Actualitate
Numărul deceselor din cauza infarctului miocardic, mai mare în România decât în UE. Vezi simptomele
Numărul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut (IMA) în România este mult mai mare decât media europeană arată statisticile exitente la nivelul anului 2014, când rata de mortalitate era cea mai ridicată dintre toate țările UE. Datele provin dintr-un raport dedicat României realizat de OECD Health Data în cooperare cu Observatorul European al Sistemelor și Politicilor Europene de Sănătate, publicat în noiembrie 2017.
„La nivel european, 1 din 5 pacienți supraviețuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an. Iar acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, pentru că pacientul a ales să ignore ‘sănătatea’ cardiovasculară și să revină la stilul de viață anterior infarctului. Nu putem sublinia îndeajuns faptul că infarctul și bolile cardiovasculare, în general, pot fi prevenite prin acțiuni simple, ușor de înțeles și de aplicat, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat. Dacă însă pacientul a ignorat toate aceste sfaturi și a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie să înțeleagă că ține de el, în primul rând, să îl prevină pe cel de al doilea”, afirmă medicul cardiolog Oana Ință, de la Fundația ,,Pop de Popa’ pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare (FOBAC), potrivit unui comunicat de presă.
Sunt 4 semne de alarmă:
1. Durerea precordială „clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute.
Nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice de tip:
2. Osteo-articular (durere sau discomfort) cu alte localizări: la nivelul braţelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteo-articulare.
3. Respirator: senzaţie de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
4. Digestiv: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice considerate adesea consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.
Sursă: romaniatv.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News