Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul șomerilor înregistrați în Alba în aprilie 2021, cu 20% mai mare față de aprilie 2020. Rata șomajului în județ, de 3,5%


Publicat

Rata şomajului în județul Alba a fost în luna aprilie a acestui an de 3,5%, mai mare decât cea înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2020 (3,1%), potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba.

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii aprilie 2021 în judeţul Alba a fost de 5.962 persoane, în scădere cu 370 persoane (- 5,8%) comparativ cu luna anterioară și în crestere cu 994 persoane (+ 20,0%) comparativ cu luna aprilie 2020, când au fost înregistrați 4.968 de șomeri. Femeile reprezentau la această dată 48,7% din numărul total al şomerilor (2.906 femei).

Structura după nivelul de instruire arată că 69,9% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 24,0% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,1% persoane cu studii superioare.

Din numărul total al șomerilor, 62,1% sunt şomeri neindemnizați (3.703 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflați în plată a fost de 2.259 persoane, din care 73 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.

Topul localităților după numărul de șomeri

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna aprilie 2021 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele:

 1. Alba Iulia (588 persoane),
 2. Blaj (381 persoane),
 3. Sebeș (240 persoane),
 4. Câmpeni (208 persoane),
 5. Aiud (202 persoane),
 6. Abrud (104 persoane)

Dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în:

 1. Jidvei (410 persoane),
 2. Cetatea de Baltă (253 persoane),
 3. Ighiu (190 persoane),
 4. Șona (183 persoane),
 5. Scărişoara (146 persoane),
 6. Albac și Crăciunelu de Jos (144 persoane),
 7. Roșia Montană (142 persoane),
 8. Bistra (141 persoane),
 9. Unirea (112 persoane)

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-60 ani ), în luna aprilie 2021 a fost de 2,6% (2,6% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă:

 • Câmpeni (4,5%),
 • Abrud și Blaj (3,0%),
 • cele mai mici ponderi orașele Teiuș (0,9%) și Cugir (0,6%).

În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele:

 • Scărişoara (16,6%),
 • Cetatea de Baltă (13,5%),
 • Hopârta (12,4%),
 • Almașu Mare,
 • Jidvei și Albac (11,6%),
 • Vadu Moților (11,4%),
 • Crăciunelu de Jos (11,0%),
 • valoare sub 1% s-a înregistrat în comuna Săliștea (0,4%), Cut (0,5%), Livezile și Stremț (0,6%) și Întregalde (0,9%),
 • în Ceru Băcăinți nu s-a înregistrat nici un șomer.

Rata şomajului a fost în luna aprilie 2021 de 3,5% (3,8% în martie 2021 și 2,9% în aprilie 2020), peste nivelul înregistrat la nivel național (3,2%). În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,7% (3,9% în martie 2021 și 3,0% în aprilie 2020), iar în rândul bărbaţilor de 3,4% (3,6% în martie 2020 și 2,9% în aprilie 2020).

În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna martie 2021 pe locul 18 în ierarhia județelor ordonate descrescător.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Grecia intră în zona roșie de la miezul nopții. Mii de români se grăbesc să ajungă în țară pentru a nu intra în carantină

Publicat

Mii de români care vin din Grecia au așteptat ore în șir, sâmbătă, să intre în țară, ca să evite carantina, întrucât de la 1 august această țară va fi în zona roșie pe lista țărilor cu risc epidemiologic. În aceste condiții, mulți români și-au scurtat vacanțele programate în statul elen.

Potrivit Poliției de Frontieră, se înregistrează aglomeraţie la punctul de trecere de la Vama Veche, unde autoturismele aşteaptă o oră şi 20 de minute pentru intrarea în ţară, dar şi la Calafat, unde la intrarea în ţară timpul de aşteptare este de 70 de minute.

La punctul de trecere a frontierei Giurgiu se intră în ţară pe 7 artere, iar timpul de aşteptare este de 50 de minute.  

Indicele de infecție a ajuns în Grecia la 3.47 după ce săptămâna trecută a fost anunțat un indice de 2,9, iar țara se afla în zona galbenă.

Grecia va trece în scenariul roșu din noaptea de 1 august și asta înseamnă că toții românii nevaccinați care se întorc acasă după vacanță, vor intra în carantină

Excepții de la carantină la întoarcerea în România

Pentru zona roșie se impune carantina de 14 zile pentru persoanele care sosesc în România, excepțiile fiind:

 • persoanele vaccinate anti-COVID cu schemă completă de cel puțin 10 zile,
 • persoanele care au fost infectate cu coronavirus în ultimele 180 de zile și nu mai devreme de ultimele 14 zile
 • copiii până la vârsta de 6 ani, iar cei de 6-16 ani cu prezentarea unui test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Pe de altă parte, aglomerație este și la intrarea în Grecia. La Makaza, s-a așteptat peste 3 ore la coadă. Fiecare mașină este oprită, sunt verificate documentele turiștilor, iar câteva persoane din interior sunt testate. 

„Am stat trei ore, se controlează, se testează fiecare mașină, indiferent dacă sunt documente de persoane vaccinate. Se testează absolut fiecare mașină cu acel bețișor.

Singurele persoane care nu au fost testate sunt persoanele care au avut test PCR. În rest, inclusiv cele vaccinate, absolut toate, sunt testate. Din fiecare mașină se iau 1-2 pasageri. Nu toți, dar din fiecare mașină sunt alese niște persoane. Dar verificarea propriu-zisă, în momentul în care se ajunge acolo, este destul de rapidă, 5-10 minute durează”, a povestit un turist român potrivit Digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Un buldoexcavator cu accesorii, fabricat în anul 2021 a intrat în parcul auto al SPAP Sebeș (P)

Publicat

Parcul auto al Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș a fost completat prin achiziționarea unui buldoexcavator cu accesorii, fabricat în anul 2021.

Este vorba de un model JCB, 109 CP și 4800 cmc.

Accesoriile achiziționate de SPAP Sebeș, alături de utilaj, sunt: lamă de zăpadă, cupă excavare pentru lucrări grele, cupă taluzare, tocător vegetație, picon.

Firma furnizoare este din Timișoara, iar valoarea investiției se ridică la 623.800 lei fără tva.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Urs observat în apropiere de Piatra Craivii, județul Alba. Oamenii l-au privit de la distanță și au strigat la el

Publicat

Un nou exemplar de urs a fost semnalat în județul Alba. Animalul a fost filmat aproape de Piatra Craivii. 

Ursul se afla la o distanță relativ mare și nu s-a apropiat de oamenii aflați în zonă, care l-au filmat.

Numărul urșilor văzuți în Alba în această vară a crescut semnificativ.

Urși de diferite dimensiuni au fost observați în aproape toate zonele județului; nu doar în zona montană, ci și în apropiera orașelor.

Patru exemplare de urs au fost văzute vineri, 23 iulie, în vecinătatea municipiului Alba Iulia.

Citește și: VIDEO ATENȚIE: Patru urși, văzuți lângă Alba Iulia. O ursoaică cu doi pui și un mascul mare, filmați pe raza comunei Ciugud

Este vorba despre o ursoaică cu doi pui și un mascul mare, care au fost văzuți pe raza comunei Ciugud, în zona Dosul Drâmbarului.

Vezi și FOTO: Un URS a ATACAT pe o pășune de lângă Aiud. A omorât o vacă, îngrijitorul a scăpat după ce s-a refugiat într-un adăpost

În condițiile în care orice ieșire în natură poate duce la o asemenea întâlnire, vă prezentăm câteva sfaturi legate de ce să și ce să nu faci dacă te ÎNTÂLNEȘTI cu URSUL. 20 de reguli și sfaturi care trebuie respectate pentru a evita atacul

Foto: Arhivă

Video: Andronic Buciuman – Facebook

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de VIJELII în județul Alba. Cetățenii, avertizați prin RO-ALERT. Localitățile vizate

Publicat

Autoritățile au emis un COD PORTOCALIU de furtună, valabil și în județul Alba.

Se vor semnala: intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70 de kilometri la oră, vijelie, frecvente descărcări electrice, grindină, averse care vor cumula local peste 20-25 l/mp

Valabil de la: 31-07-2021 ora 19:55 până la : 31-07-2021 ora 21:00.

Autoritățile au emis o avertizare prin sistemul RO-ALERT.

Județul Alba, localitățile vizate: Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Săsciori, Jidvei, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Daia Română, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca Mureșului, Ciugud, Bucerdea Grânoasă, Berghin, Fărău, Noșlac, Gârbova, Crăciunelu de Jos, Cergău, Roșia de Secaș, Câlnic, Hopârta, Rădești, Cut, Ohaba, Cenade, Doștat;

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate