Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O clădire administrativă aflată lângă poiana cu narcise de la Negrileasa, modernizată și transformată în cabană turistică

Publicat

Primăria Bucium vrea să modernizeze o construcție administrativă aflată lângă poiana cu narcise de la Negrileasa. De asemenea, clădirea urmează să își schimbe destinația în Cabana Negrileasa și va putea găzdui turiști în cele 14 camere disponibile. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 2 martie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Modernizare şi schimbare destinaţie din construcţie administratovă şi social culturală în Cabana Negrileasa”, ce urmează a fi amplasat în comuna Bucium, sat Valea Negrilesii, judeţul Alba, titular comuna Bucium.

Potrivit documentației, construcția administrativă și social culturală a fost construită în anul 1970, fiind reabilitată și modernizată de către Primăria Bucium în anul 2014.

Construcția administrativă și social culturală are o suprafață construită la sol de 332 mp și o suprafață utilă de 448,18 mp. Clădirea are un regim de înălțime P+M, pe fundație din beton. Pereții sunt din lemn cu izolație din vată minerală iar acoperișul este tip șarpantă din lemn acoperit cu tablă.

Construcția este compusă din:

  • la parter – două magazii, o centrală termică, o sală de mese, 6 camere cu 6 băi, o bucătărie, 2 cămări, un hol, un wc bărbați, un wc femei și o terasă;
  • la mansardă – 8 camere, o cameră cu extindere în pod, un hol și 9 băi.

Accesul spre Cabana Negrileasa

Accesul către construcția administrativă și social culturală se poate face prin două părți, respectiv:

  • din drumul naţional DN 74 Alba Iulia – Abrud se intră pe drumul județean DJ 107, modernizat, care duce la Bucium; de aici se urmează drumul comunal DC 87 spre satul Valea Negrilesii, care continuă până la Poiana Narciselor;
  • din drumul naţional DN 74 Alba Iulia – Abrud se intră pe drumul judeţean DJ 107, modernizat, care duce la Bucium, se urmează drumul judeţean DJ 107 către comuna Mogoș (Dealul Mogoşului), din care se desprinde un drum vicinal (fără clasificare) până la Poiana Narciselor.

Alimentarea cu apă a construcției se face dintr-o sursă de apă subterană (izvor) amplasat în partea estică a comunei Bucium, în zona Dealul Negrileasa, având un debit măsurat de 0,02 – 0,03 l/s. Izvorul este captat prin sistem de drenaj cu o cameră de captare zidită cu beton, având un volum de circa 1,5 mc.

Colectarea apelor uzate se realizează printr-o rețea de canalizare de tip separativ, executată din tuburi PVC și PEHD, având diametrul nominal DN 110 mm și o lungime totală de 100 m. Evacuarea apelor uzate se face în fosa ecologică cu camere de decantare de 8 mc, de unde, prin vidanjare cu vidanja aflată în proprietatea Primăriei Bucium se transportă la stația de epurare proprie, autorizată.

Activitatea desfășurată pe amplasament este reprezentată de organizarea de evenimente socio-culturale și cazare în scop turistic.

Evenimente importante desfășurate în zona poienii cu narcise de la Negrileasa

Principalele evenimente socio-culturale sunt:

  • Hramul Bisericii din Bucium Poieni este „Înălţarea Domnului”, ocazie cu care din timpuri străvechi s-a ieşit şi se iese la Negrileasa, mai exact la izvorul numit Feredeu, unde după obişnuita slujbă religioasă urmează un picnic în natură.
  • La sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii” se face din nou o ieşire la izvorul Feredeu şi o slujbă religioasă;
  • O a treia şi cea mai cunoscută ieşire la Negrileasa, este cea de pe data de 21 mai, cu ocazia sărbătorii Constantin şi Elena, care coincide cu începerea păşunatului la munte, când după o slujbă religioasă de binecuvântare a animalelor urma o adevărată serbare câmpenească la care participau locuitorii din comunele învecinate. În scopul protejării narciselor în prezent amploarea acestei serbări s-a diminuat foarte mult.

„Unităţile de cazare, pe teritoriul comunei Bucium, de tip pensiune, hanuri sau cabane turistice sunt în număr redus, de aceea, construcția administrativă și social culturală, situată într-o poeniță din proximitatea poienii cu narcise de la Negrileasa, reprezintă o atracție pentru petrecerea unei o vacanțe departe de aglomerația urbană și stresul cotidian, în liniște, aer curat, aproape de natură.

Cadrul natural, rezervatiile naturale, monumentele naturale: Detunatele, Negrileasa, reprezintă unul din punctele tari identificate în planul strategic de dezvoltare al comunei Bucium. (…)

Utilizarea acesteia ca și spațiu de cazare, contribuie la reducerea campării necontrolate pe suprafața ariilor protejate, contribuind la minimizarea impactului generat de acest gen de activități turistice. Cazarea într-o unitate de cazare autorizată poate contribui la un management adecavat al deșeurilor generate de activitățile turistice și minimizează riscul de incendiere a vegetației forestiere din sit”, se precizează în memoriul de prezentare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Aurica

    duminică, 05.03.2023 at 07:31

    Buna dimineata!
    Despre ce drum modernizat este vorba?
    Cine merge o data pe drumu asta degradat nu mai merge si a doua oara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax