Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noi reguli la reduceri și promoții: Magazinele, obligate să afișeze cel mai mic preț din ultimele 30 de zile. Amenzi usturătoare

Publicat

cumparaturi

Comercianţii vor fi obligaţi să notifice reducerile de preţ numai după ce vor indica prețurile aplicate anterior campaniilor de reduceri. Măsura urmărește să reducă practicile înselătoare ale firmelor care anunțau mari reduceri la anumite produse.

Astfel prin noul act normativ comercianții vor putea anunța  reduceri respectând anumite norme, iar cei care nu le vor respecta vor fi pasibili de amenzi  de până la 40.000 de lei.

Astfel, orice notificare de reducere a preţului va trebui să indice preţul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preţ, după cum este prevăzut în noul proiect de HG.

Documentul poate fi consultat AICI: Proiect HG modificare HG 947

„Preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ.

În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 de zile înainte de data aplicării reducerii de preţ”, se arată în documentul citat.

În cazul ȋn care produsul a fost prezent pe piaţă mai puţin de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai mic preţ practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preţ.

Dacă reducerea de preţ este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, preţul anterior este considerat preţul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preţ.

Amenzi drastice pentru cei care nu respectă regulile

Neindicarea preţului pe unitatea de măsură constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 4000 lei.

Nerespectarea obligaţiei de a indica preţul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preţ, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4000 lei la 40.000 lei.

Prezenta reglementare trebuie să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 şi se aplică efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022.

Proiectul de Hotărâre de Guvern transpune ȋn legislaţia naţională o Directiva a Uniunii Europene  adoptată de Parlamentul European în noiembrie 2019. Actul normativ a urmărit asigurarea respectării normelor Uniunii în materie de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax