Connect with us
Advertisement

Eveniment

Noi substanţe psihoactive vor fi introduse pe lista celor interzise de legea privind consumul ilegal de droguri

Publicat

Noi substanţe psihoactive vor fi introduse pe lista celor interzise de legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat, în dezbatere publică, un proiect în acest sens.

„În marja sesiunii 66 a Comisiei Naţiunilor Unite privind substanţele stupefiante, organizată anul trecut în luna martie la Viena, statele membre au votat favorabil punerea sub control la nivel internaţional a şapte noi substanţe psihoactive, medicamente şi adăugarea lor în tabelele-anexă la convenţia unică a ONU.

Prin prezentul act normativ se urmăreşte exclusiv (…) transpunerea deciziilor adoptate în cadrul sesiunii menţionate”, a declarat, joi, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar-şef Ramona Dabija, la dezbaterea publică organizată la sediul MAI, potrivit Agerpres.

Analiza critică preliminară cu privire la substanţele puse sub control internaţional a fost realizată în cadrul celei de-a 45-a reuniuni a Comitetului de Experţi în Domeniul Dependenţei de Droguri al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Noile substanţe psihoactive vor fi pe lista celor interzise prin Legea nr. 143/2000.

În martie 2023, statele membre în Comisia Națiunilor Unite privind stupefiantele (CND) au votat pentru punerea sub control la nivel internațional a 7 substanțe psihoactive/medicamente.

Acestea sunt:

  • 2-methyl-AP-237
  • etazene
  • etonitazepyne
  • protonitazene
  • ADB-BUTINACA
  • alpha-PiHP
  • 3-methylmethcathinone – deja inclusă în Legea 77/2023 pentru completarea Legii 143/2000, cu denumirea 3 MMC

Noile droguri și efecte asupra organismului

În documentația prezentată de MAI, sunt precizate detalii despre noile substante psihoactive.

  • ADB-BUTINACA este un canabinoid sintetic care se leagă de receptorii CB1 şi CB2. Acţionează puternic asupra ambilor receptori. Efectele sale sunt similare altor agoniști CB1.

Utilizarea ADB-BUTINACA a fost raportată de mai multe ţări. Au raportat inclusiv decese și urgențe medicale cu alterarea stării de conştienţă, precum şi pierderi de cunoştinţă.

În aceste cazuri, de obicei au fost implicate şi alte substanțe, cu toate acestea, o serie de decese au implicat doar ADB-BUTINACA.

  • alpha-PiHP (a-PiHP) este un izomer al a-PHP. Studiile de laborator sugerează că „poate inhiba absorbția dopaminei şi a norepinefrinei într-o măsură mai puternică decât substanțele cu potențial cunoscut de abuz, inclusiv metcatinona, cocaina şi metamfetamina”.

Studiile efectuate pe animale au arătat că este un stimulent psihomotor cu efecte comparabile cu cele ale cocainei şi ale metamfetaminei. Nu au fost raportate studii controlate privind potențianul de abuz la om.

Mai multe țări, din trei regiuni, au raportat capturi de a-PiHP. A fost identificată într-o serie de evenimente grave şi decese legate de consumul de droguri.

  • 2-methyl-AP-237 este „un analgezic opioid cu un debut rapid al acțiunii şi o potenţă şi efecte analgezice similare cu cele ale fentanilului”.

La animale, acesta produce efecte toxice acute tipice opioidelor, inclusiv depresie respiratorie. Numărul cercetărilor privind efectele la om este limitat. Au putut fi observate efecte deprimante asupra sistemului respirator. ”Este de așteptat să producă euforie și alte efecte cu risc ridicat de dependență”.

Au fost raportate capturi de 2-metil-AP-237 în mai multe țări din două regiuni. Au fost raportate o serie de decese în care a fost identificată substanţa 2-metil-AP- 237, adesea în combinație cu alte substanțe.

  • Etazene se leagă de receptorul μ-opioid cu o potență mai mare față de cea a morfinei. În efectuate pe animale, a avut  „efecte agoniste complete”, care variază între efectele morfinei şi cele ale fentanilului cu o potență mai mare decât cea a morfinei”.

Nu au fost efectuate studii privind consumul supravegheat la om. Este de aşteptat să producă euforie şi alte efecte cu risc ridicat de dependență.

Au fost raportate capturi de etazene în mai multe ţări din două regiuni. Au avut loc o serie de decese în care prezența etazenei a fost confirmată în urma analizelor. S-a considerat că aceasta a contribuit la producerea lor, deşi în aceste cazuri au fost identificate şi alte substanțe.

  • Etonitazepyne este un agonist puternic şi complet al receptorilor u-opioizi. La animale, studiile au demonstrat că „produce efecte similare cu cele ale opioidelor precum morfina, fentanilul şi isotonitazen, dar cu o putere mai mare”.

S-a raportat că se administrează pe diferite căi, inclusiv prin inhalare, prizare și administrare orală.

Etonitazepyne a fost identificat în medicamente falsificate, ceea ce sugerează că utilizarea sa poate fi uneori neintenţionată.

  • Protonitazene este un analog chimic al metonitazenei și al etonitazenei.

Studiile pe animale au demonstrat că are o potență mai mare decât morfina, similară cu a fentanilului.

Este o substanță relativ nouă pe piața drogurilor ilicite. Există informații limitate. Autoevaluările online indică efecte opioide tipice, inclusiv sedare şi euforie.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement