Connect with us
Advertisement

Eveniment

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cea mai mare sărbătoare a toamnei. Semnificații și tradiții de 8 septembrie

Nașterea Maicii Domnului

Publicat

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică este o sărbătoare creștină celebrată anual pe 8 septembrie.

Aceasta marchează nașterea Fecioarei Maria, mama lui Iisus Hristos, și este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox și catolic.

Românii obișnuiesc să trimită mesaje MESAJE de Sfânta Maria pentru familie, prieteni și cunoscuți.

Semnificația sărbătorii: Nașterea Maicii Domnului simbolizează începutul împlinirii planului divin pentru mântuirea omenirii.

Asta în contextul în care Maria va deveni mama Mântuitorului, Iisus Hristos.

Potrivit tradiției creștine, părinții Fecioarei Maria, Sfinții Ioachim și Ana, erau oameni evlavioși, dar nu aveau copii.

După ani de rugăciuni, Dumnezeu le-a ascultat dorința și le-a dăruit o fiică, Maria, care avea să joace un rol central în planul de mântuire al omenirii.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică în tradiția ortodoxă și catolică

Atât în Biserica Ortodoxă, cât și în cea Catolică, Nașterea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai mari sărbători.

Unele informații despre Maria informații provin din tradițiile bisericii și din scrieri apocrife, cum ar fi Proto-evanghelia lui Iacov.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică: Tradiții și obiceiuri

În România, sărbătoarea este un moment de mare importanță religioasă și socială.

În biserici se oficiază slujbe speciale, iar mulți creștini țin post înainte de această zi pentru a se curăți spiritual.

De asemenea, mulți români poartă numele Maria, Marian sau alte derivate. Astfel, această sărbătoare este un prilej de a sărbători și onomastica.

  • În 2024, peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica în 8 septembrie, de sărbătoarea Sfintei Maria, aproximativ 1,8 milioane dintre aceştia fiind femei.

De asemenea, există numeroase tradiții populare legate de această zi.

Spre exemplu începutul culesului viilor și al pregătirilor pentru toamnă, considerându-se că odată cu această sărbătoare se încheie vara și începe toamna.

În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă.

Este momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.

În această zi, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe.

Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

În concluzie, Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare ce pune accent pe speranță, binecuvântare și începuturi noi. Are totodată o semnificație profund religioasă și culturală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement