Actualitate
Noile măsuri pentru reducerea facturilor la energie vor fi prezentate joi. Premierul anunță că vor proteja populația și a economia
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a făcut astăzi o serie de precizări, despre pachetul de măsuri pregătit de Guvern, pentru reducerea facturilor la energie.
Premierul a declarat că Guvernul este aproape de finalizarea măsurilor de protecţie a populaţiei şi a economiei faţă de evoluţia preţurilor la energie şi gaze, urmând ca acestea să fie anunţate joi, după o nouă întâlnire a comitetului interministerial pentru energie.
Suntem aproape de finalizarea pachetului de măsuri la nivelul Guvernului pentru a continua măsurile de protecţie a populaţiei şi a economiei faţă de evoluţia preţurilor la energie şi gaze.
Am avut analize desfăşurate la nivelul Ministerelor Energiei, Finanţelor, Mediului, Ministerul Muncii, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi, desigur, întâlnirile şi discuţiile în cadrul comitetului interministerial.
Am avut, de asemenea, întâlnire la nivelul coaliţiei. Măsurile fiind în principiu finalizate, mâine urmează să desfăşurăm o nouă întâlnire în cadrul comitetului interinstituţional, urmând ca apoi să comunicăm aceste măsuri, care, încă o dată, vin să asigure un set de mecanisme, astfel încât protejarea populaţiei şi a economiei să se realizeze pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de guvern.
Coaliția a ajuns la un acord privind măsurile pentru atenuarea crizei din energie
Liderii partidelor din coaliția de guvernare au ajuns la un acord de principiu pentru înjumătățirea accizei la carburanți, la inițiativa ministrului finanțelor publice, Adrian Câciu. Alte măsuri vizează prețurile la energie după 1 aprilie.
Guvernul a discutat mai multe posibile pentru a atenua criza facturilor la energie. Una dintre acestea e reducerea TVA la facturile consumatorilor până la 5%.
O altă posibilă soluție e plafonarea adaosului comercial la prețul furnizorilor până la 5%. De asemenea, guvernul ar urma să emită vouchere pentru consumatorii vulnerabil (peste 4 milioane de gospodării beneficiare), cu care consumatorii să poată investi în eficiența energetică sau în plata facturilor.
În paralel, guvernul discută despre o posibilă creștere a productiei de energie electrică. Problema este că obiectivele de investiții precum centrala Romgaz de la Iernut sunt întârziate și nu au un calendar previzibil de finalizare.
sursa: Guvern, Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News