Eveniment
Numărul nou-născuţilor în judeţul Alba a scăzut cu peste 40%, în ultimii 20 de ani. Vezi unde ne plasăm pe harta natalităţii
România ar putea să dispară de pe hartă, iar asta nu din cauza unor calamităţi sau dezastre anunţate în cărţile prevăzătorilor, ci din motive cât se poate de naturale: scăderea natalităţii. Studiile realizate de specialişti arată că avem o ţară îmbătrânită din punct de vedere al populaţiei, iar, în ultimii 20 de ani, numărul copiilor născuţi în fiecare judeţ al ţării a scăzut considerabil. Într-un top realizat de Econtext privind variaţia natalităţii între anii 1990-2010, Alba se poziţionează pe locul 12, cu o scădere de 43% a numărului de nou-născuţi.
Natalitatea este pe un minus accentuat în toată ţara, iar acest lucru este determinat, potrivit specialiştilor, şi de emigrarea tinerilor în străinătate, dar şi nivelul de trai scăzut ce îi determină pe români să se gândească de două ori înainte de a mai aduce un copil de lume. Singurele judeţe unde natalitatea se situează încă la valori ridicate sunt Bucureşti (+0,20% faţă de 1990) şi Ilfov (+17%).
O analiză a numărului de nou-născuţi ne arată că Alba a pierdut, în ultimii 20 de ani, 43%. Dacă în 1990, în judeţul nostru s-au născut 5762 de copii, în 2010, au mai fost aduşi pe lume doar 3283 de copii, poziţionându-ne pe locul 12 în top. Cea mai drastică scădere, de 50%, a avut loc în judeţul Hunedoara (de la 7.358 de copii născuţi în 1990, până la 3.683 în 2010).
Statisticile prezentate de Econtext privind rata natalităţii în România ne îndreaptă să plecăm din ce în ce mai mult auzul la prognozele internaţionale: România ar utea fi printre primele ţări a căror populaţie se va înjumătăţi în următoarele decade.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News