Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Municipiul Sebeș a devenit membru al Asociaţiei Localităţilor și Zonelor Istorice și de Artă din România

Publicat

Municipiul Sebeș a aderat la Asociaţia Localităţilor și Zonelor Istorice și de Artă din România (A.L.Z.I.A.R.), în urma votului exprimat de Adunarea Generală a membrilor asociației.

Evenimentul a avut loc vineri la Cluj-Napoca, fiind inclus în cadrul seminarului național “Arhitectura culturii – clădiri vechi, cultură perenă”, desfăşurat în perioada 16 – 18 noiembrie, în organizarea Asociaţiei Localităţilor și Zonelor Istorice și de Artă din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj şi Şcoala de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

Municipiul Sebeș a fost reprezentat de o delegație condusă de primarul Dorin Nistor, care a oferit asistenței o prezentare video a orașului și a susținut oportunitatea aderării la o asociație care să contribuie, alături de eforturile municipalității, la promovarea patrimoniului cultural. Radu Totoianu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș, a prezentat în detaliu principalele monumente și reperele istorice în devenirea Sebeșului de astăzi. Delegația a fost completată de un grup de elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga”, care au purtat o vestimentație medievală și au oferit asistenței obiecte promoționale.

“Istoria ne oferǎ dovada incontestabilǎ a apartenenţei unei comunitǎţi la o dimensiune a eternității, prin ceea ce a avut generozitatea sǎ ne lase moştenire: în cazul nostru, cetatea Mühlbach, una dintre cele șapte cetǎţi ale Transilvaniei medievale. Aici au scris primele file ale istoriei cetǎţii, încǎ din secolul al XII-lea, românii, saşii şi maghiarii, care din nevoia vitalǎ de a-şi fǎuri un rost pe aceste meleaguri au înǎlţat fortǎreaţa, au ridicat lǎcaşe de cult şi au întemeiat binecunoscutele bresle meşteşugǎreşti, dând contur unei civilizații de sinteză unice. Împreunǎ au fǎurit o parte din tezaurul României, trasmiţându-ne, prin fiecare element al vestigiilor existente, mesajul cǎ doar împreunǎ reuşim. Sebeșul de astăzi are o poveste. Crezul meu este că sufletul unui oraș trăiește prin oamenii săi. Iar împreună continuăm să scriem povestea Sebeșului. Prin aderarea la A.L.Z.I.A.R., avem convingerea cǎ vom reuşi sǎ punem în valoare patrimoniul cultural şi istoric al Municipiului Sebeş, promovându-l ca o misiune de credință”, a fost mesajul de aderare la A.L.Z.I.A.R. al primarului Municipiului Sebeş, Dorin Nistor.

A.L.Z.I.A.R. este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi fără caracter politic, ce are ca scop principal protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural din România. Aceasta a luat ființă în data de 15 iunie 2004, la iniţiativa Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Asociaţiei Franceze a Oraşelor şi Regiunilor de Artă şi Istorie şi a Oraşelor cu Zone Protejate, Municipiile Alba Iulia şi Târgovişte. Asociaţia are calitatea de membru în Biroul de Conducere al Asociaţiei Europene a Oraşelor şi Regiunilor Istorice şi are în prezent 41 de membri, respectiv 13 judeţe prin consilii judeţene şi 28 de municipii, oraşe şi comune, prin consiliile locale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate