Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noua lege a construcțiilor: ce obligații au titularii de autorizații de construire. Modificări intrate în vigoare

Publicat

Noua lege a construcțiilor, intrată în vigoare în acest an, prevede mai multe obligații pentru firmele titulare de autorizații de construcții. Acestea se referă la publicitatea acestor documente, astfel încât să fie făcută o informare publică eficientă a persoanelor interesate.

Legea 102, intrată în vigoare în aprilie 2023, modifică și completează Legea 501991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. De asemenea, se referă și la Legea contenciosului administrative 554/2004 și Legea 350/2001 (amenajarea teritoriului și urbanismul).

Potrivit noii legi, titularii autorizației de construire trebuie (după comunicarea autorizației, înainte de începerea lucrărilor) să:

 • noteze în cartea funciară a imobilului, precum și într-un ziar de largă răspândire – numărul, data autorizației de construire și titlul/descrierea proiectului
 • să amplaseze în șantier, la loc vizibil, panoul de identificare a investiției

Modificările din legea construcțiilor

La articolul 7, după alineatul (23) se introduc cinci noi alineate, alin. (23.1)-(23.5), cu următorul cuprins:

Vezi și Schimbări la Legea construcţiilor: Apare o nouă lucrare pentru care nu va mai fi nevoie de autorizație de construire

”(23.1) Informațiile referitoare la principalele condiții necesar a fi îndeplinite de solicitanți, extrase din conținutul autorizației de construire și al anexelor aferente, se fac publice în termen de maximum 30 de zile de la data emiterii autorizației. Trebuie să includă în mod obligatoriu următoarele:

 • a) numărul autorizației de construire și data emiterii acesteia
 • b) titlul/descrierea proiectului
 • c) procentul de ocupare a terenului – P.O.T. și coeficientul de utilizare a terenului – C.U.T.
 • d) retragerile construcțiilor de la limitele de proprietate
 • e) suprafețele, construită la sol, construită pe fiecare nivel, construită desfășurată
 • f) regimul de înălțime, numărul de niveluri subterane și supraterane pentru fiecare construcție, și înălțimile construcțiilor, la cornișă și maximă pentru fiecare construcție
 • g) dacă a fost solicitat/obținut avizul autorității competente în domeniul protejării patrimoniului cultural
 • h) dacă a fost solicitat/obținut avizul autorității competente în domeniul protejării mediului
 • i) planul de situație
 • j) planuri cu toate fațadele.

Obligații privind publicitatea

(23.2) Odată cu publicarea informațiilor prevăzute la alin. (23.1) lit. a)-h) pe pagina de internet și/sau prin afișare la sediul autorității publice emitente, aceasta va consemna și publica și data finalizării operațiunilor de publicitate a conținutului autorizației de construire.

(23.3) După comunicarea autorizației de construire, dar înainte de începerea lucrărilor, beneficiarul are obligația, pe propria cheltuială, să:

 • noteze în cartea funciară a imobilului, precum și într-un ziar de largă răspândire informațiile prevăzute la alin. (23.1) lit. a) și b)
 • să amplaseze în șantier, la loc vizibil, panoul de identificare a investiției.

(23.4) Conținutul autorizației de construire se consideră adus la cunoștința organismelor sociale interesate la data ultimei operațiuni de publicitate, mai precis:

 • la data finalizării operațiunilor de publicitate de către autoritatea publică în conformitate cu prevederile alin. (23.2)
 • la data încheierii prin care s-a dispus notarea în cartea funciară
 • la data publicării informațiilor menționate într-un ziar de largă răspândire

sau

 • la data afișării panoului de identificare a investiției, în conformitate cu prevederile alin. (23.3)
 • indiferent care dintre aceste date survine ultima.

(23.5) Fără a se modifica în niciun fel data ultimei operațiuni de publicitate, stabilită conform alin. (23.4), la care conținutul autorizației de construire se consideră adus la cunoștința organismelor sociale interesate, acestea, precum și restul publicului interesat pot solicita, spre studiu, informațiile prevăzute la alin. (23.1), precum și restul documentelor care au caracter public, potrivit prezentei legi, la sediul autorității publice emitente”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. pilu

  duminică, 12.11.2023 at 21:02

  Ce abureli ştiinţifice au gândit unii. Păi dacă trec pe lângă un şantier cred că acesta are o autorizaţie de construire de la organele abilitate, că d”aia s-a apucat omul de construcţie. Dacă e ilegală, are cine să se ocupe de aşa ceva. Ori ştiu, ori nu ştiu ce se construieşte acolo, nu e treaba mea.

 2. Iosif

  duminică, 12.11.2023 at 22:57

  o porcărie…tot felul de proști în parlamentul nostru…

 3. Raul B0$$

  luni, 13.11.2023 at 02:13

  Să le dau o banană cu lămâie la cine a gândit legea asta proastă rău 😠

 4. PLM din RSR

  luni, 13.11.2023 at 07:32

  Alt de modificare la Legea Construcțiilor.
  Asta mai lipsea persoanelor fizice care își ridică o căsuță. Încă un de formalitate costisitoare (inscrierea la Cadastru a autorizației de conatruire). Intre timp, milițienii și ciobanii din turca de fotbal romanesc fac orice vor, cu șpăgi și trafic de influență. RIP, România civilizată! 🥹

 5. Aurelian

  marți, 14.11.2023 at 18:22

  Alta birocratie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax