Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Noi modificări preconizate la Codul Muncii: Măsuri mai „blânde” de sancţionare pentru munca „la negru”

Publicat

Ministerul Muncii pregăteşte noi modificări în legislaţia de resort, prin care măsurile de sancţionare a muncii „la negru” ar fi mai puţin stricte. Schimbările vizează Legea 53/2003, modificată ultima dată în mai 2011 şi prevăd atenuarea pedepselor în cazul patronilor care primesc la lucru persoane fără forme legale de angajare.

Citește și Modificări la Codul Muncii: Noutăţi despre salarii, zilele de concediu de odihnă, de maternitate şi incapacitatea temporară de muncă

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a făcut cunoscut că preconizează modificarea acelei prevederi potrivit căreia angajatorul, depistat cu mai mult de 5 persoane care lucrează fără contract de muncă, poate fi urmărit penal.

Până acum angajatorul găsit în această ipostază risca să fie obligat de către instanță la plata unei amenzi penale ori era condamnat la închisoare, de la 1 la 2 ani. Ministrul Muncii a anunțat că această prevedere va fi schimbată, pe motiv că nu ar fi avut și nu are un efect real. Maria Câmpean a afirmaz că niciunde în țară nu a fost declanșată vreo acțiune de urmărire penală împotriva vreunui angajator la care au fost găsite peste 5 cazuri de muncă „la negru”.

În consecință, Ministerul Muncii, intenționează ca în locul prevederii respective să introducă o serie de măsuri graduale, care să preceadă începerea urmăririi penale și acționarea în instanță a angajatorului. Potrivit intențiilor de modificare a Codului Muncii, agentul economic surprins cu muncitori angajați „la negru” va avea șansa să suporte sancțiuni mai blânde decât amenda penală ori închisoarea, cu condiția de a îndeplini anumite reglementări.

Amintim că, numai în anul 2011, în județul Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a depistat 262 de muncitori la „negru”, numărul lor crescând cu peste 67% în anul 2012, când au fost depistați 435 de muncitori fără contracte de muncă legal încheiate. Potrivit inspectorului şef ITM Alba, Dorel Fiț, în anul 2012 în județ au fost depistați şase angajatori care aveau peste cinci lucrători fără forme contractuale legale.

„În toate cele şase cazuri, ITM i-a înaintat Parchetului propunerea de începere a urmăririi penale. Niciunul din cele şase cazuri nu a fost finalizat încă”, a declarat inspectorul șef Dorel Fiț.

Dorel LAZĂR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax