Connect with us
Publicitate

Eveniment

Noul Cod Silvic adoptat de Senat. Măsuri mai dure privind furtul de lemn. Reguli pentru personalul silvic. Modificările din lege

Publicat

Noul Cod Silvic a fost adoptat luni de Senat. Acesta prevede, printre altele, că transportul unei mase lemnoase, mai mari de 5 metri cubi, fără acte legale, va conduce „obligatoriu” la confiscarea mijlocului de transport. De asemenea, personalul silvic nu va mai putea desfăşura activităţi economice în acest domeniu până la rudele de gradul doi.

Proiectul a fost adoptat, cu numeroase amendamente, cu 87 voturi „pentru”, unul împotrivă şi trei abţineri.

„Putem spune, azi, că avem cele mai multe păduri virgine din Europa. Munţii noştri încă ascund păduri unde încă nu a călcat picior de om. (…) Avem 10.000 de companii în ţară care activează în industria lemnului. Această industrie a depăşit 3,5% din PIB-ul României (…) Să nu uităm nici de cele 3,5 milioane de gospodării care nu ar supravieţui peste iarnă, fără lemn de foc.

Iată câte perspective avem: cea a conservării celor mai frumoase păduri din Europa, cea a economiei la care sectorul forestier contribuie semnificativ şi cea a vieţii în care trebuie să avem grijă de populaţia pentru care lemnul de foc este vital. Toate aceste perspective găsesc răspunsuri armonizate în noul Cod silvic”, a afirmat ministrul Mediului, Fechet, potrivit Agerpres.


El a subliniat că unul dintre jaloanele importante ale PNRR este Codul silvic.

Proiectul privind Codul silvic va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Noul Cod Silvic: prevederi din lege

”Toate camioanele și toate dubițele folosite la furtul de masă lemnoasă vor fi confiscate. Tot ce înseamnă peste 20% sau mai mult de 5 metri cubi lemn fără acte va conduce în mod automat la confiscarea mijlocului de transport. Pentru că nu există o altă măsură mai dureroasă pentru hoții de lemne”, a precizat Fechet.

Acesta s-a referit și la acces liber în păduri:

”Orice român se va putea bucura de accesul liber și neîngrădit în pădurile din România, pe jos sau cu bicicleta. Există o legătură științifică între starea de bine a oamenilor și petrecerea timpului liber în pădure. Ne dorim să încurajăm în continuare acest tip de recreere” – Mircea Fechet.

Ministrul a amintit de conflictul de interese în cazul personalului silvic.

”Personalul silvic și din autorități, din administrațiile silvice nu vor mai putea desfășura în același timp și activități economice în domeniul silvic bineînțeles, până la rudele de gradul doi, Nu se mai poate să fie și șef de ocol și să ai și gater, tu sau fratele sau orice altă rudă apropiată”, a precizat Fechet.

Se vor interzice tăierile la ras.

”Tăierile la ras vor fi interzise în aproximativ jumătate din suprafața de pădure a țării. Până acum erau interzise doar în parcurile naționale. Extindem această interdicție și în arcurile naturale și în toate siturile natura 2000. Arborii remarcabili vor putea fi desemnați și protejați pe viața, atât în atât în fondul, cât și în afara lui”, a spus ministrul.

Acesta a amintit că statul își va putea asuma ”împădurirea terenurilor care au fost despădurite și abandonate de proprietate”. Este vorba despre cel puțin 5000 de hectare de teren în această situație.

Noul Cod Silvic – modificări din lege

  • autovehiculele folosite pentru transportarea lemnului furat vor fi confiscate
  • incriminarea falsului informatic din SUMAL 2.0 (inclusiv raportări false privind lemnul recoltat/ transportat)
  • acces liber în pădure în scop recreativ, pe jos sau cu bicicleta
  • acces liber, în scop profesional, al jurnaliștilor și activiștilor de mediu care documentează tăierile ilegale
  • protejarea arborilor remarcabili din afara fondului forestier național
  • interzicerea construirii caselor de vacanță în pădure în județele cu deficit de păduri
  • un șef de ocol va putea ocupa funcția maxim 5 ani (va fi evaluat la 5 ani, apoi își va putea continua activitatea)
  • pădurarii vor avea pregătire mai mare de 6 luni (cel puțin studii liceale/postliceale)
  • fonduri pentru extinderea drumurilor forestiere și pentru construcția de lemn de foc

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 29.04.2024 at 20:47

    Mai lăsaţi-ne cu prostiile voastre. Tot timpul îmbunătăţiţi, dar în aşa fel încât să devină tot mai greu să prinzi hoţul. De fapt asta se doreşte, că din furtul ăla trăiesc bine toţi barosanii societăţii, ăia care sunt pe sus.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate