Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noua Lege „Big Brother”, adoptată de Parlament. Datele utilizatorilor, şterse după trei ani, de companiile de telefonie şi internet

Publicat

Internet_SecurityDatele de trafic ale abonaţilor, pe care le pastrează în prezent operatorii de telefonie şi internet, vor fi stocate timp de maximum trei ani. Aceste date vor fi accesate doar în baza unei autorizări judecătoreşti. Prevederile sunt trecute într-o nouă variantă de Legii “Big Brother”, adoptată cu vot final de Camera Deputaţilor, miercuri, şi de Senat, pe 7 septembrie.

După ce Legea nr. 82/2012, cunoscută şi ca Legea „Big Brother”, a fost declarată neconstituţională, anul trecut, autorităţile au reluat discuţiile pe tema reţinerii datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de servicii de comunicaţii, după un atentat terorist din Franţa. Legea respectivă prevedea că operatorii de telefonie şi internet trebuiau să pastreze timp de şase luni anumite date despre apelurile telefonice, SMS-urile şi e-mail-urile abonaţilor.

Parlamentul a aprobat proiectul prin care se modifică şi completează Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protectia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

În principal, documentul propune o durată maximă pentru pastrarea datelor de trafic ale abonaţilor şi utilizatorilor de servicii de telefonie si internet – date care sunt prelucrate şi stocate în prezent de operatori pentru a putea emite facturi şi pentru a asigura serviciile respective. Sunt introduse unele prevederi conform cărora accesul la datele de trafic va fi făcut doar în baza unei autorizări judecătoreşti.

Mai precis, propunerea legislativă stabileşte că datele de trafic ale abonaţilor şi utilizatorilor, care sunt prelucrate şi păstrate de către operatorii de telefonie şi internet, vor fi şterse sau anonimizate la momentul la care acestea nu vor mai fi necesare la transmiterea comunicărilor, însă nu mai tarziu de trei ani de la efectuării comunicării.

De asemenea, termenul de maximum trei ani de la efectuarea comunicării va fi valabil şi pentru datele de trafic prelucrate pentru a stabili obligaţiile contractuale ale abonaţilor la serviciile de comunicaţii a căror plată se face în avans.

„La solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penala ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului (echipamentele operatorilor de telefonie şi internet – n.r.) si datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protectia datelor cu caracter personal”, se arată în proiect.

Iniţiatorii ţin să sublinieze că prevederile propuse ţin cont de decizia Curţii Constituţionale (CCR) din 2014, când a fost declarată neconstituţională Legea Big Brother”.

Legea va intra la promulgare şi trebuie publicată în Monitorul Oficial pentru a fi aplicată.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax