Actualitate
Numărul programatorilor scutiți de impozit pe venit, mai mic din 1 iulie. Condiții pentru acordarea scutirii
De luna viitoare, mai puțini programatori vor beneficia de scutirea de impozit pe venit. Începând din iulie, vor beneficia de scutire doar cei care lucrează la angajatori cu venituri din crearea de programe pentru calculator de minimum 10.000 de euro pentru fiecare persoană scutită.
Deși în ianuarie 2017 se hotărâse că programatorii beneficiază de scutirea de impozitul pe venit indiferent de veniturile angajatorului, un act normativ aplicabil din iulie 2017 va desființa această situație, potrivit unui articol Avocatnet.ro.
Aceasta înseamnă că nu la fel de mulți vor mai avea parte de scutire, începând de luna următoare, ci doar cei care lucrează la angajatori cu venituri din crearea de programe pentru calculator de minimum 10.000 de euro pentru fiecare persoană scutită.
De luna viitoare, mai puțini programatori vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, potrivit Ordinului comun al ministerelor Comunicațiilor, Educației, Muncii și Finanțelor nr. 409/4.020/737/703 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 468 din 22 iunie 2017 și va intra în vigoare la 1 iulie 2017.
Documentul introduce o condiție de care programatorii scăpaseră în ianuarie: ei beneficiau de scutire indiferent de cât de mari erau veniturile obținute de angajator din programele pentru calculator. Acum însă, ordinul recent intrat în vigoare îi stabilește ca beneficiari doar pe cei ai căror angajatori au venituri anuale de cel puțin 10.000 de euro pentru fiecare angajat care obține această scutire (obținute în anul fiscal precedent).
Introducerea acestui prag nu este nimic nou. De fapt, noutatea venise în ianuarie, când el fusese eliminat (până la 31 ianuarie fusese în vigoare un act care stabilea pragul la 10.000 de dolari).
Ce contează este ca angajatorul la care ei lucrează cu contract de muncă să aibă în obiectul de activitate crearea de programe pentru calculator, ceea ce înseamnă că angajatorul trebuie să aibă, ca și până acum, unul dintre codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202 și 6209.
De asemenea, angajații trebuie să lucreze cu contract de muncă și să obțină venituri din salarii/asimilate veniturilor, întrucât ordinul nu prevede scutiri pentru alte categorii de venituri decât acestea.
sursa: digi24.ro, avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News