Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O nouă rețea de apă potabilă va alimenta în perioada secetoasă mai multe localități din Alba. Acord de mediu, solicitat la APM

Publicat

Consiliul Județean Alba vrea să realizeze o nouă rețea de alimentare cu apă, pe teritoriul comunelor Ciugud și Berghin. Acesta va alimenta în perioadele secetoase zona industrială Alba Iulia, localitățile Totoi și Dumitra și rezervoarele de acumulare de la Straja, din care sunt alimentate localitățile Straja, o parte din Hăpria, Berghin, Ghirbom, Henig, Ohaba, Colibi și Secășel.

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat joi, 12 ianuarie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Îmbunătățire alimentare cu apă potabilă pentru zona industrială Alba Iulia, comuna Ciugud, comuna Berghin”, titular Consiliul Județean Alba.

Potrivit memoriului de prezentare, comunele Ciugud si Berghin, localitățile Dumitra și Totoi din comuna Sântimbru, precum și localitățile Ohaba, Colibi, Secășel din comuna Ohaba sunt alimentate cu apă potabilă printr-o rețea comună racordată la magistrala de apă FIR II.

În ultimii ani, în perioada verii, s-a constatat o dublare a consumului de apă potabilă în comunele Ciugud și Berghin. Din cauza consumurilor foarte mari, tot mai mulți consumatori
reclamă întreruperi ale furnizării apei.

Documentația proiectului a fost întocmită în urma sesizării Primăriei Ciugud cu privire la întreruperile produse în alimentarea cu apă potabilă la sfârșitul verii anului 2021. O parte din
abonați și-au dublat consumul lăsându-i pe consumatorii de la capetele rețelei fără apă.

Întocmirea documentației are ca scop îmbunătățirea alimentării cu apă potabilă a consumatorilor din comunele Ciugud și Berghin, în perioada caniculară și secetoasă din timpul verii. În restul anului furnizarea apei se va face tot pe rețeaua actuală. Simultan se pregătește și alimentarea cu apă a zonei industriale din municipiul Alba Iulia, luând în considerare perspectiva dezvoltării acesteia.

Investiția va contribui la eforturile administrației de creștere economică a zonei, de îmbunătățire a condițiilor de viață și sănătate a locuitorilor și reducerea poluării mediului.

În ce constă proiectul

Potrivit memoriului de prezentare, a fost proiectată o conductă de aducțiune care să poată transporta un debit dublu față de cel actual pentru localitățile Totoi, Dumitra și pentru rezervorul de acumulare de la Straja. Din aceeași conductă va fi alimentată, în viitor și zona industrială a municipiului Alba Iulia. Sistemul de alimentare cu apă actual va rămâne să deservească numai comuna Ciugud. Aducțiunea proiectată va funcționa doar pe timpul verii când rețeaua existentă nu mai face față consumurilor.

Conducta se va poza pe domeniul public. Din rețeaua proiectată vor fi alimentate zona industrială a municipiului Alba Iulia, localitățile Totoi și Dumitra și rezervoarele de acumulare de la Straja, din care sunt alimentate localitățile Straja, o parte din Hăpria, Berghin, Ghirbom, Henig, Ohaba, Colibi, Secășel.

Astfel, rețeaua existentă va alimenta numai comuna Ciugud cu localitățile Drâmbar, Șeușa, Ciugud, Limba, Teleac și o parte din Hăpria.

Rețeaua proiectată va fi executată în paralel cu rețeaua existentă, va avea lungimea de 11.405 m și se compune din:

  • conductă PEHD De 400mm, Pn16 bar, PE 100, SDR 11 – 2.370 m
  • conductă PEHD De 250mm, Pn20 bar, PE 100, SDR 9 – 1.420 m
  • conductă PEHD De 250mm, Pn16 bar, PE 100, SDR 11 – 2.715 m
  • conductă PEHD De 250mm, Pn10 bar, PE 100, SDR 17 – 3.920 m
  • conductă PEHD De 250mm, Pn6 bar, PE 100, SDR 26 – 815 m
  • cămine echipate cu vane de golire CG1…7 – 7 buc.
  • cămine “CA1…6” echipat cu vană aerisire-dezaerisire din fontă cu flanșă – 6 buc.
  • cămine de vane CW1…4 – 4 buc.
  • un cămin echipat cu filtru Y, DN 150mm, PN 16 bar,
  • un cămin CApr echipat cu apometru DN 150mm, QN 312.5 mc/h, PN 16 bar

Rețeaua de apă potabilă proiectată, în lungime de 11.405 m este amplasată pe drum public. De-a lungul conductei de extindere se prevede fir de cupru 1.5 mmp. Conducta proiectată va fi amplasata la adâncimea de 1,2 m, pe generatoarea superioara si se va așeza intre straturi de nisip de 15 cm. Traversarea râului Mureș se va executa cu conducta suspendată de podul existent. Celelalte subtraversări de pârâuri și rigole se vor realiza prin foraj.

Investiția este estimată la 11.700.000 de lei, fără TVA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Constantin Bucea

    duminică, 15.01.2023 at 07:55

    Asta se întâmplă după ce eu am dat în vileag abuzurile ce s-au făcut asupra rețelei comunei Ciugud cu acordul primarului Damian, prin racordarea la această a comunelor Berghin, Ohaba și a două sate din Sântimbru. Desigur, aici a fost o mare miză electorală.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax