Connect with us
Advertisement

Eveniment

Omerta de dincolo de zidul azilelor de bătrâni. Cine poate verifica ce se întâmplă cu bunicii și părinții găzduiți acolo

Publicat

Situația din azilele de bătrâni din România continuă să rămână o problemă, în ciuda controalelor (anunțate cu câteva zile înainte) făcute de autorități în toate județele țării.

În spațiul public apar noi și noi informații, care sunt însă imposibil de verificat de presă.

După ce aceste unități au funcționat nederanjate ani întregi, cu complicitatea autorităților locale, tot aceste autorități au fost puse ”de la București” să le verifice.

De remarcat că situația din ”azilele groazei” de la Ilfov nu a fost descoperită de autorități ci de Centrul pentru Resurse Juridice, un ONG care avea un protocol de colaborare cu Ministerul Muncii. 

În multe județe, nici un azil nu a fost închis, fiind aplicate câteva amenzi și avertismente, pentru a nu atrage prea tare atenția.

Mai mult, nu s-au făcut publice numele azilelor care au fost amendate și nici neregulile descoperite la fiecare în parte.

Este și cazul în județul Alba, unde, situațiile prezentate în urma controalelor au fost generale.

Problema este că nimeni nu poate verifica acuratețea datelor prezentate de autorități, întrucât azilele private nu permit accesul presei și de multe ori nici măcar al aparținătorilor.

Multe dintre azile le pretind aparținătorilor să își facă o programare pentru a-și putea vedea rudele, ceea ce dă timp angajaților să fardeze realitatea.

Sesizările anonime nu se iau în calcul. Vor fi clasate

De asemenea, potrivit procedurilor, instituțiile nu iau în calcul sesizările anonime. O spune chiar siteul AJPIS Alba.

”Vrei să sesizezi un abuz la care este supusă o persoana dintr-un centru pentru persoane vârstnice, copii sau persoane cu dizabilități ?

Apelează Agenția pentru Plăti și Inspecție Socială Alba județul Alba prin call center, la numărul 021.9309 sau trimite o sesizare scrisă pe adresa de email ajpis.alba@mmanpis.ro
și o echipă a inspecției sociale va răspunde prompt sesizării dumneavoastră, făcând verificările  necesare în teren.

Acest serviciu este disponibil în intervalul orar 8.00-16.30 de luni pănă vineri prin numărul de call center, iar sămbăta și duminică la  numărul de telefon 0738.975.191 ( nr inspector).

Precizăm că în conformitate cu art. 7 din ORDONANȚA nr. 27 din 30 ianuarie 2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, “petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează, potrivit prezentei ordonanțe”.

Concret, instituțiile nu iau în seamă informațiile anonime și nu se autosesizează dacă primesc ponturi legate de un anumit azil.

De multe ori, cei care ar dori să semnaleze abuzurile pot fi chiar angajați ai centrelor sau vecini care vor să își păstreze anonimatul pentru că se tem de repercusiuni asupra lor și care bănuiesc chiar legături ale acestora cu autoritățile.

Controalele la azilele din toată țara au fost anunțate de premierul Ciolacu înaintea unui weekend, ceea ce a oferit administratorilor câteva zile în care să le pregătească. Au fost zile în care s-a vopsit, s-a zugrăvit și au fost mutați unele dintre persoanele vârstnice.

Evident, după controalele anunțate, nu au mai urmat alte controale de verificare, sau cel puțin nu au existat comunicări publice pe acest subiect.

Cine poate trece dincolo de zidurile azilelor de bătrâni

În condițiile în care pe adresa redacției au venit mai multe sesizări legate de condițiile din azile, Alba24 a documentat procedurile prin care pot fi verificate.

Răspunsul este simplu: doar autoritățile pot intra în azilele private, alături de ONG-urile cu care au semnat parteneriate. Mai precis, este vorba despre agențiile județene pentru plăți și protecție socială (AJPIS-urile).

Așa se face că legea lasă o categorie extrem de vulerabilă, la mâna administratorilor acestor cămine de bătrâni, fără posibilitatea unor verificări reale.

Alba24 a primit mai multe informații legate de condițiile din căminele de bătrâni din Alba, greu de verificat în aceste condiții.

Nimeni nu știe cu adevărat ce se întâmplă cu părinții și bunicii găzduiți acolo: ce fel de mâncare primesc, câți sunt într-o cameră, ce medicamente iau, dacă sunt sedați sau nu, dacă sunt respectate condițiile minime de igienă.

După indignarea manifestată public inclusiv de premierul Ciolacu, legată de ”azilele groazei” din Ilfov, lucrurile au reintrat în normal. Concret, nu s-a schimbat nimic: nici o procedură, nici o lege.

Acest lucru păstrează premisele unor noi situații de genul celor descoperite la Ilfov de un ONG, nu de autorități.

Finanțare: cine și cum dă banii

Sunt două categorii de centre pentru bătrâni: unele controlate de stat și unele private.

Cele controlate de stat sunt finanțate de la bugetul local, din pensiile bătrânilor și din contribuțiile familiilor, într-o limită de cheltuieli anunțată anterior (dacă aceasta este mai mare decât bugetul alocat de administrația locală).

În azilele de stat, costurile sunt acoperite de vârstnici și de familiile lor și ajung la sume de câteva mii de lei pe lună.

Potrivit unui articol al Economedia.ro, dedicat acestui subiect, cele private, pe lângă banii pe care îi încasează de la clienți în baza contractelor, pot primi subvenții de la bugetul de stat, prin bugetul alocat MMSS, în cadrul programului de subvenționare derulat în baza Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.

În această categorie intră, potrivit legii, căminele private pentru persoane vârstnice, administrate de asociații, fundații și culte recunoscute de lege.

Pentru acest an, fondurile au urcat la 117,5 milioane lei de la 26,7 milioane lei anul trecut. Ministerul ne-a precizat că “suma de 117,5 mii.lei reprezintă bugetul total alocat de la bugetul de stat, prin bugetul MMSS pentru programul de subvenționare, în anul 2023, conform Ordinul ministrului muncii și solidarității sociale nr.2272/23.12.2022.

Din acest total, suma alocată serviciilor sociale pentru persoane vârstnice, respectiv 74.666.623 lei, reprezintă 64% din total sumă alocată furnizorilor de servicii sociale privați fără scop lucrativ”, mai scrie Economedia.

Situația din Alba, deocamdată necunoscută

Alba24 a solicitat joi AJPIS Alba o serie de informații, pentru a oferi cititorilor un tablou al situației din județ.

Am solicitat următoarele informații:

  • câte azile pentru persoane vârstnice există în județul Alba, câte sunt de stat și câte private?
  • dacă există o finanțare de orice fel a celor private prin intermediul AJPIS, vă rugăm să ne transmiteți lista lor și sumele aferente anului 2022 și pe primele 6 luni ale anului 2023.
  • dacă au existat cazuri în care ați revenit în control la unele azile private, după controalele tematice solicitate de premierul Ciolacu, pentru a verifica din nou situația și dacă da, ce ați constatat?
  • câte sesizări ați primit în ultimele 6 luni în legătură cu situațiile din azilele din Alba (câte asumate și câte anonime)?

Deși sunt informații ușor de găsit, AJPIS Alba nu a răspuns deocamdată ci a transmis doar un răspuns standard, generat automat de adresa de email a instituției, care spune că solicitarea va fi procesată.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement