Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Muzeele și instituțiile statului, obligate să ţină evidenţa obiectelor de patrimoniu şi digital. Programul DOCPAT, în procedură de urgență la Senat

Publicat

muzeul national al unirii Muzeele dar și alte instituţii publice care deţin obiecte de patrimoniu ar putea fi obligate să le inventarieze atât pe hârtie, cât şi pe suport digital, prin programul DOCPAT, finanţat de Ministerul Culturii.

DOCPAT este un program informatic pentru evidența patrimoniului cultural mobil (fişe de obiect) şi a arhivelor documentare din muzee (fişe de fototecă, clişotecă, videotecă, şi altele).

Programul acoperă toate domeniile de patrimoniu mobil :artă decorativă, artă plastică, arheologie, carte veche, documente, etnografie, istorie, numismatică, medalii şi decoraţii, ştiinţă şi tehnică, ştiinţele naturii.

DOCPAT poate fi utilizat în muzee, direcţii judeţene pentru cultura, culte şi patrimoniu cultural, institute de cercetare, precum şi de alţi deţinători de colecţii de bunuri culturale mobile care au nevoie de o evidenţă rapidă, modernă, de analiza şi selecţia datelor, de ordonarea acestora pe diverse criterii, de listarea unor inventare, cataloage de expozitie, fişe de obiecte. Marele avantaj al unei evidenţe informatizate este posibilitatea de actualizare a informaţiilor în timp.

„Instituţiile publice deţinătoare de bunuri culturale mobile aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil sunt obligate să inventarieze aceste bunuri atât pe suport de hârtie, care constituie document oficial, cât şi pe suport electronic”, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului.

Proiectul prevede că „instituţiile publice sunt obligate să folosească programul DOCPAT, program finanţat de Ministerul Culturii” şi că finanţarea pentru dezvoltarea programului provine tot de la minister.

Totodată, prin adoptarea acestui proiect de lege, va fi combătut traficul cu obiecte de patrimoniu, gestionare mai bună a banilor, combaterea corupţiei în domeniu sau încadrarea patrimoniului naţional în ansamblul patrimoniului european, potrivit iniţiatorilor.
Proiectul este în procedură de urgenţă la Senat, fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor for decizional.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax