Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Obiceiuri și tradiții românești de Sfânta Marie Mare – sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Publicat

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este celebrată de creștini ortodocși din toată țara. Cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare sau Sântămărie, sărbătoarea din 15 august este însoţită de anumite tradiţii, care se mai păstrează în unele regiuni ale ţării.

Adormirea Maicii Domnului reprezintă trecerea de la vară la toamnă. De asemenea, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

15 august: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Superstiţii, obiceiuri mai mult sau mai puţin cunoscute şi semnificaţii

Pe cât de pitoreşti pentru cei care nu mai ţin legătura cu obiceiurile din  mediul rural, pe atât de interesante, tradiţiile legate de sărbătoarea din 15 august se mai păstrează doar în puţine zone din ţară, însă sunt cunoscute. Vă prezentăm în continuare câteva exemple:

În dimineața zilei de 15 august, femeile mergeau la biserică și împărțeau struguri, prune, faguri de miere. Acestea mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele.
Tot în această zi, se obișnuia ca bărbaţii să schimbe pălăria cu căciula. Cei care erau surprinși cu pălărie după data de 15 august, erau ironizați. De asemenea, se interzicea baia în apele râurilor sau dormitul pe prispa casei.

Citește și Sfânta Maria 2020: Idei de MESAJE și URĂRI pentru familie, colegi şi prieteni. Gânduri frumoase pentru cei care-şi sărbătoresc ziua numelui

Data de 15 august reprezenta deschiderea sezonului de nunți. Acesta dura de la Sântămărie, până la postul Crăciunului. În acestă zi se organizau târguri și iarmaroace de toamnă.

Fetele care doreau să-şi găsească un soţ purtau în sân, pe parcursul acestei zile, un fir de năpasnic (o plantă ce creşte în păduri) şi se rugau la Icoana Maicii Domnului, cu o lumânare aprinsă. De asemenea, familiile cu fete de măritat spălau icoana cu apă şi flori de busuioc.
La ţară se obişnuieşte ca în data de 15 august, să fie angajaţi pândarii în vii şi se spune că se „leagă” ciocul păsărilor, pentru că acestea să nu mai poată mânca boabele de struguri.
În anumite zone ale Moldovei, Sfânta Maria Mare este considerată „a morţilor”, fiind pomeniţi toţi cei care au numele Maria sau cele inspirate din acesta. Tot cu această ocazie, se adună ultimele plante de leac, cu ajutorul cărora se poate afla cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că apoi sunt bune de leac.
Începând cu 15 august până la 8 septembrie (Sfânta Maria Mică), se spune că este cea mai bună perioadă pentru semănarea grâului.

În unele zone ale ţării, în ajunul sărbătorii, data de 14 august, numită „Ziua cercurilor Sfintei Mării”, oamenii se adună pentru a povesti despre bunătatea şi minunile Maicii Domnului. Tradițiile și obiceiurile acestei sărbători încă se mai țin în Maramureș. Aici sunt  organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax