Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ocna Mureş, staţiune balneo-climaterică. Proiectul bazei de tratament, de 8,4 milioane de euro, sprijinit de CJ Alba, pentru dezvoltarea turismului în judeţ

Publicat

Ocna Mures air3 Strategia judeţeană de creştere a atractivității turistice și de agrement a unor localităţi din Alba include modernizarea salinelor terapeutice din Ocna Mureș, în acord cu intenția orașului de a realiza o stațiune balneo-climaterică de interes local. Consiliul Judeţean sprijină acest demers şi intenţionează să semneze un acord de colaborare cu Primăria Ocna Mureş, pe 10 ani, pentru realizarea şi administrarea în comun a bazei de tratament şi agreement, o investiţie estimată până la acest moment la valoarea totală de 8,4 milioane de euro. La finalul proiectului, se va propune ca Ocna Mureş să devină staţiune turistică.

Documentaţiile pentru acordul de cooperare şi investiţia pentru baza de tratament şi agrement sunt prezentate pentru aprobare în şedinţa Consiliului Judeţean Alba din 23 februarie.

Ce presupune acordul de colaborare între Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Ocna Mureş. Valoarea investiţiei

Obiectivul principal este realizarea în comun a obiectivului „Staţiune balneo – climaterică Ocna Mureş”, ce include realizarea investiției „Amenajare bază de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş”, pe terenul în suprafaţă totală de 10.656 mp, situat pe strada Fabricii, F.N. în Ocna Mureş, dotarea acestei baze, realizarea structurii de administrare dar şi administrarea acesteia, precum şi demersuri pentru atestarea orașului sau a unei părţi din el, ca stațiune balneo- climaterică.

Acordul de asociere se încheie pe o perioadă de 10 ani, intrând în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor doi asociați, cel târziu la 30 aprilie 2017, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, la solicitarea motivată a oricărui asociat.

Cele două administraţii vor împărţi egal cheltuielile de realizare a investiţiei. Pentru realizarea bazei de tratament şi agrement de la Ocna Mureş, estimările de costuri sunt în valoare de 37.879.718 lei cu TVA inclus, din care lucrări de construcţii-montaj, de 29.395.038 lei cu TVA inclus, iar dotările bazei, de 1.361.967 lei.

Ce servicii va oferi complexul turistic

Obiectivul investiției „Amenajare bază de tratament și agrement în oraşul Ocna Mureș” este construirea unui complexul turistic ce va avea în componență, potrivit descrierii arhitecturale, spații cu destinații multiple : baza de agrement, sală de fitness, restaurant, birouri, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumusețare și sănătate, magazin de echipamente și produse balneare și cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii și altele, ceea ce îi oferă o complexitate deosebită.

Va fi construit un complex turistic cu spaţii cu destinaţii multiple, printre care bază de agrement, sală de fitness, restaurant, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumuseţare şi sănătate, magazin de echipamente şi produse balneare si cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii şi altele

Baza de tratament cuprinde spaţii cu diferite funcţiuni, cum sunt:

– centrul de sănătate, pentru aplicarea unor cure de sănătate;

– centrul de recuperare, pentru aplicarea unor cure profilactice secundare, terapeutice si de recuperare medical

– centrul de bunăstare, înfrumusetare;

– centrul de primire, divertisment si cultural, sinergic cu activitătii de receptie, relaxare,

– bar/ restaurant, magazine, inclusiv cu produse balneare si cosmetice.

– bază proprie de cură balneară cu: săli de tratament, piscine de tratament, săli de consultaţii medicale si masaj etc.

– spaţii pentru practicarea de activităţi sportive: piscină, saună, săli de gimnastică, bar, etc;

-s patii tehnice aferente construcţiei

La finalizarea lucrărilor, judeţul Alba şi oraşul Ocna Mureş vor dobândi dreptul de proprietate în cotă de ½ în devălmăşie, asupra obiectivului” Amenajare bază de tratament şi agrement în Oraşul Ocna Mureş”.

Investiţia în cifre şi detalii tehnice

Principalii indicatori tehnico-economici ai investiției pentru realizarea bazei de tratament şi agrement de la Ocna Mureş sunt:

– valoarea totală a investiţiei este de 37.879.718 lei cu TVA inclus, din care C+M este 29.395.038 lei cu TVA inclus – valoarea dotărilor bazei de tratament și agrement este de 1.361.967 lei

– durata de execuţie a obiectivului: 30 luni

– suprafaţa terenului în discuţie: 10656 mp

– suprafaţa construită: 4.654 mp

– suprafaţa desfăşurată: 6.754 mp

– suprafaţa bazine exterioare: 1.721,75 mp

– suprafaţa terase, platforme: 3.358 mp

– suprafaţa spaţii verzi: 922,25 mp (din care pe 653 mp se vor planta arbuşti / tufişuri).

De ce se justifică investiţia. Explicaţii de la CJ

Având în vedere potențialul balnear al apelor care se află pe locul vechii saline din orașul Ocna Mureș, valorificarea acestuia prin construirea unui complex de băi sărate, care să renască tradiția vechilor „Băi Sărate”, devine o necesitate pentru sănătatea tuturor celor ce ar putea beneficia de pe urma acestor resurse, astfel că noua bază de tratament va deservi atât locuitorii orașului Ocna Mureș, cât și întreaga zonă limitrofă și nu numai, se arată în documentaţia de proiect.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil, mai precizează reprezentanţii CJ.

De asemenea, susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor.

Asocierea între Județul Alba prin Consiliul Județean Alba cu orașul Ocna Mureş prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş pentru realizarea în comun a obiectivului: „Staţiune balneo-climaterică Ocna Mureş” creează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.

Băile Sărate de la Ocna Mureş – scurt istoric şi calităţile curative ale apelor

,,Zeci de ani, „oraşul sării“ Ocna Mureş a fost evidenţiat pe harta turistică a României prin Băile Sărate. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afecţiunile reumatice.

Încă din 1936, la Ocna Mureş s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de regimul comunist. Dintr-un document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie. În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea că „stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“. Baia liberă avea 30 de cabine, adâncimea maximă de 3 metri, şi era recomandată celor care sufereau de reumatism. În apropiere se afla şi arena Băilor care avea 1.000 de locuri pentru spectatori, pe care se juca volei şi tenis. Pentru fotbal, atletism, handbal, era arena Solvay, ce avea o suprafaţă de 2 hectare şi 5.000 de locuri pentru spectatori. În staţiune funcţionau, în 1941, potrivit unui alt document de arhivă, două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a.

Într-o notă din 23 august 1943 adresată de administraţia Băilor către Oficiul Naţional de turism se spunea că, în patru luni, staţiunea balneară a fost vizitată de 729 de turişti, iar suma încasată a fost de 164.940 de lei. Dintr-o adresă din 1948 aflăm că Ocna Mureş era cotată ca staţiune balneară, „aflată într-o zonă ferită de curenţi, în care existau două farmacii, 6 medici, un spital cu 50 de paturi, 5 restaurante, 10 cârciumi, 2 cofetării, 2 brutării, 6 băcănii, 10 măcelării, existau conducte cu apă, canalizare în parte, curent electric, gaz metan“. Veniturile proveneau din taxa pe cură, taxa pe muzică, subvenţii, legi speciale.

Baile Ocna Mures au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice. Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni din intreaga ţară. Pe harta turistică a ţării era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.

Ocna Mureș este un oraș care a oferit în trecut mai multe instalații de tratament, printre care: un solariu cu amenajări pentru aeroterapie și helioterapie, instalații pentru electroterapie, băi calde, apă minerală sărată concentrată.

Dintre factorii naturali de cură trebuie menționate și apele minerale clorurate și sodice din lacurile existente pe locurile vechilor saline. Aceste ape au o concentrație deosebit de mare (266 grame /litru), fiind utilizate în trecut în tratarea unor afecțiuni, precum cele reumatismale articulare și degenerative (periartrite, tendinoze, artroze, poliartroze), neurologice periferice (sechele după poliomielite, pareze), ginecologice (metroanexită cronică, cervicită cronică, insuficiență ovariană), posttraumatismale (stări după entorse, luxații, fracturi).

Alte investiţii adiacente. Propuneri

Tot în şedinţa din 23 februarie, se propune preluarea în administrarea Consiliului Judeţean Alba a două tronsoane de drumuri, de la primăria Ocna Mureş, respectiv Noşlac.

Este vorba despre tronsonul str. Mihai Eminescu – parțial, str. Fabricii – parțial, DC 248 – parțial (3 kilometri) şi DC 248 – parțial – limita oraș Ocna Mureș – (DJ 107G), pe 0,911 km.

Pentru realizarea unui acces facil în zonă, se propune modificarea traseului drumului judeţean DJ 107G: DJ 107D (Uioara de Sus)-Noşlac-Căptălan-Copand- Stâna de Mureş-Găbud-Limita Jud. Mureş, astfel încât noul traseu să fie în proximitatea zonei în care se va realiza obiectivul „Amenajare bază de tratament și agrement în orașul Ocna Mureș”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Andrei

    sâmbătă, 18.02.2017 at 16:26

    Bravo si mult succes! Abia astept sa merg la Ocna Mures la bai.

  2. Stefan Gligor

    luni, 20.02.2017 at 10:22

    Sa credem din toata inima ca orasul va renaste ! Eu am incredere in priceperea si bunele intentii ale primarului Vinteler ,il sustin macar cu gândul ,n speranta ca orasul copilariei va fi ce a fost si mai mult de atat ! Mai ales ca autostrada Sebes -Turda va lega Uioara noastra de lumea larga ! Doamne ajuta,, shuvagaii”, oriunde i-a imprastiat soarta !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate