Actualitate
Noua componenţă a Consiliului Naţional de Etică, aprobată de ministrul Educaţiei. Cine va coordona aplicarea conduitei profesionale în cercetare şi dezvoltare
Ministrul Educației Naționale şi Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, a aprobat miercuri, 2 noiembrie, prin ordin, noua componență a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI). Reuneşte 19 cercetători şi cadre didactice din ţară si din străinătate.
CNECSDTI este un organism consultativ al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) cu atribuții în coordonarea şi monitorizarea aplicării normelor de conduită morală şi profesională în activităţile de cercetare-dezvoltare la nivel naţional.
Din noul CNECSDTI fac parte 19 cercetători şi cadre didactice de la institute de cercetare şi universităţi din țară şi din străinătate, numiţi pentru un mandat de 4 ani. Preşedintele CNECSDTI este prof. univ. dr. Dacian Cosmin Dragoș (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca), iar vicepreşedinţi sunt dr. Mihai-Octavian Dima (Institutul Naţional de Fizică Nucleară – „Horia Hulubei”) şi dr. Alexandru Popa (Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe).
AICI, toţi membrii CNECSDTI.
“Componența CNECSDTI a fost stabilită, pentru prima dată, în urma unui amplu proces de selecție, derulat între 22 iulie și 23 septembrie 2016, în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, care asigură secretariatul CNECSDTI. În această perioadă, 115 reprezentanți ai comunităţii ştiinţifice și-au depus candidatura pe platforma brainmap.ro pentru calitatea de membru în Comitetul de selecţie a membrilor dar şi pentru cea de membru CNECSDTI. Pe parcursul acestui proces s-au derulat două consultări publice: în perioada 18-22 august 2016 pentru propunerile privind componența Comitetului de selecție şi în perioada 19-23 septembrie 2016 pentru propunerile de membri ai CNECSDTI.
Criteriile de selecție s-au axat atât pe o conduită profesională și morală ireproșabilă, dublată de responsabilitate, echilibru, capacitate de analiză obiectivă și reziliență la presiuni exterioare dar, mai ales, pe experiența proprie în activitatea de cercetare, la nivel înalt, recunoscută în țară și străinătate. Mecanismul de selecție, indiferent de poziția vizată, a exclus candidaturile demnitarilor și ale membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice, precum şi candidaturile conducătorilor organizațiilor de cercetare-dezvoltare”, transmite MECŞ.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiintifice va face public în curând Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNECSDTI, aflat în avizare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gheorghe
vineri, 04.11.2016 at 10:02
Liata aprobata difera de lista propusa de comisia de selectie si supusa analizei publice in proportie de peste 35%.
Cum si de catre cine s-au facut modificarile?
Pare foarte dubios!