Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Obligația comercianților de a obține acord de funcționare de la primării. Legea a fost declarată neconstituțională

Publicat

Curtea Constituțională a României a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele României privind legea prin care comercianții din alimentația publică sunt obligați să obțină acord de funcționare de la primării.

CCR a constatat că Legea pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață este neconstituțională.

A considerat că încalcă prevederile art.61 și art.75 alin.(3) din Legea Fundamentală care consacră principiul bicameralismului.

Motivarea deciziei

”Curtea a reținut că, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată în procesul de adoptare a Legii pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, s-a limitat la a introduce în lista de definiții conținute în art.4 al acestei Ordonanțe o nouă definiție

  • respectiv casă de marcat prioritară pentru familii din supermagazine/hipermagazine, fără a introduce nicio reglementare de fond în conținutul ordonanței.

În schimb, Camera Deputaților, în calitate de Cameră Decizională, a adoptat, pe de o parte, o nouă definiție

  • acordul de funcționare a comercianților
  • și, pe de altă parte, reglementări de fond referitoare la acordul de funcționare a comercianților
  • care nu au fost dezbătute și de către Senat, în calitate de Primă Cameră sesizată.

În aceste condiții, Curtea a constatat încălcarea prevederilor constituționale și a jurisprudenței sale referitoare la principiul bicameralismului, întrucât

  • prin neîntrunirea celor două criterii esențiale pentru a se determina cazurile în care, prin procedura parlamentară, se încalcă acest principiu, se plasează pe o poziție privilegiată Camera decizională, cu eliminarea, în fapt, a primei Camere sesizate din procesul legislative”, arată instituția, într-un comunicat.

Prevederi din lege

Legea prevede că obligația comercianților de a obține acordul de funcționare de la primăria în a cărei rază teritorială desfășoară servicii de alimentație publică. Acordul se obține pe baza unor documente.

Acordul de funcționare cuprinde obligatoriu denumirea și datele de identificare ale comerciantului, sediul social, activitatea comercială pentru care se solicită autorizarea, punctul de lucru, orarul de funcționare și suprafața spațiului comercial

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax