Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Munții pe timp de vară sau iarnă – cum să te îmbraci? (P)

imbracaminte de drumetie sportano

Publicat

Muntele este de departe cel mai serios mediu natural, dar și cel mai capricios. De la vreme până la teren, floră și faună, oricât de mult am merge pe munte acesta va continua mereu să ne surprindă.

Vara ursul poate să apară la orice pas, iar iarna nu ști niciodată cât de stabil sau instabil este solul.

Ca să fii pregătit pentru orice eventualitate, hainele pe care le iei cu tine pe munte sunt extrem de importante.

Capriciile muntelui

Încălțămintea este cea mai relevantă, pentru că indiferent de vreme picioarele tale trebuie să respire și să nu înghețe. Alcătuiește-ți o garderobă eficientă și variată, astfel încât să te poți îmbrăca oricând pentru temperaturi ce variază între -10 și +30 de grade. Stilul contează mai puțin în asemenea situații, capriciile muntelui vanitatea n-o iartă! E obligatoriu să ai mereu la tine un hanorac, șosete de schimb și pantaloni comozi, fiecare din materiale rezistente la intemperii, pădure sau situații de urgență.

Când e cald, e frig și când e frig, s-ar putea să fie cald

Cum spuneam mai sus, muntele are destul de multe capricii. Printre ele se numără și năbădăile referitoare la temperatură. Indiferent dacă e vară sau iarnă, se poate ca vremea la munte să fie total opusă față de temperaturile medii din țară. Totuși, în cea mai mare parte a timpului la munte este, într-adevăr, mai frig decât în oraș. Asta nu înseamnă că nu poți face o drumeție în timpul iernii, mai ales că atunci urșii dorm. Cu o pereche potrivită de pantaloni de trekking de iarnă pentru femei și cu toate măsurile de precauție necesare, te poți bucura oricând de o ieșire pe culmi. Echipamentele de munte pe care le găsim azi pe piață ne asigură că suntem protejați, indiferent dacă afară e frig sau cald.

Mai trebuie să avem în vedere locul în care urmează să fim cazați. În special pe timp de iarnă, trecerea de la frigul de afară la căldura sobei s-ar putea face destul de brusc, deci garderoba noastră trebuie să aibă în vedere acest lucru. Secretul pe munte, în orice situație, sunt echipamentele în straturi – maieu, tricou, bluză, hanorac, geacă. Fiecare de dat jos sau pus pe noi în funcție de nevoie.

Altitudine și temperatură

De-ar fi să condensăm povestea muntelui pe timp de iarnă sau vară, am putea rezuma totul într-un singur cuvânt – adaptabilitate. E important să fim pregătiți pentru orice situație pentru că schimbarea de altitudine vine la pachet cu cea de temperatură. Pe lângă hainele de bază, e bine să avem la noi câteva accesorii relevante – căciulă, o eșarfă, ochelari de soare – mai ales iarna – și tălpici pentru bocanci. Poate că sună prea pretențios, dar aceste detalii pot face o mare diferență în unele momente. Eșarfele pe munte sunt mult mai versatile decât ne-am imagina, iar tălpicii ori ochelarii de soare de pot feri picioarele, respectiv ochii, de o uzură care nu e necesară.

În afară de toate acestea, precauția și energiile pozitive ne îmbracă cel mai potrivit pe munte! Indiferent dacă e vară sau iarnă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate