Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Naveta elevilor ar putea fi decontată integral. Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere proiectul de ordonanţă de urgenţă


Publicat

elevi

elevi clasa scoalaMinisterul Educaţiei a pus în dezbatere un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care naveta elevilor va fi decontată integral. Potrivit actului normativ, responsabilitatea asigurării costurilor de transport va fi partajată de stat cu Consiliul Judeţean şi bugetele locale. Unul din 5 elevi de liceu sau şcoală profesională face naveta pentru a ajunge la ore.

Modificările propuse la Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 sunt la articolul 84 alineatul (3), astfel:

“Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.”

De asemenea, “elevii beneficiază de 50% reducere la achiziţionarea abonamentului pentru transportul prevăzut la Art. I. Subvenţia se acoperă din bugetul judeţean”.

Astfel, se propune decontarea integrală a abonamentelor de transport emise de operatorii de transport rutier pentru elevii care fac naveta.

Potrivit OUG, responsabilitatea asigurării costurilor de transport va fi partajată cu Consiliul Judeţean, acesta fiind cel care încheie contractele pentru transportul intrajudeţean şi are posibilitatea să introducă la licitaţie şi criteriul pretţ. CJ ar urma să subvenţioneze cu 50% costul abonamentului, elevul cumpărând abonamentul la jumătate de preţ. Decontarea abonamentului (deja achiziţionat la jumătate de preţ) va cădea în sarcina bugetului local, prin bugetele unităţilor de învăţământ, prin finanţarea complementară, asigurată atât de autoritatea administraţiei publice locale, prin sume defalcate din TVA aprobate anual prin legea bugetului de stat, cât şi din venituri proprii ale bugetelor locale.

Ministerul Educaţiei consideră că, “în forma propusă, OUG va rezolva şi problema diferenţelor de preţ la abonamente pe aceeaşi distanţă. Consiliul Judeţean, contractantul serviciilor de transport, este responsabilizat, interesul său fiind să stabilească preţuri cât mai mici, prin includerea tarifelor drept criteriu de licitaţie, dar şi prin susţinerea concurenţei, respectiv atribuirea unui traseu de transport rutier la mai mulţi operatori de transport”.

În prezent, decontarea navetei elevilor este reglementată de OG nr. 29/2013, ce instituie un plafon de 26 lei/ 3 km + 2 lei/km pentru decontarea navetei elevilor (abonamente decontate lunar, însă parţial, cu respectarea plafoanelor). Restul costurilor cu abonamentul elevilor este suportat de familii.

În proiect se arată că unele firme de transport practică tarife de până la 8 ori mai mari decât altele. În noiembrie 2015, existau 125.536 elevi care efectuau naveta cu transportul rutier. Preţul întreg al abonamentelor era de 17.932.583 lei, din acestea se deconta 6.951.230 lei, diferenta de 10.981.353 lei fiind achitată din bugetul familiilor. În multe situaţii, din cauza acestor tarife ridicate, elevii sunt nevoiţi să abandoneze şcoala.

Distanţa medie naţională pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 km. Preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distanţă este de circa 150 de lei. Din această sumă, elevului i se decontează în prezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiţi lunar din bugetul familiei. Potrivit INS, veniturile medii ale unei gospodării sunt de 2.512 lei la nivel naţional şi de 1.663 lei pentru regiunea Nord-Est.

Ministerul Educaţiei prezină motivele pentru care ar trebui aprobată Ordonanţa de Urgenţă:

1.România este a treia ţară din Uniunea Europeană, în privinţa părăsirii timpurii a şcolii (19,1% din populaţia 18-24), la mică distanţă de primele două locuri: Spania (20%) şi Malta (19,8%).

Această rată a crescut în ultimii doi ani de la 17,3% în 2013, în condiţiile în care România s-a angajat să o reducă la 11,3% pâna în 2020.

2.Unul din 5 elevi de liceu sau şcoală profesională face naveta pentru a ajunge la ore. Peste jumătate din populaţia în vârstă de 15-19 ani locuieşte în mediul rural. Liceele şi scolile profesionale sunt situate în general în zona urbană, astfel că elevii sunt nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la ore.

3.Costurile cu naveta sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor, iar orice facilitate financiară are un impact decisive asupra deciziei de a nu abandona şcoala. Cele mai multe persoane în segmentul de vârstă 15-19 ani se găsesc în regiunea Nord-Est (20,5%) şi în centrul ţării, zone care conţin cele mai sărace comunităţi.

Potrivit INS, în anul 2016, mai mult de jumătate (52,5%) dintre persoanele 15-19 ani aveau domiciliul în mediul rural.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: O educatoare din Ciugud le trimite copiilor în fiecare seară câte o poveste spusă de ea. Mulțumiri din partea unei mămici

Publicat

O femeie din Șeușa (comuna Ciugud), mamă a trei copii, a transmis pe adresa redacției Alba24 câteva rânduri de mulțumire pentru educatoarea din sat care, în această perioadă în care unitățile școlare sunt închise, le trimite copiilor în fiecare seară, povești citite de ea.

Educatoarea se numește Luminița Maria Filip și este foarte atașată de cei mici: îi sună cu video și le trimite părinților acasă idei de activități pentru aceste zile în care copiii trebuie să stea în casă. 

”Bună ziua,

Mă numesc Muntean Gabriela mămica a 3 copilași, și aș dori să-i mulțumim educatoarei noastre, se numește Luminița Maria Filip! Vrem să-i mulțumim tot cea ce face pentru copilașii noștri din satul Șeușa, Comuna Ciugud.

În fiecare seara la ora 21 ne trimite povești citite de ea pentru copilași, ne sună pe video să povestească cu copilașii și  facem o mulțime de activități de acasă, îndrumate de dânsa.

As fi onorata dacă ați putea publica acest material în semn de mulțumire pentru tot ce face pentru copiii noștri, în aceste vremuri grele! Vă mulțumesc! O zi bună!”

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

De vineri, acțiuni de dezinfecție la scările de bloc din Blaj. Informații pentru locatari

Publicat

Primăria municipiului Blaj anunță că începând de vineri, 3 aprilie 2020, ora 17:00, va dezinfecta cu biocid toate scările de bloc din municipiu, respectiv intrarea, casa scărilor și scările până la ultimul etaj. Această operațiune se va încheia, cel târziu, în cursul zilei de duminică.

Dezinfecția se va face cu o substanță din categoria biocidelor, folosită în unitățile de alimentație publică, care nu dăunează sănătății. Populația este rugată ca timp de 30 de minute de la realizarea dezinsecției cu biocid în scara de bloc să nu părăsească locuința.

Deoarece există posibilitatea ca substanța folosită să ajungă și pe ușile apartamentelor, după o jumătate de oră acestea pot fi șterse cu apă și apoi lăsate să se usuce.

„Rugăm populația să manifeste înțelegere, să fie responsabilă, să se informeze doar din surse oficiale și să respecte cu strictețe recomandările autorităților competente”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Orașul Teiuș a rămas fără apă potabilă, pentru câteva ore bune, din cauza unei avarii

Publicat

Orașul Teiuș a rămas fără apă potabilă, joi, 2 aprilie, din cauza unei avarii la o conductă de distibuție. Potrivit reprezentanților S.C. APA CTTA S.A. ALBA – Sucursala Alba Iulia, avaria a fost produsă de către firma, Prenis Construct,pe strada Cetatuie, în jurul orei 11.30.

Furnizarea cu apă potabilă în Teiuș s-ar putea relua în cursul zilei de astăzi. Reprezentații companiei de apă au transmis că întreruperea ar putea dura circa șapte ore.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Sebeș, scos de polițiști de sub pat. De ce se ascundea

Publicat

politie noaptea

Un bărbat din Sebeș a fost prins de polițiști în interiorul unui apartament din municipiu, în care a pătruns, prin efracției, pentru a fura bunuri. Individul se ascundea sub un pat, încercând să scape. A fost reținut și urmează să fie cercetat sub control judiciar.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de 31.03/01.04.2020, în urma unui apel, la 112, prin care un cetățean semnala o posibilă faptă de furt, polițiștii de siguranță publică din Sebeș s-au deplasat în cartierul Mihail Kogălniceanu unde au constatat că gemul unui apartament situat la parter era spart. Apartamentul aparține unui cetățean din Sebeș și este nelocuit.

Cu ocazia verificărilor efectuate, în interiorul acestuia, a fost identificat un bărbat de 30 de ani, din Sebeș, cunoscut cu antecedente penale, care, în încercarea de a scăpa, se ascundea sub un pat.

Bărbatul a fost reținut, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de furt calificat, iar ulterior a fost prezentat în fața procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș care au dispus, față de acesta, măsura preventivă a controlului judiciar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate