Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noutăţile pentru salariaţii plătiţi din fonduri publice, intrate în vigoare din luna mai

Publicat

bani

Mai multe modificări şi completări la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, aduse prin OUG 41/218, au intrat în vigoare din 22 mai. Acestea au fost aplicate în urma numeroaselor solicitări din partea autorităților și instituțiilor publice, precum și a organizațiilor sindicale.

S-a stabilit acordarea indemnizației de hrană pentru personalul din învățământul superior de stat, fără includerea indemnizaţiei în anul 2018, la stabilirea limitei de sporuri. Acest beneficiu se acordă categoriei menţionate de salariaţi începând cu luna mai 2018 și până la data de 30 noiembrie 2018. Cuantumul lunar reprezintă a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Plata se face din venituri proprii ale universităților de stat.

Indemnizația de hrană nu va fi inclusă în anul 2018 la stabilirea limitei de sporuri prevăzută de lege, anume 30% “din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz“. Potrivit art. 25 (1) din legea-cadru, limita sporurilor priveşte suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite.

La stabilirea limitei de sporuri pentru instituţiile din sistemul sanitar şi de asistenţă socială se includ drepturile prevăzute la anexa nr. II cap. II art. 2 alin. (1) care prevede: “Munca prestată de personalul din unitățile sanitare, de asistență socială și de asistență medico-socială, în vederea asigurării continuității activității, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul programului normal de lucru, se plătește cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcției îndeplinite.”

Pentru unitățile sanitare de monospecialitate, serviciile județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, se asigură, de către ordonatorii principali de credite – prin depăşirea plafonului –, limita minimă a sporurilor stabilită conform prevederilor art. 23. Unitățile sanitare de monospecialitate includ unități sanitare cu și fără paturi care acordă servicii medicale într-o specialitate, în conexiune, după caz, cu alte specialități complementare.

De asemenea, pentru bugetarii care au primit salarii mai mici după majorările cu sporuri din martie, se acordă o sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu care să acopere diferența.

Suma compensatorie se acordă dacă persoana își desfășoară activitatea în aceleași condiții şi este cuprinsă în salariul lunar, nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30 % din suma salariilor de bază şi se determină lunar pe perioada în care se îndeplinesc condițiile pentru acordarea acesteia.

Tot din mai 2018, și personalul încadrat pe funcțiile de inspector școlar general, inspector școlar general adjunct, inspector școlar de specialitate și inspector școlar beneficiază de creşteri salariale cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.

sursa: legestart.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax