pentru reducerea ei, de 48 de ore de la data suspendării carnetului de șofer. Prevederea se regăseşte într-o inițiativă legislativă de modicare la Codul Rutier care va fi dezbătută în Camera Deputaților.

Propunerea de completare a OUG 195/2002 – Codul Rutier este motivată de numărul mare de contestații din instanță pe tema suspendării permisului de conducere. Acestea ar duce la neplata amenzilor primite, până la momentul unei decizii definitive a judecătorilor.

“În acest context este necesară o politică legislativă adecvată prin care trebuie, pe de o parte, generate măsuri pentru creșterea gradului de încasare a amenzilor, iar pe de altă parte, cetățeanul este încurajat să achite amenda în termenul prevăzut de lege, prin bonificarea atitudinii sale de conformare față de norma juridică”, se arată în proiect

În acest moment, legea prevede ca în cazul unei amenzi și a suspendării permisului de conducere, chiar dacă amenda este achitată în termen de 2 zile la jumătate din valoarea ei, suspendarea carnetului de șofer este valabilă trei luni. Singura derogare de la această măsură este ca șoferul respectiv să dea din nou examenul scris de conducere, după o lună de la suspendarea permisului, și în cazul în care îndeplinește punctajul necesar, perioada suspendării rămâne doar de 30 de zile.

La art. 109, dup alin. (5), se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:

„(51) Contravenientul sancționat cu amendă și sancțiunea contravențională complementară prevăzută la art. 96 alin. (2), lit. b), care achită amenda în condițiile prevăzute la alin. (5), beneficiază de reducerea cu jumătate a perioadei de timp pentru care s-a dispus prin proces-verbal de constatare suspendarea exercitării dreptului său de a conduce.”

Inițiativa legislativă a fost respinsă de prima cameră sesizată, Senatul, iar Camera Deputaților este for decizional.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate