Eveniment
Muncitorii asiatici, tentați de Europa de Vest, după intrarea României în Schengen. Câți străini sunt în Alba și unde lucrează
Intrarea României în Schengen aduce și o problemă pentru angajatorii români, inclusiv pentru cei din județul Alba. Este vorba despre posibilitatea ca muncitorii străini să plece mult mai ușor în Europa de Vest și de Nord, unde salariile sunt mari.
De altfel, spun sursele Alba24, între unii muncitori străini și angajatorii lor din județ au existat deja discuții legate de nivelul de salarizare.
Potrivit unor informații furnizate de Serviciul pentru Imigrări Alba, numărul cetățenilor străin cu drept de muncă din județ este de 1.764.
Aceștia provin cu preponderență din Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh și Turcia, arată datele instituției. Ei lucrează mai ales în construcții, agricultură și HoReCa.
”Menționăm că cetățenii străini posesori ai unui permis de ședere în scop de muncă sau ai unei vize uniforme pot călători în spațiul Schengen pe o perioadă de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile.
Referitor la dreptul de a munci în alt stat Schengen, vă comunicăm că aceștia trebuie să respecte legislația în vigoare din acel stat membru” au precizat reprezentații Serviciului pentru Imigrări al Județului Alba, pentru Alba24.
Foto: Muncitori srilankezi la un eveniment al comunității lor, organizat la Alba Iulia. Sursa: Alba24.ro
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a admis pentru acest an introducerea unui contingent de 100.000 de lucrători străini pe piața forței de muncă din România, în timp ce necesarul ar fi de 200.000-250.000 de oameni, conform datelor din piață, citate de Termene.ro.
Care este riscul să migreze în alte state
Feliciu Parashiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România, face parte din rândul antreprenorilor care susțin că este foarte posibil ca de la 1 ianuarie 2025, o mare parte din muncitorii non-UE să încerce să plece în Occident.
„Este un risc foarte mare, se deschid granițele, nu vor mai fi controale și cred că 80% din muncitorii non-UE care lucrează acum în România sunt cu un ochi în Anglia sau undeva în vest, în Franța sau Germania.
Ei au venit legal în România, dar de fapt tânjeau după Vest. Dreptul lor de muncă este pentru România, dar este posibil să riște acest lucru și să părăsească țara ca să plece în Occident, unde probabil o să ceară să fie emigranți sau să solicite azil cumva ori drept de muncă.
E un risc mare să rămânem fără cei pe care îi folosim noi din exterior”, a declarat pentru Termene.ro Feliciu Paraschiv.
Firmele de recrutare: Migrarea către Vest, improbabilă
De cealaltă parte, firmele de recrutare citate de Termene.ro susțin că muncitorii non-UE, angajați în România, nu reprezintă un risc semnificativ de migrare către Occident de la 1 ianuarie 2025.
„Acești angajați sunt supuși unor reglementări stricte privind dreptul de muncă și rezidență în UE, care le limitează mobilitatea transfrontalieră.
Contractele lor sunt legate direct de angajatorii din România, iar accesul lor la alte piețe de muncă din statele Schengen nu este permis fără obținerea unor noi permise de muncă.
Astfel, migrarea lor în masă către alte țări din Occident este improbabilă”, a declarat pentru Termene.ro Mădălina Anghene, director executiv Angajații Ideali SRL.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News