Connect with us

Administrație

O primărie din Apuseni, ”curentată” la factură de Electrica. Misterul unui contor care a indicat un consum de peste 10.000 de euro

Publicat

Misterul unei facturi imense la curent se judecă pe instanțele din Alba. Este vorba despre o factură de peste 50.000 de lei, mai bine de 10.000 de euro, pe care primăria comunei Vadu Moților a fost obligată în instanță să o plătească. 

Punctul de consum nu este vreun atelier auto sau un gater, ci o sală de sport, care ar fi consumat într-un an energie electică în valoare de 50.682 de lei. 

În data de 20 martie 2025, magistrații Judecătoriei Câmpeni au dat o decizie într-un proces deschis în civil, de către compania Electrica, împotriva primăriei din comună.

Dosarul pe rolul instanței Câmpeni a fost înregistrat în data de 22 mai 2023, o primă ședință de judecată a avut loc în 25 ianuarie 2024, iar decizia a venit abia în luna martie a anului 2025. Motivarea instanței a fost recent făcută publică, ea fiind disponibilă pe portalul CSM Rejust.ro.

Ce spune primarul comunei

Primarul comunei, Nicolae Lazea, a declarat pentru alba24.ro că va ataca decizia Judecătoriei Câmpeni la instanța superioară, deoarece factura este una imensă pentru o sală de sport de dimensiuni reduse, și mai mult de atât, perioada de consum a fost în plină pandemie de COVID 19.

Mai mult de atât, în jurul contorului de curent planează o serie de incertitudini.

Ce au notat magistrații în instanță

Potrivit motivări instanței pentru alimentare cu energie electrică între cele două părți a fost semnat un contract în 2020.

Perioada în care s-au înregistrat datoriile a fost 24 mai 2021 – 13 aprilie 2022. În total, pentru perioada respectivă, Comuna Vadu Moților, a primit o factură totală de 50.682,36 lei la care se adaugă penalităţi energie electrice 1.455,34 lei.

Misterul contorului electric

În apărare, în timpul procesului reprezentantul legal al comunei Vadu Moților a contestat existența unui consum real, invocând că la locul de consum, sala de sport, nu s-ar fi desfășurat nicio activitate în perioada respectivă. De asemenea, a susținut că nu a existat un contract în vigoare înainte de emiterea facturilor și a pus la îndoială verificarea contorului, realizată fără prezența sa.

De asemenea, primarul comunei a precizat pentru alba24.ro că factura a venit la aproximativ trei ani de la perioada de consum și că nu a venit lunar cum ar fi cazul într-un contract normal de furnizare a energiei electrice.

Acesta a mai precizat și că perioada de consum indicată în proces a fost în plină pandemie de COVID-19 când sala a fost închisă pentru activități sportive.

Mai mult de atât, când a fost verificat contorul electric nu a fost întocmit un proces verbal. De asemenea primarul mai susține că nu a fost nimeni din primărie alături de reprezentanții companiei de electricitate la montarea contorului și la analizarea lui pentru a se vedea care a fost consumul înregistrat.

”În urma acestei sesizări, s-a procedat la verificarea metrologica a contorului la data de 17.11.2021. Cu toate acestea, verificarea metrologica s-a făcut in lipsa pârâtei, neavând cunoştinţa când s-a procedat la ridicarea contorului, nu cunoaşte daca s-a intervenit asupra acestuia după momentul ridicării sau dacă a fost verificat efectiv. Împrejurarea ca a fost verificat în lipsa debitoarei, naşte suspiciunea rezonabilă ca se putea interveni asupra acestuia”, se arată în motivarea instanței.

Ce au decis magistrații

Magistrații Judecătoriei Câmpeni au analizat faptic cazul și au dat o decizie. Aceștia au considerat că între primărie și compania de curent a fost un contract activ de furnizare a energiei electrice. Însă nu au analizat și problemele indicate de reprezentanții primăriei legate de contorul electric.

Drept urmare, în primă instanță, magistrații din Câmpeni au dat câștig de cauză companiei.

Mai exact au decis obligarea pârâtei (comuna Vadu Moților) să achite reclamantei suma de 50.682.36 lei, cu titlu de contravaloare energie electrică, suma de 1.455,34 lei, cu titlu de penalități de întârziere, și suma 24,22 lei cheltuieli efectuate pentru decontarea clientului pentru facturi restante. Dispune obligarea pârâtei să achite în favoarea reclamantei suma de 2.149 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Momentan decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

 

Cristian Panu a intrat în echipa alba24.ro în anul 2018. Inițial a acoperit în mare parte teme din zona justiției, însă în timp a început de abordeze o gamă mai largă de subiecte. Scrie despre societate, administrație, dar și despre spectacole de teatru. Redactează știri vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement