Eveniment
O „mască socială” inteligentă creată de un tânăr din Cluj-Napoca a câștigat un concurs organizat de Universitatea americană MIT
O mască pentru față echipată cu un senzor care detectează particulele Covid-19 din împrejurimi, proiectată de un tânăr inginer român din Cluj-Napoca, a obținut marele premiu la un concurs organizat de Laboratorul de răspuns la pandemie al universității Massachusetts Institute of Technology (MIT).
„Masca socială” creată de Ciprian Burzo, un tânăr care a studiat design industrial la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, este o mască minimalistă, transparentă, cu un biosenzor care se poate conecta la un smartphone prin tehnologia Bluetooth.
Masca realizată din materiale la care oamenii nu sunt alergici înclude și un senzor de temperatură încorporat în zona obrazului, permițând oamenilor din apropiere să vă vadă temperatura corpului și să știe că sunteți în regulă să intrați într-un magazin universal sau să urcați într-un avion.
Prin intermediul unei aplicații, utilizatorii ar putea urmări numărul de agenți patogeni înconjurați de aer, colectând date care mapează și alți utilizatori din jur și calculează riscul de infecție cu Covid-19.
Designul, care este încă un prototip în curs de dezvoltare, a câștigat un concurs lansat de Pandemic Response Lab al MIT, care a cerut inginerilor și proiectanților să vină cu răspunsuri creative care să reimagineze învelișurile feței și echipamentele individuale de protecție.
„Conectarea măștii cu smartphone-ul nostru este o opțiune reală pentru viitor”, spune Ciprian. „Ar trebui să știm cine este infectat în zona noastră și să fim informați pe smartphone despre ceea ce a detectat biosenzorul pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile care vor apărea cu siguranță în masca viitorului”, a mai explicat acesta.
sursa: trendhunter.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News