Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce se întâmplă cu polița RCA, în cazul falimentului unei companii de asigurări. Cine plătește în cazul unui eventual accident

România are cel mai ridicat preț la RCA

Publicat

Polița de asigurare RCA rămâne în continuare valabilă o perioadă, după falimentul unei companii de profil. 

UPDATE: Valentin Ionescu, director general în cadrul ASF a făcut o serie de precizări legate de această situație.

”În momentul de față, conform deciziei noastre, Fondul de Garantare a Asiguraților va avea și roul de administrator interimar la societatea Euroins pentru 60 de zile.

În această perioadă, Fondul de Garantare, ca administrator interimar, va trebui să preia și să trimită dosare de daună tot la Fondul de Garantare a Asiguraților, pentru că are și rol de despăgubire, iar după 60 de zile începe plata despăgubirilor” a spus Valentin Ionescu.

Informația este utilă, în condițiile în care peste 2,5 milioane de români se întreabă ce se întâmplă cu asigurarea lor, în contextul noului scandal ASF – Euroins. ASF a retras autorizația Euroins, iar acest lucru va afecta aproape 33% din piața asigurărilor RCA.

Vezi și OFICIAL: ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins. Ce se întâmplă cu RCA-urile românilor

În cazul unui faliment anterior, care a afectat major piața asigurărilor din România, cel al City Insurance, polițele au rămas valabile doar 90 de zile.

În acest interval, şoferii care şi-au cumpărat asigurări care expirau ulterior perioadei puteau renunţa la ele și puteau să ceară să fie despăgubiţi de Fondul de Garantare.

Este de așteptat ca acest lucru să se întâmple și în cazul companiei Euroins, despre care presa centrală scrie că ASF ar fi decis joi seară să-i ridice autorizația, lucru care ar duce, în această situație, la insolvență.

Măsura nu a fost comunicată oficial de ASF, care întârzie o reacție pe acest subiect. Deci deocamdată există doar informațiile aminte, obținute de jurnaliști ”pe surse”.

Dacă Euroins intră în faliment, este de așteptat ca asigurările la această companie să rămână valabile o perioadă.

Cel mai probabil, este vorba despre o perioadă de 90 de zile, potrivit actualei legi.

Întrebarea este însă cine le va onora în cazul unor accidente. Teoretic, Fondul de Garantare, dar unele asigurări vor ajunge la masa credală, așa cum s-a întâmplat și în cazul City Insurance.

Așadar, în cazul falimentului unei companii de asigurări puteți denunța în orice moment polița și să încheiați una nouă la un alt asigurător autorizat.

Dacă denunțați polița și nu ați avut daune în perioada de valabilitate de până la denunțare, pentru perioada neexpirată aveți dreptul să vă recuperați diferența de prima de la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților.

Deocamdată nici o instituție a statului nu a făcut lumină în legătură cu ce se întâmplă pe piața asigurărilor dn România în ultimii ani și nici o analiză a modului în care a acționat ASF.

Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la Euroins

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, a declarat, vineri, la Digi24, după decizia Autorității de a retrage autorizația de funcționare a Euroins ca urmare a intrării în insolvență, că Fondul de Garantare a Asiguraților va plăti toate drepturile polițelor de asigurări de la această firmă.

„La această societate au avut loc acțiuni de control intense. În ultimele 6 luni, controlul a fost extrem de minuțios, a fost o acțiune la care experții de la ASF au depus eforturi pentru a vedea care este starea financiară a acestei companii.

Decizia Consiliului se bazează pe o amplă analiză a situației la această societate”, a afirmat Daniel Apostol.

Întrebat dacă putea să fie preîntâmpinată această situație, Apostol a declarat: „Euroins a fost obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat o evidențiere a situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie anul curent, ASF a aplicat peste 20 de acțiuni soldate cu amenzi de peste 16 milioane de lei. Toate sancțiunile au fost confirmate pe fond sau definitiv de instanțele de judecată, confirmând astfel justețea deciziilor luate de ASF”.

În ceea ce privește sesizarea procurorilor de către ASF, purtătorul de cuvânt a spus: „Autoritatea nu comentează informații care sunt de natură să intervină în procese de analiză ale altor autorități ale statului”.

„În cadrul deciziei privind retragerea autorizației, ASF a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraților tocmai cu sarcina de a face toate demersurile pentru preluarea patrmoniului acestei societăți. Conform legii, FGA va plăti toate drepturile polițelor de asigurări, adică toate daunele înregistrate de șoferii păgubiți în accidente, în care vinovați sunt asigurații RCA la această societate.

Reacția EUROINS la decizia ASF: Este o preluare ostilă

Societatea de reasigurare a Eurohold EIG, acționarul majoritar al companiei de asigurări Euroins România, anunță că va păstra și proteja activele Euroins România ca urmare a „acțiunilor ilegale ale autorității române de supraveghere financiară”. Reacția vine după ce ASF a anunțat retragerea licenței Euroins și declanșarea procedurii falimentului.

Comunicatul integral Eurohold:

Referitor la decizia autorităţii române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România prin revocarea licenţei de funcţionare şi deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societăţii, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România, şi ca atare conducerea holdingului informează următoarele:

Potrivit comunicatului, într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituţia care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înţeleagă un contract de reasigurare, aruncând piaţa asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la preţuri indecente pentru a finanţa incompetenţa autorităţilor şi tâlhăria sistematică practicată de COTAR.

Această decizie confirmă intenţia de manipulare a pieţei asigurărilor şi caracterul premeditat al acţiunilor instituţiei de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acţionar al Euroins şi, în acelaşi timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea şi stabilitatea poziţiei financiare a Euroins, acţiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD şi înaintea rezultatelor analizei EIOPA, se precizează în comunicat.

Eurohold va contesta decizia

Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment. Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situaţia actuala a pieţei de asigurări din Romania, şi în contradicţie cu bunele practici europene.

Decizia consiliului de administraţie ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, şi nu ia în considerare situaţia financiară a reasiguratorului în sine.

În plus, consiliul de administraţie al ASF a adoptat o decizie care nu ţine cont de poziţia autorităţii de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă direct legislaţia europeană şi ar putea genera consecinţe şi măsuri dure la nivel internaţional.

În plus, decizia consiliului de administraţie al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfăşurare al EIOPA şi al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituţii acţiunile abuzive ale angajaţilor departamentului de asigurări al ASF derulate anterior.

Decizia abuzivă a consiliului ASF a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România şi EIG Re, care prevede că în cazul unor acţiuni abuzive şi ameninţări împotriva companiei din partea terţilor, inclusiv suspendarea abuzivă sau revocarea licenţei sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România şi de a păstra integral prima de volum subscrisă a societăţii româneşti, fără nicio obligaţie faţă de creanţele şi riscul aferent unităţii româneşti. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re, se mai arată în comunicat.

Ca urmare a potenţialelor măsuri abuzive, consiliul ASF poartă întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele negative, inclusiv pentru plata daunelor.

Conducerea Eurohold a avertizat deja de mai multe ori că a avut loc un atac organizat împotriva Euroins România şi încercări de preluare ostilă a activelor sale susţinute de angajaţi ai autorităţii de supraveghere a asigurărilor din cadrul autorităţii locale de reglementare financiară.

Din păcate, evenimentele derulate au dovedit acest scenariu şi au confirmat intenţiile ostile ale acestui grup organizat. Şi mai mult din păcate, acţiunile lor au părut să fi indus în eroare consiliul ASF, indiferent de cât de negativ ar fi impactul asupra întregii pieţe de asigurări din România şi de pierderile care ar fi trecute în sarcina cetăţenilor şi consumatorilor români.

Conducerea Eurohold consideră că toţi aceşti paşi ai autorităţii de reglementare sunt total iresponsabili ţinând cont de explozia preţurilor poliţelor de asigurare RCA, declanşată de acţiunile aceloraşi oameni din departamentul de asigurări al ASF care au atacat Euroins România, având în vedere şi riscul de destabilizare a întregii pieţe de asigurări din România.

Mai mult, plafonarea valorii primelor RCA va plasa România în poziţia de fi trecută în procedura de infringement din partea Uniunii Europene şi va duce inevitabil la creşteri uriaşe ale preţurilor RCA, în detrimentul întregii populaţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Budriga Petru

    sâmbătă, 18.03.2023 at 10:12

    Ce se întâplă cu polițele care expira în 2024

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate