Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PRIMĂRIILE sunt OBLIGATE să publice documente și informații în Monitoare Oficiale locale, disponibile online


Publicat

laptop calculator

Toate primăriile şi consiliile judeţene vor trebui să publice online monitoare oficiale locale. Dacă până acum, obligaţia se referea doar în forma printată, o ordonanţă publicată de Guvern prevede formatul electronic.

“Prezenta ordonanță stabilește cadrul general pentru organizarea și publicarea monitoarelor oficiale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, denumite în continuare monitoare oficiale locale”, se arată în textul actului normativ.

Prin ordonanţă se explică faptul că, “prin organizarea și publicarea monitoarelor oficiale locale se realizează sistematizarea și standardizarea unui mijloc public de garantare a accesului la informații prin tehnologii informaționale, pe de o parte, dar și o creștere a eficienței operaționale, prin reducerea cheltuielilor de natură birocratică, pe de altă parte”.

Noua legislaţie este menită să simplifice procedurile administrative, deziderat inclus în Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014-2020, respectiv a Planului integrat de simplificare a procedurilor administrative aplicabile cetățenilor.

Acest plan prevede crearea unui portal unic unde să fie publicate și consultate gratuit actele autorităților administrației publice locale (hotărârile consiliilor locale și județene, dispoziții ale primarilor și președinților consiliilor județene – Monitor Oficial Local).

Prin noile reglementări, vor fi eliminate costuri pentru publicarea anumitor acte administrative ale autorităților administrației publice locale şi va fi stabilită ordonarea publicării acestora pe paginile de internet ale unităților administrativ-teritoriale.

Se va specifica data de la care actele respective devin obligatorii și produc efecte.

„Măsurile adoptate prin prezentul act normativ au în vedere interesul public şi îşi propun să stopeze perpetuarea practicilor birocratice şi costisitoare de la nivelul administraţiei publice, în domenii specifice pentru care atât cetăţenii cât și autorităților administrației publice locale şi-au arătat nemulţumirea în diverse forme şi care blochează însuşi bunul mers al procedurilor administrative”, se arată în nota de fundamentare.

Noua reglementare urmăreşte consacrarea principiului autonomiei locale, facilitarea accesului cetățenilor la formele de exprimare a voinței autorităților administrației publice locale (din orice punct al globului, fără a fi nevoiți să aloce timp și bani pe fondul descongestionării activității directe dintre personalul din administrația publică locală și cetățeni), garantarea și standardizarea publicării actelor administrative ale autorităților administrației publice locale (astfel că un act administrativ nepublicat în monitorul oficial al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale nu există), exercitarea obligației de comunicare a actelor administrative către prefecți, pentru verificarea legalității actelor administrative, în mod transparent și unitar (eliminându-se orice formă de abuz), reducerea costurilor privind publicarea și comunicarea actelor administrative.

Monitorul oficial local va fi publicat pe pagina de internet a fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale, fiind regăsit ca etichetă distinctă, în prima pagină a meniului, în prima linie, în partea dreaptă, potrivit actului normativ.

La activarea etichetei „Monitorul Oficial Local” se deschid șase sub-etichete:

a) Statutul Unității Administrativ-Teritoriale;

b) „Regulamentele privind procedurile administrative”, unde se publică atât Regulamentul cuprinzând măsurile metodologice, organizatorice, termenele și circulația proiectelor de hotărâri ale autorității deliberative, cât și Regulamentul cuprinzând măsurile metodologice, organizatorice, termenele și circulația proiectelor de dispoziții ale autorității executive;

c) „Hotărârile autorității deliberative”, unde se publică actele administrative adoptate de consiliul local, de Consiliul General al Municipiului București sau de consiliul județean, după caz, atât cele cu caracter normativ, cât și cele cu caracter individual; aici se publică atât Registrul pentru evidența proiectelor de hotărâri ale autorității deliberative, cât și Registrul pentru evidența hotărârilor autorității deliberative;

d) „Dispozițiile autorității executive”, unde se publică actele administrative emise de primar, de primarul general sau de președintele consiliului județean, după caz, cu caracter normativ; aici se publică atât Registrul pentru evidența proiectelor de dispoziții ale autorității executive, cât și Registrul pentru evidența dispozițiilor autorității executive;

e) „Documente și informații financiare”, prin care se asigură îndeplinirea obligațiilor privind procedurile de publicare a bugetelor locale, potrivit legii;

f) „Alte documente”, unde se publică: Registrul privind înregistrarea refuzurilor de a semna/contrasemna/aviza actele administrative, precum obiecțiile cu privire la legalitate, efectuate în scris; Registrul pentru consemnarea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectele hotărârilor autorității deliberative și dispozițiilor autorității executive, numai în cazul celor cu caracter normativ; informarea în prealabil, din oficiu, asupra problemelor de interes public care urmează să fie dezbătute de autoritățile administrației publice locale; informarea în prealabil, din oficiu, asupra proiectelor de acte administrative, cu caracter normativ; minutele în care se consemnează, în rezumat, punctele de vedere exprimate de participanți la o ședință publică; procesele-verbale ale ședințelor autorității deliberative; declarațiile de căsătorie; alte documente nemenționate la lit. a) – f) și care, potrivit legii, sunt prevăzute, la modul explicit, că fac obiectul aducerii la cunoștință publică; oricăre alte documente a căror aducere la cunoștință publică se apreciază de către autoritățile administrației publice locale ca fiind oportună și necesară.

De asemenea, pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene se include o etichetă „Monitorul Oficial Local” în care se vor introduce link-urile către fiecare etichetă a fiecărei pagini de internet „Monitorul Oficial Local” a fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor, ordonatorii principali de credite transmit Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene link-ul respectiv în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe.

Actele administrative, precum și orice alte documente prevăzute se redactează și se publică cu respectarea tuturor cerințelor impuse de prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Toate datele din monitorul oficial local trebuie să fie corecte din punctul de vedere al proprietății termenilor utilizați, sub aspect gramatical, ortografic, ortoepic și, după caz, sub aspectul punctuației, conform normelor academice în vigoare, potrivit prevederilor Legii nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relații și instituții publice.

Sistemul informatic care gestionează monitorul oficial local respectă prevederile Legii nr. 183/2006 privind utilizarea codificării standardizate a setului de caractere în documentele în formă electronică.

În cazul unităților administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială respectivă, având dreptul de a folosi limba maternă în raporturile cu autoritățile administrației publice locale (eticheta „Monitorul oficial local” şi structura detaliată a acesteia se asigură atât în limba română, cât și în limba minorității naționale respective).

În structura funcțională a fiecărei unități/subdiviziuni administrativ-teritoriale se instituie un compartiment pentru monitorizarea procedurilor administrative, iar persoana/persoanele din acest compartiment de specialitate care are/au ca atribuții organizarea monitorului oficial local, precum și asigurarea publicării oricăror documente, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe, se stabilește/stabilesc prin dispoziție a autorității executive. Secretarul unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale și persoanele desemnate de autoritatea executivă au responsabilitatea respectării prevederilor legale cu privire la organizarea și publicarea monitorului oficial local.

Cheltuielile ocazionale de punerea în aplicare a prezentei ordonanțe se asigură din bugetele locale respective.

În cazul în care prin intermediul paginii de internet a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale se asigură publicitate pentru persoanele fizice sau juridice, după caz, prin hotărâre a autorității deliberative, la propunerea autorității executive, se stabilesc taxe speciale, în condițiile legislației privind finanțele publice locale, care se fac venituri la bugetul local respectiv.

Nu se pot stabili taxe speciale pentru publicarea pe pagina de internet a declarației de căsătorie ori pentru încheierea căsătoriei, indiferent de locul unde aceasta are loc.

Publicarea oricărui act administrativ se face în format „pdf” editabil pentru a se păstra macheta și aspectul documentului intacte, astfel încât acesta să arate exact așa cum a fost realizat și să poată fi tipărit corect de oricine și de oriunde, fără să cuprindă semnăturile olografe ale persoanelor, asigurându-se respectarea reglementărilor în materia protecției datelor personale, se mai precizează în textul ordonanţei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Nunta de aur în 2020 la Alba Iulia, în aer liber. Cuplurile care au 50 de ani de căsătorie, invitate de Primărie la petrecere

Publicat

pavilion, panoramic, mamut, restaurant, alba

Nunta de aur în 2020, la Alba Iulia se va organiza din cauza pandemiei de coronavirus, sub forma unui picnic în aer liber. Cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie sunt invitate să participe în data de 22 și 23 august la evenimentul organiza de Primăria Alba Iulia și Consiliul Local. 

Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie pe baza actelor de identitate şi a certificatului de căsătorie, la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice, Str. Libertăţii, Nr. 21;

– Luni – Vineri, între orele 8.00 – 16.00, până la data de 17 august 2020, inclusiv.

– Telefon: 0258/810565

– Email: social@apulum.ro, office@apulum.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Avertizare COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în ALBA. Averse, vijelii, grindină, descărcări electrice. Localități vizate

Publicat

Județul Alba se află sub avertizare Cod Portocaliu de furtună, luni după-amiaza.

Până la ora 15.15, sunt vizate localitățile Zlatna, Vințu de Jos, Meteș, Șibot, Săliștea, Blandiana, Ceru-Băcăinți.

Se vor semnala: grindină de dimensiuni medii, intensificări puternice ale vântului, frecvente descărcări electrice.

Fenomene asociate: averse ce vor cumula 35-40 l/mp.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Terasele din Alba, luate la control de polițiști în weekend. Autoritățile au verificat dacă se respectă distanțarea socială

Publicat

Peste 360 de terase și 233 de mijloce de trasport au fost verificate în weekendul ce a trecut de polițiștii din Alba. 

Mai exact, vineri, sâmbătă și duminică, 365 de terase situate în zonele aglomerate din județ au fost luate la control de polițiștii din Alba. Alături de ei s-au aflat inspectori de la DSP și DSV. 

Aceștia au verificat dacă patronii de terase și angajații respectă și pun în practică distanțarea socială în spații publice, dar și dacă respectă restul prevederilor emise de autorități.

În urma controalelor au fost aplicate 54 de sancțiuni contravenționale, din care 16 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, potrivit Legii 55/2020, una pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a riscului, 4 pentru fapte de natură economică și 33 la Legea 61/1991 pentru fapte de tulburare a ordinii și liniștii publice. Valoarea amenzilor aplicate a fost de 15.100 lei.

De asemenea, au fost verificate 233 de mijloacele de transport, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța respectării regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

”Bombe pe roți” amorsate cu alcool, pe drumurile județului Alba. Șoferi beți și vitezomani fără permis, prinși în trafic

Publicat

alcool la volan

Șoferii băuți sau fără permis au fost prezenți și în weekendul trecut pe drumurile din aproape toate zonele județului Alba. Aceștia reprezintă un pericol major pentru ceilalți participanți la trafic, dar și pentru cei care călătoresc alături de ei.

La Aiud, un șofer beat a lovit o mașină staționată, iar la Bucerdea, un tânăr fără permis s-a aruncat cu viteză într-o țeavă de gaz. Sunt doar două dintre exemplele transmise de polițiștii din Alba.  

La data de 07 august 2020, în jurul orei 18.00, polițiștii din Ocna Mureș l-au depistat pe un bărbat de 56 de ani, din comuna Lunca Mureșului, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Lungă din Ocna Mureș, având dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

La data de 08 august 2020, în jurul orei 18.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos l-au depistat pe un bărbat de 43 de ani, din comuna Cricău, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Craiva, fiind sub influența alcoolului și fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

La data de 09 august 2020, în jurul orei 03.50, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos l-au depistat pe un tânăr de 29 de ani, din comuna Cricău, în timp ce conducea un autoturism, pe DJ 107 H, pe raza localității Craiva, fiind sub influența alcoolului.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 08 august, în jurul orei 11.00, pe strada Ion Creanga din Aiud, un tânăr de 28 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism, nu s-ar fi încadrat corespunzător pe banda de circulație a sensului de mers dinspre Ciumbrud spre Aiud și a intrat în coliziune cu un autoturism, care era staționat.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,07 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 08 august.2020, în jurul orei 06.35, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că, pe strada Ion Creangă din Bucerdea Grânoasă a avut loc un eveniment rutier.

Polițiștii deplasați la fața locului au stabilit că, un bărbat de 47 de ani, din comuna Bucerdea Grânoasă, în timp ce conducea un autoturism, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum și a intrat în coliziune cu o conductă de gaz.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constat că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

La data de 08 august 2020, în jurul orei 08.30, polițiștii rutieri din Blaj l-au depistat pe un bărbat de 62 de ani, din localitatea Aiudul de Sus, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Valea Lungă, fiind sub influența alcoolului.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

La data de 08 august 2020, în jurul orei 08.30, polițiștii din Cergău l-au depistat pe un bărbat de 47 de ani, din comuna Micăsasa, județul Sibiu, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Valea Lungă, fiind sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate