Connect with us
Advertisement

Eveniment

Noi restricții pentru români la intrare în Belgia: teste PCR pe cheltuială proprie și autoizolare. Alte 14 judeţe, în zona roşie

Publicat

Autorităţile belgiene au extins măsura autoizolării şi obligativitatea testului PCR la sosirea în Belgia pentru cetăţenii din mai multe zone ale României, măsura fiind în vigoare de astăzi.

Astfel mai multe zone din România au fost plasate în zona roșie. Printre acestea se află și Regiunea Centru în care se află și județul Alba.

Vezi și 28 august: Reguli de călătorie: Lista ACTUALIZATĂ a țărilor care impun restricții pentru români. Carantină la întoarcerea din 50 de state

Încă 14 judeţe din România, inclusiv Capitala, au fost incluse, de vineri, de autorităţile belgiene, în zona roşie privind riscul de infectare cu noul COVID-19, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Începând de vineri, în zona roşie sunt incluse Bucureşti-Ilfov şi judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

MAE reaminteşte că în zona roşie erau incluse, din data de 1 august, judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea.

„Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roşie trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. Testul este efectuat de autorităţile belgiene, la sosirea în această ţară. Călătorii sunt rugaţi să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care dispune testarea. Conform informaţiilor comunicate de autorităţile belgiene, măsura autoizolării şi testarea sunt în competenţa autorităţilor regionale”, au transmis, vineri, oficialii MAE.

Celelalte judeţe ale României – Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş – rămân incluse în zona portocalie.

Cetățeni români care intră pe teritoriul Regatului Belgiei vor trebui să prezinte un test PCR negativ și vor sta în autoizolare.

Autorităţile belgiene au inclus în zona roşie următoarele regiuni din România: Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia.

Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roșie trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecției cu COVID-19.

Testul este efectuat de autoritățile belgiene. Călătorii sunt rugați să contacteze medicul curant, respectiv un medic de familie, care va dispune testarea.

Măsura autoizolării și testarea sunt în competența autorităților regionale. 

Regiunea Vest este plasată în zona portocalie

Informații detaliate sunt disponibile la următoarele link-uri:

Persoanelor care intră în Belgia din state/regiuni incluse în zona portocalie autoritățile belgiene le recomandă monitorizarea stării de sănătate, iar în cazul apariției unor simptome specifice infecției cu COVID-19 să se adreseze medicului în vederea efectuării testării și autoizolării la domiciliu. 

Începând cu 1 august, TOATE persoanele care vor intra în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, înainte cu 48 de ore de sosire, indiferent de statut, țara de proveniență, modalitatea de transport, un formular online, Passenger Locator Form, care se regăsește AICI

Exceptate sunt persoanele care nu călătoresc pe cale aeriană sau navală și care stau mai puțin de 48 de ore în Regatul Belgiei sau care au stat mai puțin de 48 de ore în afara Regatului Belgiei înainte de a se întoarce.

Călătoria din Belgia în România

 – nu sunt autorizate călătoriile din Belgia către regiunile/ județele din România încadrate în zona roșie.

Din data de 14 iulie intrarea în Regatul Belgiei (călătorie neesențială) se realizează pe baza clasificării statelor în funcție de zona de proveniență:

  • zona verde – nu există restricții;
  • zona portocalie – la întoarcerea în Belgia, autoritățile solicită consultarea medicului în vederea efectuării unui test COVID-19 și pentru o eventuală recomandare de autoizolare la domiciliu. Aceste solicitări nu sunt obligatorii.
  • zona roșie – la întoarcerea în Belgia efectuarea unui test COVID-19 și autoizolarea la domiciliu sunt obligatorii.

Începând cu data de 15 iunie, Belgia a autorizat călătoriile spre și dinspre statele membre UE, inclusiv Regatul Unit și cele 4 state membre ale spațiului Schengen (Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein).

Belgia menține restricțiile temporare pentru călătoriile neesențiale către și dinspre statele terțe, inclusiv pentru cele 14 state terțe (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay, cărora li se va adaugă eventual și China, în baza de reciprocitate) pentru care la nivelul UE a fost adoptată  la 30 iunie 2020 recomandarea de a autoriza progresiv călătoriile neesențiale.

 Principiile generale de protecție și de precauție rămân în vigoare:

  • respectarea măsurilor de igienă;
  • privilegierea activităților în exterior;
  • adoptarea de precauții și măsuri suplimentare în prezența persoanelor care prezintă riscuri;
  • menținerea distanței de securitate, cu excepția membrilor aceleași familii și a copiilor sub 12 ani
  • contactele sociale apropiate sunt extinse la maximum 15 persoane, care pot fi altele în fiecare săptămână;
  • activități de grup cu maxim 15 persoane, inclusiv copiii (la domiciliu, restaurant sau în exterior)

MĂSURI PE PLAN INTERN:

În urma întrunirii Consiliului Național de Securitate al Belgiei, premierul Sophie Wilmès a anunțat, în contextul unei creșteri a numărului de contaminări, noi măsuri::

  • cercul social (persoanele cu care se intră în contact) este redus de la 15 la 5 persoane – numai 5 persoane pot fi întâlnite în următoarele 4 săptămâni, în afara celor care locuiesc în aceeași casă; nu sunt luați în calcul minorii sub 12 ani;
  • autoritățile locale urmează să decidă cu privire la organizarea de evenimente prevăzute a avea loc în această vară; în cazul existenței unui minim risc, acestea vor fi anulate;
  • numărul participanților la evenimente este de 100 de persoane pentru cele organizate în spații închise și 200 pentru cele care se desfășoară în aer liber;
  • evenimentele private sunt limitate la 10 persoane; nu sunt luați în calcul minorii sub 12 ani;
  • telemunca este intens recomandată;
  • deplasările neesențiale trebuie reduse;
  • o singură persoană dintr-o familie se va ocupa de cumpărături, iar durata maximă a prezenței într-un magazin este de 30 de minute; există posibilitatea ca această persoană să fie însoțită de un minor.

Autoritățile belgiene fac apel la respectarea tuturor regulilor pentru a evita extinderea pandemiei și reintroducerea carantinei generalizate.

Autoritățile locale sunt îndreptățite să ia măsuri suplimentare, în cazul în care situația epidemiologică o impune.

Recomandăm tuturor celor care doresc să călătorească înspre Belgia să consulte paginile de internet atât ale autorităților federale, cât și ale autorităților locale. 

BRUXELLES

Începând din 12 august, purtarea unei măști devine obligatorie în toate cele 19 municipalități din Regiunea Bruxelles-Capitală (pentru persoanele cu vârstă de peste 12 ani).

PROVINCIA ANVERS

Autoritățile locale au decis, din cauza situației epidemiologice, adoptarea de măsuri suplimentare. Acestea sunt valabile pentru orașul Anvers și alte localități ale provinciei (Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle și Hemiksem, Rum).

Setul de noi măsuri prevede:

  • între orele 23.30 și 06.00 orice activitate publică este interzisă, excepție fac deplasările esențiale (la serviciu, la spital etc.);
  • cafenelele și restaurantele se închid la ora 23:00;
  • persoanele peste 12 ani sunt obligate să poarte mască în spațiile publice și acolo unde distanțarea socială de 1,5 metri nu poate fi garantată. Această regulă nu se aplică celor care servesc masa și celor care se află într-un mediu privat (acasă);
  • în cafenele și unități de catering, distanțarea socială de 1,5 metri între grupuri este obligatorie. Persoanele vor fi nevoite să își lase datele de contact, iar informațiile vor fi păstrate timp de 4 săptămâni pentru a facilita, în caz de nevoie, desfășurarea unei anchete epidemiologice;
  • numărul clienților care pot sta la aceeași masă este limitat, dacă nu fac parte din aceeași familie;
  • în piețe se aplică aceleași reguli ca în magazine – este recomandat ca doar o persoană dintr-o familie să se ocupe de cumpărături; există posibilitatea ca aceasta să fie însoțită de o altă persoană, în cazul în care are nevoie de ajutor, sau de un minor; timpul maxim petrecut este de 30 de minute;
  • telemunca devine obligatorie, cu excepția cazului în care aceasta este imposibil de realizat;
  • activitățile sportive individuale de contact sunt interzise;
  • activitățile sportive de echipă sunt interzise celor cu vârsta peste 18 ani;
  • toate evenimentele și petrecerile sunt interzise, ​​sălile de evenimente se închid;
  • centrele de fitness vor fi închise.

Autoritățile locale recomandă cetățenilor evitarea călătoriilor către această provincie, atât timp cât deplasările nu sunt absolut necesare.

O serie de alte măsuri au intrat în vigoare din 25 iulie 2020 și sunt valabile:

  • nu va fi extinsă limita actuală pentru numărul de persoane admise să participe la evenimentele publice, care se desfășoară atât în aer liber, cât și în spații închise. Nu se va relua activitatea târgurilor, expozițiilor și saloanelor expoziționale. Este posibil ca această măsură să fie revizuită în luna septembrie, în funcție de evoluția epidemiei;
  • utilizarea măștilor va deveni obligatorie în piețe, târguri și festivități locale, în spații comerciale, inclusiv artere comerciale sau orice alt spațiu intens frecventat. Utilizarea măștilor de protecție este obligatorie în clădirile publice, zona accesibilă publicului. Acesta va fi obligatorie și în spațiile industriei HoReCa, exceptați vor fi cei care vor servi masa;  
  • clienților restaurantelor, cafenelelor, barurilor etc. li se va solicita să lase adresa de mail și numărul de telefon, pentru a putea fi preveniți în cazul identificării unor focare de contaminare. Aceste date personale vor fi distruse după 14 zile și nu vor fi utilizate în alt scop;
  • magazinele cu orar de noapte se vor închide la ora 22.00;
  • pot fi luate măsuri suplimentare la nivelul autorităților locale și regionale, după o consultare la nivel central.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement