Connect with us
Publicitate

AIUD

Nicușor Stanciu și Andrei Rațiu, de pe terenurile din Alba, la EURO 2024. Poveștile celor doi sportivi: talent, modestie și muncă

Publicat

Cei doi fotbaliști din Alba, convocați la EURO 2024 în Echipa Națională a României, au făcut spectacol și au arătat că sunt doi dintre pilonii noii generații de fotbaliști români. 

Nicușor Stanciu și Andrei Rațiu au făcut un meci extraordinar. Ambii sunt sportivi ambițioși, care și-au construit cariere impresionante prin muncă, reușind să rămână modești.

Povestea ”băiatului cu părul albastru”, Andrei Rațiu

Povestea ”băiatului cu părul albastru”, cum a fost numit Andrei Rațiu, a fost surprinsă de Playsport, care i-a dedicat un articol.

„Primele mele amintiri sunt cu bunicii mamei. Aveam 4 ani când am rămas cu fratele meu, cu doi ani mai mic, la Aiud.

Părinții au plecat în Spania pentru o viață mai bună, cum se spune. Mai veneau uneori să ne vadă.

Am făcut în țară doar grădinița și clasa I. Apoi, când eu aveam 6 ani, mama și tata ne-au adus cu ei în Spania, pe mine și fratele meu.

În Aguaviva, o localitate cu vreo 600 de locuitori, din Teruel, Aragon.Tata muncea în construcții, iar mama în bucătăria unui restaurant. Prima amintire din fotbal o am totuși din țară, unde băteam mingea pe stradă în Aiud.

Am făcut doi ani fotbal în sală! Futsal! Așa am fost remarcat de Andorra CF, un club de fotbal la vreo 30 km distanță de casă. Tot din Teruel, nu Andorra din Principat!

M-am bucurat tare că pot începe fotbalul în Spania, dar pentru familie a fost tare greu. Mama mă ducea și mă aducea de la antrenamente zi de zi, 30 de kilometri, se chinuia mult.

M-am integrat foarte ușor în Spania, că eram copil și te adaptezi repede când ești mic, îți dai seama. La turneul de la Zaragoza m-au văzut scouterii lui Villareal și m-au monitorizat până în vară, la final de sezon, când m-au chemat să dau probe.

Le-am trecut și așa am început la Villareal C, a treia echipă a clubului, de juniori.
M-am mutat din Aragon în Castellon. Toată familia s-a mutat pentru mine în Castellon.

Părinților și fratelui nu le-a fost ușor, dar au crezut în mine. Când am ajuns, vreun an de zile a fost cumplit, ai mei nu aveau de lucru, așa că tata a început să facă naveta la Madrid, muncea în construcții câte o săptămână și venea când putea acasă, la finaluri de săptămână.

Tata a plâns de fericire! I-am scris pe whatssap înainte de meciul din Islanda, cu vreo oră înainte de meci, când am aflat.

«Tată, o să joc primul meci pentru România la seniori!»

Și era cu Islanda, în deplasare, decisiv la momentul acela pentru șansele noastre de calificare! A plâns, pentru că toate sacrificiile lor se întorceau acum cu bucurie…

Mi-a răspuns să fiu eu însumi. Când îți spune asta cineva care te iubește, e mai mult decât dacă ți-ar spune că te iubește!”

Povestea eroului din meciul cu Ucraina, Nicușor Stanciu

A deschis scorul în meciul cu Ucraina și a imprimat cadența jocului Echipei Naționale. Nicușor Stanciu (31 de ani, Damac – Arabia Saudită) a fost declarat „omul meciului” .

Povestea sa seamană cu cea a lui Andrei Rațiu și este marcată de muncă, talent și modestie.

Mijlocașul ascunde un destin de film, scrie Libertatea: de la 10 ani, a făcut naveta zilnic din iubire pentru fotbal, din Craiva natală la Alba Iulia, 36 de kilometri dus-întors, iar la 16 ani a suferit o accidentare oribilă.

A fost adus la fotbal de mama sa. Antrenorul Alexandru Kalanyos l-a testat și i-a venit greu să creadă că nu mai făcuse fotbal până atunci.

A intuit talentul copilului și l-a luat sub aripa sa.

„L-am pregătit între 10 și 15 ani. L-am avut căpitan și purtător de număr 10 la grupele 1991, 1992 și 1993. Toți antrenorii s-au îndrăgostit de calitățile lui.

El a fost mereu provocat. La grupa lui era un coleg talentat, un fel de Maradona. L-a depășit pe acesta.

Apoi, s-a dus după o grupă mai mare. L-a depășit și pe cel mai bun de-acolo. S-a dus și la cea de-a treia grupă, a făcut la fel și acolo.

În șase luni, a progresat enorm. Era mai mic cu un cap decât ceilalți colegi”, le spunea antrenorul, jurnaliștilor de la Libertatea.

A reușit să treacă peste o accidentare gravă și a făcut progrese enorme până a ajuns la cel mai înalt nivel al fotbalului mondial.

Foto: Andrei Rațiu (foto instagram contul său) și Nicușor Stanciu (foto Echipa Națională de Fotbal – Facebook).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax