Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Noi reguli la REZIDENȚIAT 2023 – DOCUMENT: Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. Înscrierile încep din 11 octombrie

Publicat

examen

Noi reguli pentru Rezidențiat 2023, stabilite printr-un ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății, au fost publicate în Monitorul Oficial din 9 octombrie 2023. Condițiile de admitere la Rezidențiat 2023 se înăspresc prin creșterea pragului minim la 130 de întrebări cu răspuns corect, față de 120 cât era anul trecut.

Examenul de rezidențiat 2023 va avea loc în 19 noiembrie și au fost scoase la concurs 5.400 de posturi pentru absolvenții facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.

Noutatea este că cei care susțin examenul trebuie să obțină minim 65% din nota maximă posibilă pentru a promova, față de 60%, cum era în anii trecuți, conform Ordinului  publicat în Monitorul Oficial.

În 2023, situația absolvenților pentru Medicină, Medicină Dentară și Farmacie a fost următoarea:

  • Medicină – 3.6740;
  • Medicină Dentară – 1.183;
  • Farmacie – 893.

DOCUMENTUL AICI: Ordinul și metodologia de admitere la Rezidențiat 2023 publicat în Monitorul Oficial

Înscrierea la examenul de rezidențiat

Înscrierile la examenul de rezidențiat se fac prin direcțiile de sănătate publică din fiecare județ și a municipiului București sau prin ministerele cu rețea sanitară proprie, după următorul calendar:

11-24 octombrie – depunerea dosarelor de înscriere, în zilele de luni până joi, între orele 9:00-16:00 și vinerea între orele 9:00-14:00.
Dosarele de concurs pot fi transmise și prin poștă sau servicii de curierat, în aceeași perioadă.

Examen tip grilă la Rezidențiat 2023

Cele 4 tipuri de grile pentru răspuns se împart după algoritmul următor:

  • a) rândul 1 primește grile tip A și B, conform următoarei scheme: A — B — A — B — A — B — etc.;
  • b) rândul 2 primește grile tip C și D, conform următoarei scheme: C — D — C — D — C — D — etc.;
  • c) rândul 3 primește grile tip A și B, conform următoarei scheme: B — A — B — A — B — A — etc.;
  • d) rândul 4 primește grile tip C și D, conform următoarei scheme: D — C — D — C — D — C — etc.;
  • e) începând cu rândul 5 se repetă schema de mai sus (rândul 5 = rândul 1, rândul 6 = rândul 2 etc.) până ce toți candidații vor primi o grilă de răspuns.

Rezultate Rezidențiat 2023

Rezultate. Alegerea postului sau a locului în specialitate și a centrelor de pregătire. Data afișării clasificărilor pe domenii este anunțată în timp util prin mass-media și pe paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie și pe site-ul rezidentiat.ms.ro.

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate și a centrelor de pregătire se face prin teleconferință, pe baza punctajului și a clasificărilor anunțate, în 3 zile consecutive, în intervalul orar 9.00—21.00.

Candidații se vor putea prezenta în unul dintre centrele universitare: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș sau Timișoara.

Dacă repartiția nu se finalizează în prima zi, respectiv în cea de-a doua sau în cea de-a treia zi, va continua în ziua următoare în același interval orar sau, după caz, până la epuizarea locurilor/posturilor publicate la concurs sau a candidaților care au dreptul de a alege un loc/post.

Locurile și posturile rămase disponibile se vor afișa pe pagina de internet la sfârșitul fiecărei zile de repartiție.

În urma alegerii locului/postului și a centrului de pregătire în specialitate se vor înainta Ministerului Sănătății listele nominale, inclusiv în format
electronic, privind locurile/posturile, specialitățile și centrele alese și procesele-verbale ale sesiunii de alegeri (cu semnăturile candidaților), în termen de 3 zile lucrătoare.

Locuri libere rămase în 2022 după examenul de rezidențiat

Anul trecut, în 2022, au fost scoase la concurs 5.800 de posturi, însă peste 600 au rămas neocupate, deși au fost peste 10.300 de candidați înscriși.

Examenul de rezidențiat reprezintă modalitatea de intrare la rezidențiat, forma de educație postuniversitară, cu durata între 3 și 7 ani în funcție de specializare, pentru absolvenții ciclului de licență de la facultățile de medicină, medicină dentară şi farmacie.

Rezidențiatul este reglementat de Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gigi

    marți, 10.10.2023 at 10:45

    după 6 ani de toceala sa intri cu 3200 ron în câmpul muncii?Mai bine pleci în afara tarii.bataie de joc la adresa viitorilor rezidenți.

  2. Soare florin

    marți, 10.10.2023 at 11:23

    corect

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax