Actualitate
Noi măsuri pentru marii consumatori de energie: Exceptarea de la plata certificatelor verzi în proporție de până la 85%
Executivul pregătește noi măsuri pentru marii consumatori de energie, la doar o lună de la adoptarea a două acte normative care au menirea de a sprijini activitatea acestora. Ministerul Economiei a lansat joi spre dezbatere publică un proiect de Hotărâre pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea parțială de la plata certificatelor verzi. Măsura se aplică pentru consumatorii industriali, favorizații fiind cei mai mari. Pentru aceștia se va aplica o excepție de 85%.
Exceptarea se realizează diferențiat, în funcție de electro intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro intensități mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro intensități de 10-20%, 40% în cazul unei electro intensități de 5-10%.
Autoritatile susțin că vin cu aceste măsuri în condițiile în care la nivelul Comisiei Europene s-a convenit sprijinirea industriei.
„Am elaborat acest proiect de Hotărâre la scurt timp după ce Comisia Europeană a făcut publice noile orientări în domeniu. Menținerea competitivității industriei locale este un angajament asumat de Guvernul României deoarece activitatea companiilor energointensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat și locurile de muncă create. Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numără: punerea în aplicare a unor măsuri de creștere a eficienței energetice; menținerea locurilor de muncă pe durata schemei; încheierea de parteneriate cu instituțiile de învățământ pentru creșterea pregătirii profesionale și atragerea de personal calificat. Este important să creăm condițiile păstrării activității industriei locale și, mai mult, să avem perspectiva pregătirii forței de muncă calificate”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.
Proiectul de Hotărâre are la bază principiile enuntate în documentul elaborat de Comisia Europeană: „Orientări privind ajutoarele pentru mediu și energie pentru perioada 2014-2020”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani și se va aplica ulterior aprobarii acesteia de către Comisia Europeană.
Proiectul de Hotărâre este în dezbatere publică timp de zece zile, începând cu data publicării pe site-ul Ministerului Economiei, la secțiunea Transparență decizională.
Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News