Actualitate
O gură de oxigen pentru orașele cu șomaj mare: Proiect de lege care prevede facilități pentru parcurile industriale
Un proiect de lege depus la Senat prevede modificări în constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, în sensul acordării de facilităţi pentru administratorul acestora. Potrivit inițiativei legislative societatea care gestionează parcul industrial va beneficia de scutiri de taxe şi impozite pe terenuri. Proiectul ar putea aduce investitori în orasele cu o dezvoltare economică precară și ar putea contribui la diminuarea șomajului în aceste zone.
Titulatura de Parc industrial oferă administratorului parcului scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, scutire de la plata impozitului pe terenurile parcului, scutire de la plata impozitului pe clădirile din parcul industrial, dar şi scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale pentru eliberarea de certificate de urbanism, autorizaţii de construire sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului. Aceste facilităţi sunt conferite de drept, pe toată perioada de funcţionare a administratorului parcului industrial.
Proiectul este iniţiat de 32 de senatori PSD şi a fost formulat pentru stimularea investiţiilor directe autohtone şi străine în industrie, servicii, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, dezvoltare regională, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi crearea de noi locuri de muncă.
Potrivit actului normativ, titlul de parc industrial se poate acorda administratorului parcului care trebuie să fie o societate comercială română. Terenul pe care este amenajat trebuie să fie de minimum cinci hectare, să aibă acces la drum european, naţional sau judeţean şi să aibă infrastructura pentru utilităţi.
Acordarea tilului de parc industrial intră în competenţa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Strategia de privatizare sub formă de parc industrial a societăţii comerciale care avea calitatea de proprietar al platformei industriale existente la momentul privatizării poate fi aprobată de Guvern.
Reamintim că în judeţul Alba funcţionează Parcul Industral Cugir, administrat de societatea pe acţiuni cu acelaşi nume, cu acţionar unic Consiliul Judeţean Alba. Aici funcţionează aproximativ 30 de firme, cu 400 de angajaţi. Suprafaţa administrată de PIC SA este de 11,17 hectare.
Tot la Cugir, Primăria şi Uzina Mecanică au avut iniţiativa creării unui nou parc industrial, administrat local, pentru atragerea investitorilor. Consiliul Local şi-a dat acordul de principiu.
Ideea înfiinţării unui parc industrial a fost anunţată de câţiva ani şi la Aiud, însă proiectul a fost amânat, în urma unor discuţii în Consiliul Local privind locaţia acestuia, forma de organizare şi interesul investitorilor în zonă.
Aceeaşi soartă a avut-o Parcul Industrial Sebeş – Alba, un proiect din 2002, pe o suprafaţă de 74,13 hectare. Titlul de parc industrial pentru PISA a fost anulat prin Ordinul ministrului de interne 1311/ 2006 (Vasile Blaga). Parcul Industrial Blaj – Alba SA, societate înfiinţată în 2005, şi-a suspendat activitatea în octombrie 2009.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News