Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

NOUTĂŢILE anului şcolar: 20% ponderea mediei la admitere liceu, prag eliminat pentru contestaţii la examene şi alte modificări

Publicat

elevi

profesor scoala elev ora clasa Noul an şcolar, care începe în 12 septembrie, aduce o serie de noutăţi pentru elevi, profesori şi părinţi. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru şi secretarul de stat pentru Învăţământul Preuniversitar, Monica Anisie, au prezentat joi, în conferinţă de presă, o parte dintre modificările de metodologie pentru examene şi desfăşurarea cursurilor.

Primul semestru al anului şcolar 2016-2017 are 9 săptămâni, iar semestrul al II-lea are 16 săptămâni. „Ca noutate, pentru clasa a XII-a cursurile se încheie 26 mai 2017, iar la clasa a VIII-a cursurile se încheie în 9 iunie”, a anunţat joi secretarul de stat pentru Învăţământul Preuniversitar, Monica Anisie.

Vezi şi STRUCTURA anului școlar 2016-2017: Cursurile încep pe 12 septembrie. Când sunt programate VACANȚELE

Vacanţa de primăvară va fi de două săptămâni. “În această perioadă se va organiza şi concursul pentru Definitivat în învăţământ, precum şi toate olimpiadele naţionale”, a spus reprezentantul ministerului.

În calendarul anului şcolar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanţă şi perioadele de cursuri pentru a optimiza calendarele examenelor şi ale concursurilor naţionale. O atenţie specială a fost acordată programului naţional „Şcoala altfel”, al cărui program de desfăşurare a fost flexibilizat. Programul se va întinde pe durata a 5 zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal), transmite Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.

Anisie a precizat ca s-a încercat optimizarea calendarului de examene şi concursuri: „Finalizăm în 24 iulie, urmând a relua sesiunea a doua de Bacalaureat în 21 august. Prin urmare, există o perioadă destul de lungă în care şi cadrele didactice, dar şi elevii îşi pot realiza vacanţa”.

Ultima probă a Evaluării Naţionale va fi pe data de 21 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie. Ultima probă a Bacalaureatului 2017, sesiunea de vară, va fi în data de 30 iunie, cu rezultatele finale afişate în 10 iulie.

În ceea ce priveşte notarea la examenele naţionale, s-a renunţat la pragul de 0,5 puncte pentru admiterea contestaţiilor.

“Anul acesta, în cele două metodologii, pentru Evaluarea Naţională şi cea pentru Bacalaureat, am scos prevederea că nota finală se modifică doar dacă există o diferenţă de 0,5 sutimi între nota înainte de contestaţie şi cea de după”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

Admiterea la liceu se va face într-o singură etapă computerizată, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, astfel că se va finaliza mult mai repede, pe 21 iulie. În prezent, sunt trei etape de admitere la liceu. Ponderea mediei claselor V-VIII va fi de 20%, faţă de 25%, cât este acum, pentru admiterea la liceu.

Alte declaraţii ale ministrului:

“Anul acesta asigurăm pentru prima dată manuale şcolare gratuite pentru elevii de clasa a XI-a şi a XII-a.

Demarăm un proces de modificarea a acordării gradaţiei de merit, acordând importanţă mai mare profesorilor care lucrează cu copii din zonele defavorizate

Lucrăm la dezvoltarea învăţământului profesional dual. Anul acesta lansăm un proiect în 20 de şcoli din ţară, pentru nivelul III de calificare. Programul va demara odată cu începerea cursurilor”.

Secretarul de stat Monica Cristina Anisie a făcut un apel public către cadrele didactice pentru a veni în sprijinul Ministerului Educaţiei în procesul de debirocratizare a activităţii din şcoală. „Am redus numărul de comisii din cadrul unităţii de învăţământ de la 24 la 7. Un profesor nu trebuie să fie preocupat să facă hârtii, ci de modul în care îşi pregăteşte lecţia şi de modul în care se prezintă la lecţie. Trebuie să nu mai avem elevi plictisiţi la şcoală, trebuie să înţeleagă toţi colegii mei, profesorii, că este momentul să-i motiveze pe elevi, să-i facă să vină cu drag la şcoală”, a declarat Monica Cristina Anisie. Aceasta a mai anunţat că până la finalul anului 2016 va fi aprobat şi Codul Etic pentru învăţământul preuniversitar.

Vezi şi Ministrul Educaţiei: Concursul pentru funcţiile de directori de şcoli va fi organizat în octombrie şi va fi monitorizat de observatori de la minister

surse: hotnews.ro, edu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax