Connect with us
Publicitate

Administrație

O femeie cere daune în instanță Consiliului Județean Alba, după ce mașina i-a fost distrusă de o alunecare de pietre

Publicat

O femeie din Alba se judecată cu reprezentații Consiliului Județean Alba, după ce mașina sa a fost avariată de o alunecare de pietre. Mai exact în timp ce aceasta conducea pe DJ 750C, pe sensul de mers Valea Mănăstirii – Geoagiu de Sus, o alunecare de pietre a avut loc, iar mașina a fost avariată. 

Daunele au constat în spargerea lunetei, îndoirea spoilerului spate, spargerea luminilor de semnalizare spate dreapta, zgârierea geamurilor laterale dreapta faţă spate, uşile faţă şi spate zgâriate şi îndoite, plafoniera zgâriată şi îndoită, spargerea trapei, aripă dreapta faţă şi spate îndoite şi zgâriate, spoiler faţă şi far dreapta zgâriate.

Femeia a transportat mașina în Germania pentru a fi evaluată de către asigurator. A primit o sumă de bani, drept despăgubire, dar a dat în judecată și Consiliul Județean Alba, pentru suma de 20.000 de lei. Un proces a avut loc pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

Magistrații Judecătoriei au considerat că cererea femeii nu este motivată și au respins pretențiile acesteia. Drept urmare, proprietara mașinii avariate a făcut apel la decizia Judecătoriei Alba Iulia, iar dosarul a ajuns pe masa magistraților Tribunalului Alba, dosarul a fost înregistrat în data de 30 martie 2022, însă nu a primit un prim termen de judecată.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării primei instanțe, femeia conducea ”pe DJ 750C, pe sensul de mers Valea Mănăstirii – Geoagiu de Sus, pe raza localităţii Geoagiu, autovehiculul a fost avariat ca urmare a căderilor de pietre de pe versantul muntos.

Avariile provocate au constat în spargerea lunetei, îndoirea spoilerului spate, spargerea luminilor de semnalizare spate dreapta, zgârierea geamurilor laterale dreapta faţă spate, uşile faţă şi spate zgâriate şi îndoite, plafoniera zgâriată şi îndoită, spargerea trapei, aripă dreapta faţă şi spate îndoite şi zgâriate, spoiler faţă şi far dreapta zgâriate. Incidentul a avut loc în 05 ianuarie 2021”, se arată în documentul citat.

”Reclamanta a fost despăgubită de societatea de asigurare cu suma de 4330 euro. Autovehiculul avariat a fost transportat în Germania, în oraşul Freiburg, ţară în care era asigurat, pentru întocmirea demersurilor legale în vederea radierii acestuia, costul transportului autovehiculului fiind de 1500 euro.

De asemenea, reclamanta a închiriat pentru deplasarea în Germania un autovehicul, preţul chiriei fiind de 476 euro.

Reclamanta apreciază că pârâta este responsabilă de producerea prejudiciului pentru că nu a luat măsurile corespunzătoare pentru evitarea căderilor de pietre de pe versanţi”, a precizat avocatul reclamantei în timpul procesului.

Cum s-a apărat Consiliul Județean Alba

”Autovehiculul avariat era asigurat CASCO al societăţii de asigurări germane (…)  care în vederea acordării despăgubirii a procedat la evaluarea autovehiculului reclamantei, stabilind că acesta ar avea preţul de 6734,40 euro, epava valorând 1840 euro, diferenţa de 4394,40 euro fiind remisă reclamantei cu titlu de despăgubire.

De asemenea, asiguratorul a achitat suma de 300 euro pentru transportul autovehiculului în Germania şi suma de 192,18 euro, costul lucrării de expertizare efectuată în Germania.

Reclamanta nu a dovedit că autovehiculul ar avea o valoare superioară celei stabilite de biroul de expertiză din Germania, simplele susţineri neargumentate neputând fi considerate motive pentru încuviinţarea unei noi expertize în România, după cum nu a dovedit nici că ea ar fi suportat cheltuielile de transport ale autovehiculului şi costul închirierii unui alt autovehicul pentru deplasarea sa în Germania.

Astfel, în ceea ce priveşte cheltuielile de transport ale autovehiculului, acestea au fost achitate reclamantei de către asiguratorul german, iar în privinţa sumei plătite în România transportatorului se observă că în factura emisă se menţionează un preţ de 1500 lei, iar în chitanţă este indicată suma de 1500 euro, această sumă nefiind credibilă, deoarece este mult mai mare decât preţul îndeobşte practicat pe piaţa transportului internaţional de autovehicule”, se arată în motivarea instanței.

Cum a motivat Judecătoria Alba Iulia

”Suma achitată de asiguratorul german este cea în mod real practicată în cazul transportului internaţional de autovehicule. În ceea ce priveşte pretinsa închiriere a unui alt autovehicul, instanţa constată că factura emisă atestă un preţ de 476 euro pentru închirierea autovehiculului, însă dovada plăţii sumei respective nu s-a făcut, neexistând chitanţă care să dovedească efectuarea plăţii, deşi se pretinde că respectivul contract a fost executat chiar din moment ce reclamanta ar fi ajuns în Germania cu autovehiculul închiriat şi nici nu există un termen contractual pentru efectuarea plăţii la un moment ulterior executării transportului, implicit al contractului.

Reclamanta nu a dovedit faptul că autovehiculul ar fi avut o valoare superioară celei stabilite prin expertiza efectuată în Germania şi nici că ar fi achitat costul transportului autovehiculului în Germania la valoarea pretinsă sau că ar fi închiriat un autovehicul, motiv pentru care cererea sa nu îndeplineşte exigenţele art. 249 Cod procedură civilă şi va fi respinsă ca nefondată”, se mai arată în documentul citat.

În data de 31 ianuarie 2022, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au respins cererea femeii. Dosarul se va judeca acum pe rolul Tribunalului Alba.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate