Actualitate
Noul Cod de Procedură Civilă intră în vigoare din 15 februarie. Fără articolul ce obligă băncile să elimine comisioanele
În urma discuţiilor cu FMI, Guvernul a stabilit că noul Cod de Procedură Civilă să intre în vigoare de la 15 februarie. Nu va fi aplicat însă şi articolul potrivit căruia băncile pot fi obligate în instanţă să elimine comisioanele şi clauzele considerate abuzive din contractele de credit.
În articolul respectiv se preciza că o instanţă naţională sesizată cu o acţiune de constatare a caracterului abuziv a unei clauze dintr-un contract semnat de client şi bancă poate pronunţa prin hotărâre obligaţia băncii de a elimina respectiva clauză din toate contractele, indiferent de data încheierii acestora ori conţinut sau situaţie concretă.
Însă Asociaţia Română a Băncilor a solicitat în noiembrie anul trecut, BNR şi Ministerului Justiţiei, modificarea Legii de aplicare a Codului de Procedură Civilă din formula amintită, pe motiv că, dacă ar fi aplicat articolul respectiv, instituţiile bancare s-ar confrunta cu pierderi de sute de euro pe an.
Astfel, în urma discuţiilor cu FMI, s-a hotărât că articolul respectiv nu va fi implementat odată cu intrarea în vigoare din februarie a noului Cod de Procedură Civilă.
Sursa: realitatea.net.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
olivy
miercuri, 30.01.2013 at 23:50
asa deci! asta ne sunteti, „reprezentanti ai intereselor poporului”.. vai de noi.. sutele de euro pierdere ale bancilor conteaza, (banci care oricum au milioane de euro profituri) nu cetatenii care sunt abuzati..nu sutele lor de euro.. amaratele lor sute de euro (daca le au).. din pacate cei care conduc lumea, o conduc aparand interesele marilor bogatani si bancheri, nu pe cele ale oamenilor simplii, ca noi.. pe noi cine ne mai baga in seama? trebuie sa apara vreun haiduc, probabil! vreo revolutie!
Jorj
joi, 31.01.2013 at 11:51
Deci bancile ar pierde euroi in fiecare an, asa ca mai bine sa piarda populatia euroi in fiecare an, oricum nu ii ca si cand ii pasa cuiva. Doamne feri, chiar asa „pe fata”?
marius
joi, 31.01.2013 at 12:29
domnilor am studiat problema cu marja bancii. m-am informat si la anumiti angajati la anumite banci
aceasta marja a bancii este abuziva deoarece ea depinde de o conditie suspensiva ;
-aceasta ar trebuie sa fie perceputa numai daca banca intimpina anumite probleme
pai daca banca nu are probleme de ce o ia …?
CUM SE NU FACA PROFIT IN ULTIMII ANI????????????????????
Braila
sâmbătă, 02.02.2013 at 08:09
Bancile sunt camatari legali. Ele nu pierd niciodata.
Diana
vineri, 19.04.2013 at 15:21
După mai bine de două decenii de la reinstaurarea democraţiei în România forul legislativ a reuşit să adopte un Nou Cod de procedură civilă, eveniment care ar trebui să reprezinte un moment de referinţă în evoluţia dreptului nostru. Sistemele juridice contemporane sunt de o mobilitate extraordinară, astfel că, în mod natural, nici legislaţia procesuală nu poate fi considerată una imuabilă, ea fiind întodeauna perfectibilă, ca orice operă umană. Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să ignorăm efectele deosebit de negative pe care le poate determina, adeseori, escaladarea procesului de legiferare, modificările normative intempestive, formale şi inconsecvente, care, din păcate, au culminat cu modificarea repetată a unui cod care nici nu a intrat în vigoare. Nădăjduim însă că noua noastră procedura civilă îşi va păstra tradiţionala caracteristică de a reprezenta cea mai stabilă ramură a sistemului juridic. Un atare deziderat depinde, în mare măsură, de modul de receptare de către practicieni a noilor reglementări în materie. Doctrina ar trebui să se alăture şi ea unor asemenea eforturi şi să contribuie la interpretarea noilor dispoziţii legislative, cu pasiunea şi rigoarea ce trebuie să-i fie caracteristică.
Mai multe detalii aici: https://www.beckshop.ro/noul_cod_de_procedura_civila_comentariu_pe_articole-p6130.html