Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noi descoperiri de amploare în Parcul Custozza: Dovada că împăratul Caracalla şi mama sa, Iulia Domna, au fost în Dacia


Publicat

Arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au finalizat prima etapă a cercetărilor arheologice din perimetrul Parcului Custozza. Aşa cum era de aşteptat, în zonă au fost descoperite vestigii de o deosebită importanţă, fapt ce îi determină pe reprezentanţii instituţiei de cultură să ia tot mai mult în considerare amenajarea unui parc arheologic vizitabil, în detrimentul piaţetei publice prevăzute în proiectul administraţiei locale.

Pentru prima dată în istoria locului, au fost scoase la iveală dovezi clare despre existenţa clădirii comandantului castrului, ziduri de incintă şi axe de circulaţie din epoca romană, iar marea surpriză a arheologilor a fost faptul că toate aceste vestigii se află într-o incredibilă stare de conservare.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, a semnat un raport pentru luna septembrie 2011, privind stadiul cercetărilor arheologice de evaluare din Parcul Custozza. Din colectivul de cercetare privind acest obiectiv fac parte: Nicolae Gudea, Gabriel Tiberiu Rustoiu, Constantin Inel, Ovidiu Oargă, Anca Timofan, Ana Maria Duna, Călin Adam.

„În perioada 20 august- 22 septembrie 2011 s-a trasat şi executat o primă secţiune transversală de cercetare peste parc (notată S I p) de la str. Mihai Viteazul la str. N.Iorga, lungă de cca 80,00 m şi lată de 3,00 m. Ca reper au fost luate postamentele găsite pe str. Al. Sterca Şuluţiu lângă zidul cazărmii pe de-o parte, iar pe de altă parte zidurile marcate la nivelul dalajului pe str. M. Viteazul”, se arată în raport.

Noi elemente din clădirea comandantului castrului: Se conturează planul castrului roman

Pentru prima dată în istoria locului, arheologii susţin că s-au găsit elemente sigure ale clădirii comandamentului castrului (principia), iar, reunind descoperirile arheologice pentru epocă romană, realizate pe parcursul acestui an, se poate discuta despre un plan provizoriu al castrului, în care, pe lângă cunoscutele trasee ale zidurilor de incintă şi ale amplasamentelor cunoscute sau presupuse ale porţilor de acces, acum se pot evidenţia axe de circulaţie (date de drumul roman descoperit – via principalis), amplasamente de barăci sau alte edificii din interiorul castrului, precum şi amplasamentul clădirii comandamentului (principia) sau ale unor clădiri de cult (precum templul descoperit în primăvara 2011);

„Spre marea noastră surpriză (şi a tuturor), nu am identificat distrugeri semnificative ale construcţiilor romane, de-a lungul secolelor ulterioare din epoca medievală şi modernă, zidurile fiind foarte aproape de suprafaţă. Pornind dinspre str. Mihai Viteazul, au fost găsite construcţiile C1 şi C2, precum şi drumurile dintre ele, din strat de pietriş; mai spre nord, în imediata apropiere a Monumentului Custozza, s-a descoperit o clădire absidată C3 cu sistem interior de încălzire cu hypocaust; aceasta este urmată spre nord de o curte pavată cu dale mari de piatră; canale de evacuare a apelor pluviale şi uzate”, explică arheologii.

Fragmente dintr-o coloană votivă dedicată lui Jupiter

În perimetrul Parcului Custozza au fost descoperite fragmente de vase şi fragmente de monumente între care şi un fragment de coloană votivă, dedicată probabil lui Jupiter, numeroase ţigle cu ştampile ale Legiunii a XIII-a Gemina, de tipul LEG XIII G (fapt interesant din punct de vedere cronologic), un fragment de antefix, trei monede romane (două emise pe timpul lui Hadrian).

„S-a mai executat, paralel cu str. N.Iorga, o secţiune (S 2p) transversală pe prima secţiune şi la capătul ei nordic, aceasta având lungimea de 35 m, lăţimea 5,00 m. Secţiunea se impunea să fie realizată, deoarece la supravegherea lucrărilor de realizare a canalului pentru cablul de comunicaţii, a rezultat o zonă bogată în elemente de pavaj din piatră şi postamente de piatră. La această dată, avem următoarele descoperiri, în secţiunea S2p”, au mai declarat reprezentanţii muzeului.

Dovada că împăratul Caracalla a fost în Dacia, însoţit de mama sa, Iulia Domna

În aceeaşi zonă, a fost descoperit un şir de postamente provenind de la un porticus mare, în care apar şi elemente arhitectonice refolosite (baze de coloane, fragmente de arhitravă), precum şi porţiuni de curte pavată cu dale mari de piatră. Au apărut numeroase fragmente ceramice, câteva monede, fragmente de monumente arhitectonice (unele refolosite ca pavaj, ţigle cu ştampilă (LEG XIII G), fragmente de la o placă de marmură cu inscripţie din păcate greu de definit, o inscripţie întreagă datând de la începutul secolului III p. Chr., precum şi un bloc masiv dintr-o a doua inscripţie, despre care arheologii susţin că datează cel mai probabil tot din secolul III p.Chr.

Inscripţia întreagă este foarte importantă. Ea confirmă faptul că împăratul Marcus Aurelius Antonius (Caracalla) a fost în Dacia împreună cu mama sa, Iulia Domna. Mai mult, se confirmă prezenţa împăratului la Apulum. Şirul inscripţiilor tipice legate de această vizită imperială constituie un şir complet, de la Veţel – la Porolissum.

„Se impune şi observaţia că, punctual (din loc în loc), nivelul de epocă romană şi implicit elementele de construcţii descoperite au fost străpunse de diverse complexe de epocă medievală sau modernă, fiind în curs de prelucrare materialele arheologice, descoperite în 8 complexe arheologice certe, care se constituie ca şi gropi de provizii, dar şi posibile locuinţe de tip îngropat (bordei). Materialul arheologic medieval pare să încadreze două din complexele arheologice în secolul XII (două gropi), unul în secolele XIV-XV, precum şi trei trasee de ziduri de piatră spartă şi cărămidă, legate cu mortar de var, de orientare est-vest (şi care suprapun elemente de pavaj roman din piatră), iar din perioada modernă sunt traseul unei canalizări din cărămidă (tip tunel) şi alte câteva intervenţii de demolare realizate în zidurile romane. La ambele secţiuni (S1p şi S2p), lucrările sunt în curs de derulare. În cazul secţiunii S1p trebuie dezvelită clădirea C3 (care prezintă cea mai interesantă planimetrie, inclusiv absida semicirculară) şi lămurită situaţia clădirilor C1 şi C2, dinspre Str. N.Iorga. În cazul secţiunii S2p trebuie lărgit spaţiul cercetat, datorită importanţei descoperirilor epigrafice, dar şi prelungită secţiune spre vest, paralel cu str. N.Iorga, până spre Sala Unirii, pentru a identifica eventualele proporţii ale clădirii şi porticus –ului”, explică arheologii.

Se extind cercetările arheologice

Arheologii susţin că este necesară, în perioada următoare, cercetarea zonei dinspre str. Al. Sterca Suluţiu spre Sala Unirii, pentru a afla dimensiunile şi structura comandamentului pe laturile de est şi vest.

„Observaţia că zidurile comandamentului sunt bine păstrate începând de la la cca 1,20 – 1,30 m adâncime, de la cota străzii N. Iorga, coroborată şi cu faptul că nu sunt urme de distrugeri sistematice ale zidurilor romane, ne îndreptăţesc să considerăm, chiar în acest stadiu preliminar, potenţialul arheologic de epocă romană al Parcului Custozza, drept unul excepţional, care impune continuarea şi extinderea cercetărilor arheologice, pentru descoperirea unui sector cât mai complet din clădirea comandamentului castrului Legiunii a XIII-a Gemina şi valorificarea sa prin conservare-restaurare în cadrul obiectivului local <Piaţeta Cetăţii> / <Principia Castrului roman>”, au conchis reprezentanţii Muzeului Unirii.



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. mcdonalds

  vineri, 23.09.2011 at 11:33

  daca zidurile romane sint relativ la suprafata fata de cota strazii nicolae iorga, respectiv la o adincime de 1,20 – 1,30 metri inseamna ca pe strada Mitropolit Sterca Sulutiu unde s-a intrat cu buldozerele sub aceasta adincime si in parcul custozza unde buldozerele au sapat in multe locuri sub 1,5 metri, inseamna ca BULDOZERELE CORINTULUI AU DISTRUS STRATURILE MEDIEVALE SI, POSIBIL, SI ZIDURI ROMANE, Aceasta sub ochiin reprezentantilor muzeului care se uitau in cupele excavatoarelor ca ..la poarta noua !!!

  • Alex Danila

   vineri, 23.09.2011 at 18:16

   Nu ai dreptate!Proiectul prevede coborarea strazilor cu 30 de centimetri asa cum era in urma cu 100 de ani!Bineinteles,ca, s-a sapat mai mult, pentru fundatia strazilor, dar de fiecare data cand s-a descoperit ceva in cetate buldozerele pe care ai tu pata s-au oprit si au venit arheologii ca sa face cercetari!Nu le-au distrus!!!!!!!

   • eu?

    sâmbătă, 24.09.2011 at 08:22

    proiectul prevedea scaderea cu 70 cm a nivlelului de calcare iar pentru baza drumului trebuiau excavati inca 100 cm. Au spus asta arhitectii in conferinta de presa si apare si in interviurile cu lancrajan.INtr-un alt interviu, Liviu Zgarciu de la muzeu a recunoscut ca s-a sapat pina la 1,5 metri Plus ca noi am fost toti acolo si am vazut clar ce s-a intimplat. Am fotografiat si am filmat. Si nu s-a oprit nimic, Arheologii veneau IN URMA excavatoarelor si salvau ce puteau. Nu s-a oprit lucrarea pentru cercetare arheologica preventiva. Tot ce a fost medieval a fost ras si dus la gunoi. Din ce a fost roman s-a pastrat o mare parte desi jumatate din via principalis de pe str Mihai Viteazul a apucat sa fie dusa la gunoi, pina s-au prins ca era ceva important. Distrugerile sint uriase

    • Alex Danila

     sâmbătă, 24.09.2011 at 09:56

     In capul tau

 2. Alex Danila

  sâmbătă, 24.09.2011 at 09:56

  Daca s-ar fi distrus, ceea ce vezi in pozele de pe pagina asta cu zidurile, nu ar fi existat

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sportului: Luăm în calcul reluarea unor competiții desfășurate în spații închise. Ce sporturi sunt vizate

Publicat

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că ia în calcul reluarea unor competiții sportive în cazul sporturilor care se desfășoară în spații închise.

Anunțul a fost făcut după o întrevedere a ministrului cu reprezentanții următoarelor federații sportive: FR Tenis de Masă, FR Scrimă, FR Atletism, FR Judo, FR Gimnastică Ritmică, FR Gimnastică, FR Lupte, FR Kaiac-canoe, FR Haltere, FR Box, FR Tir Sportiv, FR Bob şi Sanie, FR Nataţie şi FR Canotaj, informează Agerpres.

Reprezentanţi acestor sporturi vor discuta, împreună cu Ionuț Stroe, cu oficialii INSP şi Ministerul Sănătăţii, în legătură cu acest subiect.

„Există sporturi precum tenisul de masă, scrima, şahul, tirul sportiv sau halterele, ca să dau doar câteva exemple, unde nu sunt probleme în a asigura distanţarea între participanţi sau alte măsuri de protecţie, astfel încât să minimizăm riscul de infectare”, a spus Stroe.

„Este a treia săptămână consecutivă de dialog cu federaţiile sportive. Am dorit să aflu de la fiecare în parte felul în care decurge pregătirea, cum au reluat antrenamentele, dacă au în plan eventuale competiţii, cu ce probleme se confruntă şi în ce fel poate MTS să ofere asistenţă. O veste importantă pentru sporturile care se desfăşoară în spaţii închise este că luăm în calcul reluarea competiţiilor pentru acele discipline care se pot practica în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii”, a mai declarat ministrul.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Drumurile județene din Alba intră în revizia de vară. Reparațiile și întreținerea costă peste 20 de milioane de lei

Publicat

DJ 107 A Vurpar Paclisa (14) asfalt drum

Consiliul Județean Alba alocă peste 20 de milioane de lei pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene aflate în administrare. Printre categoriile lucrări se numără asfaltarea, plombarea sau pietruirea drumurilor, curățirea și repararea șanțurilor și rigolelor, întreținerea podurilor și podețelor, aducerea la profil a acostamentelor și aducerea la cotă a căminelor de vizitare. 

Consiliul Județean Alba a lansat marți, 14 iulie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară pe drumurile județene.

Valoarea totală estimată este de 20.673.546,22 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, acordul cadru de lucrări „Întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene din Alba” cuprinde categorii de lucrări de întreținere curentă și periodică conform Normativului privind întreținerea și repararea drumurilor publice și anume:

 • întreținere drumuri asfaltate – plombe cu frezare și așternere manuală
 • întreținere curentă drumuri pietruite prin scarificare și reprofilare
 • întreținere curentă drumuri pietruite prin scarificare, reprofilare și adaos de material pietros (500.000 mp)
 • tratarea burdușirilor / îmbrăcăminți asfaltice (20.000 mp)
 • aducerea la profil a acostamentelor prin tăiere manuală și mecanică (300.000 mp)
 • aducerea la profil a acostamentelor și completare cu balast (10.000 mp)
 • întreținerea platformei drumului (863 mc)
 • asigurarea scurgerii apelor prin curățarea șanțurilor, rigolelor, canalelor de scurgere (300 km)
 • asigurarea scurgerii apelor prin reparații șanțuri betonate (200 m)
 • asigurarea scurgerii apelor – rigolă prefabricată nouă (100 m)
 • covoare bituminoase cu mixtură asfaltică Ba16 – 4 cm (20 km)
 • strat de uzură din binder BAD20 – 6 cm (3 km)
 • siguranță rutieră (parapet metalic)
 • șanțuri și rigole pavate, betonate
 • ziduri de sprijin și de căptușire (100 m)
 • amenajare platformă cântărire (2 buc.)
 • întreținerea periodică a drumurilor pietruite (5 km)
 • întreținere podețe tubulare (10 buc. D = 800 mm, 5 buc. D = 1000 mm)
 • întreținere poduri beton (10 buc.)
 • aducerea la cotă a căminelor de vizitare, capac și rame beton (150 buc. refolosite, 5 buc. noi)

Vezi AICI cantitățile minime / maxime aferente acordului. 

Vezi AICI LISTA drumurilor județene adminstrate de Consiliul Județean Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate